Tort Labirynt

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Alice, śmietana wsiąknie w te rolady, musisz tylko dać jej trochę czasu. Jutro tort na pewno będzie dobry.

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
No, no .........
mniam.gif
Muszę powiedzieć, że smak wielce oryginalny. Zastanawiam sie czym by tu go jeszcze "wzbogacić" (w przerwy miedzy roladkami włozyłam trochę rodzynek i orzechów, boki wysmarowałam powidłami śliwkowymi i nutellą (ta wilgoć powideł dobrze robi...).

Co do "wyjmowania" i krojenia - to mnie sie to raczej nie udało (nadłamałam trochę). Nie wiem czy ta śmietana na dnie nie wyklucza w ogóle przenoszenia tortu, też chetnie posłucham sugestii, bo za tydzień planuję zrobic ten tort na imprezę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Tak, folią aluminiową. I potem zdjęłam obręcz, boki posmarowałam i obsypałam a następnie chciałam przenieść na talerz (odrywając, po drodze, że tak powiem, folię ze spodu) i z tego już cało nie ..., tzn. tort cało nie wyszedł.... Chyba należało obręcz położyć na szklanym talerzu - tak sobie teraz myślę.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Chyba lepiej wyłożyć było folią spożywczą, nie aluminiową, ja pamiętam, że nie miałam żadnych problemów z tym ciastem ( poza wątpliwościami wstępnymi
icon_wink.gif
). Ale chyba odwracałam je do góry nogami, tak, że bita śmietana na dnie formy była potem górą ciasta, i zdejmowałam tę folię spożywczą po odwróceniu, mam rację czy mi się coś chrzani już ?

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Ja robię trochę inaczej. Tortownicę wykładam folią spożywczą, a kiedy tort odleży już swoje to odpinam obręcz. Zdejmuję folię z boków ciasta( tej ze spodu nie ruszam) następnie wykładam go do góry dnem na paterę. Teraz dopiero zdejmuję cała folię. Przenoszenia nie zaryzykowałabym, za mało stabilny spód.
Alice, mam nadzieję, że następnym razem (jeżeli taki będzie) wszystko uda Ci się idealnie.
icon_smile.gif

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
No tak, spozywcza nie rwie się w kawałki. Co do odwrócenia - no to trzeba by wówczas ten wierzch jakoś jeszcze udekorować, nie ? Bo pewnie mało ciekawy będzie....

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Ja zrobiłam z połowy porcji (1 rolada upieczona w dużej blaszce) i wystarczyło na 2 warstwy w bardzo małej tortownicy (nie więcej jak 20 cm średnicy)

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
CYTATWażne:
Nie zmniejszać ilości śmietany. W przeciwnym razie ciasto się dobrze nią nie nasączy i będzie twarde.
Nie kupować gęstej, tłustej śmietany z w/w powodu.
Przygotować tort co najmniej 12 godzin przez spożyciem.
W oryginale - forma prostokątna (jak się doczytałam, zastępczo, stąd niewyraźny układ słojów ciasta na zdjęciu), u jalo – tortownica o średnicy 28 cm wyścielona folią spożywczą.
Na krem jalo wykorzystała 800 g śmietany 30-procentowej ( w tym 600 g creme freche i 200 g kremówki), a przestrzenie między roladami uzupełniała orzechami pekan.
Robiłam w tortownicy o średnicy 26cm, wyszły mi trzy warstwy. Śmietany na pewno Ci nie zabraknie
icon_wink.gif

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Chcę zrobić dla Taty na sobotę, będę piec jutrom, ale jak zwykle mam pytania.
Maraa @ 6 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=772010Krem:
700 g zimnej rzadkiej śmietanki 30%
1 szklanka cukru
Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem.

Nie zmniejszać ilości śmietany. W przeciwnym razie ciasto się dobrze nią nie nasączy i będzie twarde.
Nie kupować gęstej, tłustej śmietany z w/w powodu.
Śmietana ma być rzadka 30%, potem trzeba ją ubić.
Ale trochę mi się to kłóci z dalszym stwierdzeniem, żeby nie kupować gęstej, tłustej śmietany (30% to nie tłusta
gruebel_2.gif
)
Przecież jak ubiję tę 30% z cukrem to ona też będzie gęsta.

To może w takim razie przyoszczędzić (kalorii i pieniędzy) i na spód dać taką ubitą (bo potem się odwraca przecież), a do nasączenia między warstwy dużą ilość jogurtu naturalnego, śmietany ? Czy wydziwiam ?
icon_mrgreen.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
olcieek @ 26 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=828317Śmietana ma być rzadka 30%, potem trzeba ją ubić.
Ale trochę mi się to kłóci z dalszym stwierdzeniem, żeby nie kupować gęstej, tłustej śmietany (30% to nie tłusta
gruebel_2.gif
)
Śmietany 30% są najczęściej płynne, a bardziej tłuste są dużo gęstsze ("łycha stoi").
30% mi się ubija a 36% nijak nie chce. Iho ta ostatnia bardziej się nadaje do zrobienia kleksa na daniach z kuchni meksykańskiej.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Pieką się roladki.
Wyszły mi 4. Musiałam sporo podsypywać mąką. Ciasto miękkie, plastyczne i dlatego wraca trochę do poprzedniej 'formy, tzn, kurczyło mi się to co rozwałkowałam
icon_lol.gif

Wałkowałam właściwie dość cienko, tak jak lubię żeby było cienkie ciasto w pierogach.
Zobaczymy co z tego wyjdzie
icon_wink.gif

Folia, orzechy, smietana i trochę suszonych owoców - to jeszcze muszę dokupić, bo wszystko wyszło
icon_wink.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Olcieek, wnioskuję, że zdecydowałaś się jednak na śmietanę? Wydaje mi się, że gdybyś użyła jogurtu, mogłabyś mieć problemy z krojeniem ciasta.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy