Tort Labirynt

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
moni20 @ 6 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=772086a potem olcieek kupisz sobie nowe spodnie jak juz w te co teraz masz sie nie zmiescisz
bussi.gif
ja od dwóch tygodni chodzę codziennie w spódnicach ( co u mnie jest rzadkością więc wzbudzam tym nie lada sensację w pracy
icon_mrgreen.gif
), bo wszystkie moje spodnie zbiegły się jakoś ostatnio, wilgoć jakaś czy cuś
gruebel_2.gif
rofl.gif
A spódnice mam takie luźniejsze, bez paska no i mogę je nieco wyżej podnieść ( powyżej pasa jestem teraz szczuplejsza niż w pasie
rofl.gif
)

Przepraszam, że zaśmiecam, już nie będę
icon_redface.gif
...spadam orzechy łupać...

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Maraa @ 6 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=772010Joanno, jeszcze raz bardzo Ci dziękuję
bussi.gif
Fajnie, że się udało i smakowało.
icon_smile.gif

BeataSz @ 6 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=772085niektóre "zalecenia" w oryginalnym przepisie wydają mi się bez żadnego sensu (choćby to oddzielne przepuszczanie przez maszynkę a potem wyłożenie obu mazi na raz na ciasto, co mnie najbardziej rozbawiło
icon_lol.gif
).
Dla mnie to zalecenie jest jak najbardziej sensowne. Dzięki temu otrzymuje się ciekawe dwukolorowe paseczki. Po wymieszaniu obu owocowych musów uzyskałoby się masę w jednolitym brązowym kolorze. Osobiście piekąc to ciasto wykładałabym warstwami obie owocowe masy na wszystkie roladowe placki, aby uzyskać na całym przekroju gotowego tortu wyraźne, regularne ciemne paski.
I ciekawa jestem, jakie jeszcze zalecenia wydały Ci się bez sensu?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Joanna @ 6 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=772101Fajnie, że się udało i smakowało.
icon_smile.gif

Dla mnie to zalecenie jest jak najbardziej sensowne. Dzięki temu otrzymuje się ciekawe dwukolorowe paseczki. Po wymieszaniu obu owocowych musów uzyskałoby się masę w jednolitym brązowym kolorze. Osobiście piekąc to ciasto wykładałabym warstwami obie owocowe masy na wszystkie roladowe placki, aby uzyskać na całym przekroju gotowego tortu wyraźne, regularne ciemne paski.
I ciekawa jestem, jakie jeszcze zalecenia wydały Ci się bez sensu?
Być może mam dziś (a może zawsze, tylko o tym nie wiem) mało rozwiniętą wyobraźnię, bo jakoś nie widzę tego, że będą wyraźne, odcinające się barwą warstwy jeśli na jeden placek wyłoży się masę śliwkową i na to morelową (wg mnie nie da się wyłożyć obu mas tak, aby nie przemieszały się podczas tej operacji), no chyba, że to będzie tak niedokładnie posmarowane, jak na zdjęciu na rosyjskim forum, że gdzieniegdzie ciemna śliwka na przemian z jaśniejszą morelą, to wtedy tak, zgadzam się, że to ma sens. I powiem więcej, zaczynam się do tego przekonywać ( i jeszcze walnęłabym trochę czerwonej wiśni-jak Maraa mówi albo jakiejś żurawiny! Zresztą, wypróbuję, to wszystko sprawdzę i wtedy dam znać.

Joanno, nie myśl, że ja krytykuję ten przepis czy osobę, która go zamieściła tutaj czy na rosyjskim forum, czy kogokolwiek. Po prostu wg mnie nie jest to jasno wytłumaczone, ale jak już mówiłam wyżej pewnie to mój brak wyobraźni; a najbardziej bez sensu wydało mi się to przepuszczanie oddzielne, bo przyczepiłam się tego( być może mam dziś nastrój wielce czepialski
icon_wink.gif
) że użyte zostało stwierdzenie posmarować nadzieniem- w l. poj. a nie np. wyłożyć nadzienia jedno na drugie, albo wyłożyć na każdy z placków nadzienia na przemian, albo jeszcze jakoś inaczej. Poza tym przyczepiłam się też, jak już mówiłam, do dzielenia ciasta na 3 części i pieczenie 3 roladek zamiast jednej (ale to już mi uświadomiła Maraa, że wychodzi po prostu zbyt duża).

Teraz widzę, że nie potrzebnie zaczynałam swoje wywody, bo i tak ciasto bym upiekła, bez tych wszystkich pytań i uwag, na pewno wyszłoby mi ciekawe, no ale coś mnie podkusiło, żeby się poprzyczepiać szczegółów i wyczuwam, że kogoś wkurzyłam nieco...

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Joanna @ 6 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=772101Osobiście piekąc to ciasto wykładałabym warstwami obie owocowe masy na wszystkie roladowe placki, aby uzyskać na całym przekroju gotowego tortu wyraźne, regularne ciemne paski.
Joanno, ja też teraz właśnie tak bym zrobiła. Ale i w wersji z oddzielnie smarowanymi roladami też ładnie się prezentował. Na zdjęciach nie wygląda to może rewelacyjnie ( było już ciemno i nie miałam wiele czasu na zdjęcia; presja smakoszy) ale następnym razem postaram się ładniej go zaprezentować
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
przepraszam, ze znów się tu odzywam, ale moje wątpliwości przestały być wątpliwościami. Wyłożyłam masy tak jak Joanna mówiła, jedną warstwę na drugą i przyznaję, że dało się to w miarę dobrze zrobić, tzn. masy nie nie przemieszały aż tak bardzo jak myślałam. Jednak po upieczeniu, nie są wyraźnie widoczne różnice w kolorach, więc następnym razem ( jeśli będzie następny raz, a o tym przekonam się dopiero jutro jak przekroję gotowy tort i spróbuję) na pewno będę smarować wykładając masy jedna obok drugiej a nie nakładając je na siebie.
Dodam jeszcze, że użyłam oprócz śliwek ( które z powodzeniem można zastąpić powidłami) i moreli jeszcze żurawiny (surowe masy miały śliczne kolory, jednak po upieczeniu już takie nie są a zakwasiłam je nawet sokiem cytrynowym łudząc się, że zachowają kolor)

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
BeataSz @ 6 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=772130Joanno, nie myśl, że ja krytykuję ten przepis czy osobę, która go zamieściła tutaj czy na rosyjskim forum, czy kogokolwiek. Po prostu wg mnie nie jest to jasno wytłumaczone (...)
Teraz widzę, że niepotrzebnie zaczynałam swoje wywody, bo i tak ciasto bym upiekła, bez tych wszystkich pytań i uwag, na pewno wyszłoby mi ciekawe, no ale coś mnie podkusiło, żeby się poprzyczepiać szczegółów i wyczuwam, że kogoś wkurzyłam nieco...
Beato, nie wkurzyłam się, tylko zaniepokoiłam, że może coś ważnego pominęłam w moim amatorskim tłumaczeniu.
Po Twoim pytaniu jeszcze raz przestudiowałam źródłowy przepis, by sprawdzić, czy nie zrobiłam jakichś istotnych błędów. Przyjrzałam się też dokładniej zdjęciom i uznałam, że nakładanie warstwami obu mas da ładny efekt w przekroju.
I tyle teorii.
icon_smile.gif
Jak wyjdzie w praktyce, niedługo się okaże.
icon_smile.gif

Maraa @ 7 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=772258Na zdjęciach nie wygląda to może rewelacyjnie
Wygląda bardzo ładnie. Odrobinę inaczej niż w oryginale, ale nadal bardzo ładnie.
mniam.gif

Dziś robię. Chyba skorzystam z pomysłu Beaty i zrobię nadzienie z dodatkiem żurawin.
icon_smile.gif

Moim zdaniem takie też by świetnie pasowało:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...amp;hl=rogaliki

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
labirynt_004a.jpg

Mnie się nie chce robić artystycznych zdjęć, więc tylko pstrykam tak aby było widać jak ciasto w przekroju wygląda.
A to wygląda baardzo ciekawie, w smaku też dobre.
Widoczne w cieście paski w różnych odcieniach to głównie zasługa ciasta bardziej lub mniej przyrumienionego, masy owocowe nie są tak bardzo widoczne jak bym chciała,tzn. są widoczne ale głównie jako jednobarwna ciemna masa. Położenie jednej masy na drugiej nie jest moim zdaniem dobrym rozwiązaniem.
Przestrzenie między roladkami ( a było ich bardzo niewiele wypełniłam mielonymi orzechami, które zostały mi od ciasta zimowego)
Do bitej śmietany nie dawałam cukru ( oprócz 1 torebki cukru waniliowego) bo uważam, że masy z suszonych owoców są wystarczająco słodkie. Słodycz w całości, po kilkunastogodzinnym "przegryzieniu" jest OK ( dla mnie, wyjątkowego słodkoluba).

Załączniki

• labirynt_004a.jpg
    labirynt_004a.jpg
    102.2 KB · Wyświetleń: 1

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Piękne paseczki Ci wyszły
freu.gif
.
Beato, to jak nie lubię bardzo słodkich ciast, to gdzie jeszcze muszę ukrócic cukru? Do śmietany też bym nie dawała bo nie lubię śmietany z cukrem.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Krysiu, no to zostaje Ci odjąć trochę w cieście, bo tylko tam jest cukier, w masach z suszonych owoców nie ma, owoce są słodkie same w sobie.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Beatko cieszę się, że Ci smakuje. Wygląda ślicznie!
daumen.gif

Chciałabym tylko zapytać o owoce, bo nie bardzo zrozumiałam. Dodałaś żurawiny, a czy zmniejszyłaś ilość śliwek i moreli?

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
owoce raczej tak na oko brałam, ale można powiedzieć, że nie zmniejszałam tylko dodatkowo dałam żurawinę ( trochę mi zostało tych mas, no to je potem zjadłam
icon_mrgreen.gif
)

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Joanno, bardzo się cieszę, że postanowiłaś go upiec i już nie mogę doczekać się Twojej opinii.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
BeataSz @ 9 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=773066owoce raczej tak na oko brałam, ale można powiedzieć, że nie zmniejszałam tylko dodatkowo dałam żurawinę ( trochę mi zostało tych mas, no to je potem zjadłam
icon_mrgreen.gif
)
Ja dałam mniej suszonych owoców, bo z tych co przygotowałam też mi trochę zostało. Dlatego pewnie ciasto nie było aż tak słodkie, a gdybym zmniejszyła ilość cukru w śmietanie byłoby idealne ( jak dla mnie oczywiście, chociaż nie przepada za baaardzo słodkimi ciastami)
icon_smile.gif

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Piękne ciasto, efektownie wygląda. W najbliższym czasie wypróbuję. Uwielbiam takie przekładańce.
mniam.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Maraa @ 9 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=773072Joanno, bardzo się cieszę, że postanowiłaś go upiec i już nie mogę doczekać się Twojej opinii.
Bardzo dobry był.
mniam.gif

Posłuchałam Waszych rad i zmniejszyłam ilość cukru w bitej śmietanie, oraz dałam sporo orzechów zarówno do środka rolad, jak i pomiędzy nimi. Nadzienie zrobiłam z suszonych śliwek, moreli i żurawin.

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Ciasto właśnie schowałam do lodówki. Mam nadzieję że zmięknie (tzn. bita śmieta wsiaknie w roladki) bo strasznie twarde są(może trochę przetrzymałam w piekarniku) i całość "się przegryzie".

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy