Robiłam w tortownicy o średnicy 26cm, wyszły mi trzy warstwy. Śmietany na pewno Ci nie zabraknie![]()
Maraa @ 6 Nov 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=772010Krem:
700 g zimnej rzadkiej śmietanki 30%
1 szklanka cukru
Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem.
Nie zmniejszać ilości śmietany. W przeciwnym razie ciasto się dobrze nią nie nasączy i będzie twarde.
Nie kupować gęstej, tłustej śmietany z w/w powodu.Śmietana ma być rzadka 30%, potem trzeba ją ubić.
Ale trochę mi się to kłóci z dalszym stwierdzeniem, żeby nie kupować gęstej, tłustej śmietany (30% to nie tłusta)![]()
Przecież jak ubiję tę 30% z cukrem to ona też będzie gęsta.
To może w takim razie przyoszczędzić (kalorii i pieniędzy) i na spód dać taką ubitą (bo potem się odwraca przecież), a do nasączenia między warstwy dużą ilość jogurtu naturalnego, śmietany ? Czy wydziwiam ?![]()
olcieek @ 26 Feb 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=828317Śmietana ma być rzadka 30%, potem trzeba ją ubić.
Ale trochę mi się to kłóci z dalszym stwierdzeniem, żeby nie kupować gęstej, tłustej śmietany (30% to nie tłusta)
Śmietany 30% są najczęściej płynne, a bardziej tłuste są dużo gęstsze ("łycha stoi".
30% mi się ubija a 36% nijak nie chce. Iho ta ostatnia bardziej się nadaje do zrobienia kleksa na daniach z kuchni meksykańskiej.
olcieek @ 27 Feb 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=828531Ubijać na puszysty krem tzn. że nie ma być tak sztywno ubita jak do tortu np. ?Jeżeli będzie zbyt mocno ubita to nie wsiąknie w rolady, a o to właśnie w tym wszystkim chodzi![]()
jean @ 27 Feb 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=828536...to ciacho to prawdziwy Labirynt...ale do pokonania dla piekarza!
Jean, to nie jest tak skomplikowane jak Ci się wydaje![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.