- Mar 26, 2008
- 2,306
- 383
- 83
Przepis znalazłam na rosyjskim forum, a przetłumaczyła go Joanna.
Joanno, jeszcze raz bardzo Ci dziękuję
Tort Labirynt
z suszonymi morelami i śliwkami
Od shatenki z Good Cook, z modyfikacjami jalo z Jazzed Cook
Ciasto:
1 jajko
1 szklanka śmietany
1 szklanka cukru
1 łyżka stołowa masła
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
Utrzeć jajko z cukrem, dodać rozmiękczone masło, śmietanę, mąkę, sodę i zagnieść ciasto.
Nadzienie:
300 g suszonych moreli
300 g suszonych śliwek
Owoce sparzyć ( lekko rozgotować?) do zmiękczenia i przepuścić oddzielnie przez maszynkę do mięsa.
Krem:
700 g zimnej rzadkiej śmietanki 30%
1 szklanka cukru
Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem.
Wykonanie tortu:
Podzielić zagniecione ciasto na trzy części. Każdą z nich rozwałkować cienko ( na grubość 2 – 3 mm), posmarować nadzieniem i zwinąć w rulon.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ostudzone rolady pokroić w poprzek w plastry grubości 2- 3 cm. Formę wyłożyć folią spożywczą, wlać porcję kremu i układać na nim plastry rolady. Kawałki ciasta układać ciasno jeden obok drugiego. W przestrzenie między nimi można układać orzechy, kawałki suszonych moreli, śliwek, sparzone rodzynki, owoce, a nawet kawałeczki twarogu. Zalać kremem. Powtarzać całą procedurę dwu- lub trzykrotnie. Zostawić w formie na dzień lub na noc. Zdjąć obręcz formy i folię, dowolnie udekorować (np. glazurą czy polewą czekoladową i orzechami).
Ważne:
Nie zmniejszać ilości śmietany. W przeciwnym razie ciasto się dobrze nią nie nasączy i będzie twarde.
Nie kupować gęstej, tłustej śmietany z w/w powodu.
Przygotować tort co najmniej 12 godzin przez spożyciem.
W oryginale - forma prostokątna (jak się doczytałam, zastępczo, stąd niewyraźny układ słojów ciasta na zdjęciu), u jalo – tortownica o średnicy 28 cm wyścielona folią spożywczą.
Na krem jalo wykorzystała 800 g śmietany 30-procentowej ( w tym 600 g creme freche i 200 g kremówki), a przestrzenie między roladami uzupełniała orzechami pekan.
Po przetestowaniu tego przepisu wpisuję swoje uwagi:
Śliwki i morele gotowałam oddzielnie w małej ilości wody. Z lenistwa nie używałam maszynki do mięsa tylko potraktowałam je blenderem, dodając 2-3 łyżki wody, która została mi z gotowania owoców.
Użyłam śmietany 30% , łaciata. Czas pieczenia rolad to: 40 min.
Po ułożeniu ciasta w tortownicy zostawiłam je na kilka godzin w kuchni i dopiero na noc schowałam je do lodówki.
Tort był bardzo dobry. Rodzinie i znajomym bardzo smakował. Wzbudzał wielkie zainteresowanie swoim wyglądem. Następnym razem zrobię z suszonymi wiśniami i zmniejszę o połowę ilość cukru w śmietanie.
Zdjęcia marnej jakości ale wstawiam to może się ktoś skusi.
Naprawdę warto!

Joanno, jeszcze raz bardzo Ci dziękuję

Tort Labirynt
z suszonymi morelami i śliwkami
Od shatenki z Good Cook, z modyfikacjami jalo z Jazzed Cook
Ciasto:
1 jajko
1 szklanka śmietany
1 szklanka cukru
1 łyżka stołowa masła
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
Utrzeć jajko z cukrem, dodać rozmiękczone masło, śmietanę, mąkę, sodę i zagnieść ciasto.
Nadzienie:
300 g suszonych moreli
300 g suszonych śliwek
Owoce sparzyć ( lekko rozgotować?) do zmiękczenia i przepuścić oddzielnie przez maszynkę do mięsa.
Krem:
700 g zimnej rzadkiej śmietanki 30%
1 szklanka cukru
Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem.
Wykonanie tortu:
Podzielić zagniecione ciasto na trzy części. Każdą z nich rozwałkować cienko ( na grubość 2 – 3 mm), posmarować nadzieniem i zwinąć w rulon.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ostudzone rolady pokroić w poprzek w plastry grubości 2- 3 cm. Formę wyłożyć folią spożywczą, wlać porcję kremu i układać na nim plastry rolady. Kawałki ciasta układać ciasno jeden obok drugiego. W przestrzenie między nimi można układać orzechy, kawałki suszonych moreli, śliwek, sparzone rodzynki, owoce, a nawet kawałeczki twarogu. Zalać kremem. Powtarzać całą procedurę dwu- lub trzykrotnie. Zostawić w formie na dzień lub na noc. Zdjąć obręcz formy i folię, dowolnie udekorować (np. glazurą czy polewą czekoladową i orzechami).
Ważne:
Nie zmniejszać ilości śmietany. W przeciwnym razie ciasto się dobrze nią nie nasączy i będzie twarde.
Nie kupować gęstej, tłustej śmietany z w/w powodu.
Przygotować tort co najmniej 12 godzin przez spożyciem.
W oryginale - forma prostokątna (jak się doczytałam, zastępczo, stąd niewyraźny układ słojów ciasta na zdjęciu), u jalo – tortownica o średnicy 28 cm wyścielona folią spożywczą.
Na krem jalo wykorzystała 800 g śmietany 30-procentowej ( w tym 600 g creme freche i 200 g kremówki), a przestrzenie między roladami uzupełniała orzechami pekan.
Po przetestowaniu tego przepisu wpisuję swoje uwagi:
Śliwki i morele gotowałam oddzielnie w małej ilości wody. Z lenistwa nie używałam maszynki do mięsa tylko potraktowałam je blenderem, dodając 2-3 łyżki wody, która została mi z gotowania owoców.
Użyłam śmietany 30% , łaciata. Czas pieczenia rolad to: 40 min.
Po ułożeniu ciasta w tortownicy zostawiłam je na kilka godzin w kuchni i dopiero na noc schowałam je do lodówki.
Tort był bardzo dobry. Rodzinie i znajomym bardzo smakował. Wzbudzał wielkie zainteresowanie swoim wyglądem. Następnym razem zrobię z suszonymi wiśniami i zmniejszę o połowę ilość cukru w śmietanie.
Zdjęcia marnej jakości ale wstawiam to może się ktoś skusi.




Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: