Tort Labirynt

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Przepis znalazłam na rosyjskim forum, a przetłumaczyła go Joanna.
Joanno, jeszcze raz bardzo Ci dziękuję
bussi.gif

Tort Labirynt
z suszonymi morelami i śliwkami

Od shatenki z Good Cook, z modyfikacjami jalo z Jazzed Cook

Ciasto:
1 jajko
1 szklanka śmietany
1 szklanka cukru
1 łyżka stołowa masła
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
Utrzeć jajko z cukrem, dodać rozmiękczone masło, śmietanę, mąkę, sodę i zagnieść ciasto.

Nadzienie:
300 g suszonych moreli
300 g suszonych śliwek
Owoce sparzyć ( lekko rozgotować?) do zmiękczenia i przepuścić oddzielnie przez maszynkę do mięsa.

Krem:
700 g zimnej rzadkiej śmietanki 30%
1 szklanka cukru
Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem.

Wykonanie tortu:
Podzielić zagniecione ciasto na trzy części. Każdą z nich rozwałkować cienko ( na grubość 2 – 3 mm), posmarować nadzieniem i zwinąć w rulon.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ostudzone rolady pokroić w poprzek w plastry grubości 2- 3 cm. Formę wyłożyć folią spożywczą, wlać porcję kremu i układać na nim plastry rolady. Kawałki ciasta układać ciasno jeden obok drugiego. W przestrzenie między nimi można układać orzechy, kawałki suszonych moreli, śliwek, sparzone rodzynki, owoce, a nawet kawałeczki twarogu. Zalać kremem. Powtarzać całą procedurę dwu- lub trzykrotnie. Zostawić w formie na dzień lub na noc. Zdjąć obręcz formy i folię, dowolnie udekorować (np. glazurą czy polewą czekoladową i orzechami).

Ważne:
Nie zmniejszać ilości śmietany. W przeciwnym razie ciasto się dobrze nią nie nasączy i będzie twarde.
Nie kupować gęstej, tłustej śmietany z w/w powodu.
Przygotować tort co najmniej 12 godzin przez spożyciem.
W oryginale - forma prostokątna (jak się doczytałam, zastępczo, stąd niewyraźny układ słojów ciasta na zdjęciu), u jalo – tortownica o średnicy 28 cm wyścielona folią spożywczą.
Na krem jalo wykorzystała 800 g śmietany 30-procentowej ( w tym 600 g creme freche i 200 g kremówki), a przestrzenie między roladami uzupełniała orzechami pekan.

Po przetestowaniu tego przepisu wpisuję swoje uwagi:

Śliwki i morele gotowałam oddzielnie w małej ilości wody. Z lenistwa nie używałam maszynki do mięsa tylko potraktowałam je blenderem, dodając 2-3 łyżki wody, która została mi z gotowania owoców.
Użyłam śmietany 30% , łaciata. Czas pieczenia rolad to: 40 min.
Po ułożeniu ciasta w tortownicy zostawiłam je na kilka godzin w kuchni i dopiero na noc schowałam je do lodówki.
Tort był bardzo dobry. Rodzinie i znajomym bardzo smakował. Wzbudzał wielkie zainteresowanie swoim wyglądem. Następnym razem zrobię z suszonymi wiśniami i zmniejszę o połowę ilość cukru w śmietanie.
Zdjęcia marnej jakości ale wstawiam to może się ktoś skusi.
icon_smile.gif
Naprawdę warto!
mniam.gif

DSC04411.JPG DSC04409.JPG

Załączniki

• DSC04411.JPG
    DSC04411.JPG
    120.6 KB · Wyświetleń: 10
  • DSC04409.JPG
    DSC04409.JPG
    113.5 KB · Wyświetleń: 9
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Pytania:
1.ciasto na rolady podzielić na 3 części, więc rozumiem, że trzy roladki upiec? (choć odpowiedź wydaje się jasna, ale te dwa rodzaje owoców i oddzielne rozdrabnianie zamąciło mi nieco myślenie stąd drugie pytanie)
2.do masy użyte są morele i śliwki i jest napisane, że przepuścić przez maszynkę oddzielnie-rozumiem z tego, że jedna roladka z morelami druga ze śliwką? a trzecia jak się chce? (dałabym wobec tego jeszcze jakiś trzeci owoc, jeśli miałoby być oddzielnie) Jeśli ma być nadzienie wymieszane, to po co oddzielnie przepuszczać przez maszynkę? No i po co 3 roladki, nie można upiec jednej i pokroić w plastry? Może jest w tym jakiś ukryty sens a ja go nie widzę
gruebel_2.gif
denknach.gif

Ogólnie podoba mi się ( ja bym jeszcze figi dołożyła i takie w smaku keksowe pewnie byłoby...
lecker.gif
)

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Przepraszam, że się wtryniam , ale ja łapę sens (tak mi się wydaje). Jak zrobisz jedną roladę, to nie będziesz miała tyle pasków i przede wszystkim źle układac warstwy. Owoce, tak morele jak i śliwki są w każdej z rolad. Można razem zemlec, a można osobno i wtedy np. poukładac pasami. Labirynt będzie bardziej kolorowy.
wink.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Piecze się trzy rolady tutaj jest instrukcja składania ciasta. Jednej raczej nie da się upiec, bo miałaby ok. 1,5 m długości
icon_mrgreen.gif
Ale dobrym pomysłem jest podzielenie ciasta na 4 części. Można posmarować oddzielnie śliwkami i morelami ale można też wymieszać wszystko razem. Ja jedną roladę posmarowałam śliwkami, drugą morelami, a trzecią po połowie (żeby było sprawiedliwie
icon_wink.gif
)
Beatko, nie mogę znaleźć odpowiedniego porównania smakowego
gruebel_2.gif
Śmietana i owoce są dobrze wyczuwalne. Pycha, takie "inne"!

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Maraa @ 6 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=772026Piecze się trzy rolady tutaj jest instrukcja składania ciasta.
to jest to ? Торт "ЛАБИРИНТ" с черносливом и курагой

podoba mi się bardzo
fiesgrins.gif
i nawet już skumałam dzieki Krystynie jak to układać
icon_razz.gif

tylko pytanie mam dlaczego najpierw idzie krem ze śmiatany a potem roladki. Nie lepiej odwrotnie żeby się rozciapciało ?

Nadzienie do tych 'roladek' to chętnie bym zrobiła jakieś zupełnie inne. Podoba mi się tylko ten intrygujący sposób, w jaki całość sie prezentuje.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Przemawia do mnie wielkość rolady (brałam to pod uwagę) i w zw. z tym pieczenie w 3 czy nawet 4 częściach, dzięki za wyjaśnienie.
Natomiast nadal nie rozumiem wytłumaczenia Krystyny, że nie będę miała tylu pasków i że będzie źle układać warstwy. Dlaczego? Jak robię strucle mają tyle samo "zwojów" zarówno jak upiekę 4 jak i 2 z tej samej ilości ciasta ( ew. te 2 są po prostu dłuższe ).
Sorry, że tak drążę, ale mnie to zaciekawiło, bo oczywiście jak będę robić, to w czasie roboty się przekonam co i jak
icon_wink.gif

P.S a instrukcję zwijania widziałam już wcześniej, zauważyłam, że tam jest na placku przed zwinięciem mieszanina owoców, bo i żółtawe morelowe i ciemniejsze śliwkowe paćki widać
icon_mrgreen.gif
dlatego mnie zastanowił fragment o oddzielnym przepuszczaniu przez maszynkę ( bez sensu )
Kurcze, chyba to też na weekend zrobię
gruebel_2.gif
( ale to już tylko na 60%
icon_wink.gif
)

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Maraa ty kusicielko to ciacho wyglada cudnie w kolejce mam makowce i sama nie wiem co jeszcze a ty takimi smakolykami po oczach
pinggrins.gif
chcialam schudnaci chyba nic z tego nie bedzie

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
BeataSz @ 6 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=772043Natomiast nadal nie rozumiem wytłumaczenia Krystyny, że nie będę miała tylu pasków i że będzie źle układać warstwy. Dlaczego? Jak robię strucle mają tyle samo "zwojów" zarówno jak upiekę 4 jak i 2 z tej samej ilości ciasta ( ew. te 2 są po prostu dłuższe ).
...te 2 z tej samej ilości ciasta nie muszą byc dłuższe, ale mogą byc za to grubsze. Jak zwiniesz grubsze rolady i ułożysz je w blaszce, to masz wtedy większe dziury pomiędzy plastrami rolady, do zapełnienia np. orzechami czy czymś tam innym. No i przy krojeniu gotowego ciasta, może się porcja rozwalac. Zauważ również, że ciasto rozwałkowane ma grubośc 2-3 mm.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Krystyna9 @ 6 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=772051...te 2 z tej samej ilości ciasta nie muszą byc dłuższe, ale mogą byc za to grubsze. Jak zwiniesz grubsze rolady i ułożysz je w blaszce, to masz wtedy większe dziury pomiędzy plastrami rolady, do zapełnienia np. orzechami czy czymś tam innym. No i przy krojeniu gotowego ciasta, może się porcja rozwalac. Zauważ również, że ciasto rozwałkowane ma grubośc 2-3 mm.
Ale równie dobrze nie muszą być grubsze, ale mogą być za to dłuższe
icon_wink.gif
. U mnie są takie jakie ja chcę, kiedy chcę żeby były dłuższe to takie są, jak wybieram grubsze, to po prostu inaczej zwijam. No ale dobrze się domyślałam, że chodziło Ci o to, że jak wyjdą grube, to i w przekroju plastry będą większe, a w zw. z tym będzie ich można mniej ułożyć, potwierdziłaś mi to. THX.

Wybiorę też opcję oddzielnego miksowania owoców i smarowanie każdej rolady innym smakiem/kolorem, tak jak mówisz Krystyna, całość wówczas powinna być ładniejsza.

Olcieek, przed nami długi weekend, rób trzy ciasta
icon_mrgreen.gif

Ja mam plaaanyyy, że aż strach ! Ale mówię sobie, że córka przyjeżdża, trza ją ugościć i potem wałówkę wydać, więc trzeba spoooro napiec smakołyków!
icon_mrgreen.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Beatko, to jest bardzo łatwe ciasto do zrobienia. Przekonasz się o tym jak już je zrobisz. Radzę Ci tylko upiec 3 lub 4 rolady, nadzienie według własnego uznania i nie żałować śmietany. Te rolady to straszne pijawki
icon_mrgreen.gif

Olcieek, śmietana jest na dole i na górze. Są trzy warstwy ciasta, a każda obficie oblana śmietaną
icon_mrgreen.gif

pantera

Member
Lut 24, 2008
210
0
0
No prosze! Jadlam to ciasto w tym roku na weselu jako glowny tort. Bardzo oryginalne i przepyszne
lecker.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Maara, wiem, że łatwe
icon_biggrin.gif
ja po prostu tyle pytań pozadawałam, bo te niektóre "zalecenia" w oryginalnym przepisie wydają mi się bez żadnego sensu (choćby to oddzielne przepuszczanie przez maszynkę a potem wyłożenie obu mazi na raz na ciasto, co mnie najbardziej rozbawiło
icon_lol.gif
). Nie pytając o nic też upiekłabym i jestem przekonana, że nie miałabym z tym problemu, zbyt dużo ciast upiekłam w swoim życiu, żebym myślała inaczej tu już się przechwalam, ale co tam, taka jest prawda
icon_mrgreen.gif
(jedynie jogurtowe mi nie wychodzą, ale mam nadzieję przed śmiercią je ujarzmić
icon_wink.gif
)

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Beatko, ja wiem, że Ty zdolna jesteś! Nie mam żadnych wątpliwości, że sobie poradzisz.
daumen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy