IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

5 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Faworki
bajaderka
post 22 Jan 2005, 23:45
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Faworki

Faworki jak to faworki - kruchutkie i smaczne, w tej wersji tylko na zoltkach z mala iloscia kwasnej smietany i robione mikserem icon_smile.gif

8 zoltek
1 lyzka octu
1 lyzka rumu
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
2 lyzki cukru pudru
szczypta soli
2 lyzki miekkiego masla
2 lyzki gestej kwasnej smietany
2 szklanki maki

olej lub smalec do smazenia

Ubic zoltka z cukrem, dodac ocet, rum smietane i sol, ciagle ubijac. Dodac miekkie maslo i ubijac, az cale maslo zostanie roztarte. Make wsypywac stopniowo (czasami nie zuzyje sie calej ilosci), az do momentu kiedy powstanie elastyczne, dosc zwarte ciasto. Wyjac na stolnice, lekko wyrobic i podzielic na 5 czesci.
Kazda czesc walkowac bardzo cieniutko i kroic radelkiem lub nozem na paski szerokosci 3-4cm i dlugosci 8-9cm. W srodku robic naciecia i przewlekac.
Najlepiej robic faworki malymi porcjami poniewaz szybko wysychaja, a suche bardziej chlona tluszcz. Smazyc z obu stron w goracym (180-195 st.C) tluszczu, do ktorego wlewamy na poczatku kieliczek spirytusu lub wodki. Usmazone faworki odsaczyc na recznikach papierowych, a potem ukladac na talerzach i posypac cukrem pudrem.

Przy robieniu faworkow bardzo wazne jest wtloczenie do ciasta jak najwiekszej ilosci powietrza, ktore jest czynnikiem spulchniajacym. Mozna to zrobic uderzajac ciasto walkiem, lub wyrabiajac ciasto mikserem. Faworki z ciasta utartego mikserem sa zawsze bardzo kruche, z duza iloscia pecherzy.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
MoTyLeK
post 3 Feb 2005, 13:32
Post #2


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 170
Dołączył: 26-November 04
Skąd: Białystok
Użytkownik nr: 202



Dzisiaj robilam i przyznaje, ze baaaardzo mi smakuja! Troche z tym roboty ale warto a pozniej tylko wszystko siup do zmywarki i w porzadku (strasznie nie lubie zmywac)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MoTyLeK
post 3 Feb 2005, 13:36
Post #3


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 170
Dołączył: 26-November 04
Skąd: Białystok
Użytkownik nr: 202



A i bym zapomniala! Mozna z tych faworków zrobic mrowkowiec(nie wiem czy znacie). Faworki ukladamy w kolo(promieniscie) oblewamy miodem, posypujemy makiem i pokruszonymi migdalami, dajemy kolejna warstwe faworkow, znowu miod i dodatki. Czynnosc powtarzamy az powstanie taki kopczyk wygladajacy jak mrowisko:) Smacznego!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reniula
post 8 Feb 2005, 16:37
Post #4


pomoc kuchenna
**

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 406
Dołączył: 6-December 04
Skąd: Sosnowiec
Użytkownik nr: 216



Jak zwykle na Twoim przepisie bajaderko sie nie zawiodłam
Robiłam w tłusty czwartek ale dopiero teraz piszę bo wcześniej nie mogłam No i przyznam sie bez bicia,że wszystko robiłam w malakserze po kolei wrzucałam bo nie miałam czasu i wyszły super kruchuśkie i przepyszne .
Następny Twój przepis na stałe
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dolly
post 19 Jan 2006, 23:49
Post #5


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 185
Dołączył: 20-December 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 1.140



[b]a można je spokojnie smażyć na oleju z pestek winogron? wyjdą pyszniutkie? bo ja ogólnie zwykłego oleju to nie używam do smażenia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dolly
post 31 Jan 2006, 13:05
Post #6


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 185
Dołączył: 20-December 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 1.140



[b]dzisiaj zrobiłam faworki... wyszły wyśmienite icon_smile.gif

smażyłam na dwóch kostkach smalcu

nie są takie trudne jak myślałam, a najfajniejszą zabawe miałam tłukąć ciasto wałkiem

i jeszcze zdjecie

Go to the top of the page
 
+Quote Post
sylwia18
post 1 Feb 2006, 09:47
Post #7


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.577
Dołączył: 24-September 05
Skąd: Yatton, UK
Użytkownik nr: 778



Dolly piękne faworki Ci wyszły no to ja też ide pobawić sie wałkiem mam nadzieję że moje też wyjdą smakowite
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sylwia18
post 1 Feb 2006, 12:00
Post #8


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.577
Dołączył: 24-September 05
Skąd: Yatton, UK
Użytkownik nr: 778



o kurcze jakie one są pyszne! Babcia może się schować ze swoimi od dzisiaj ja rządzę z faworkami w tej rodzinie Prześliczne mi wyszłe, pełne pęcherzyków mam nadzieję że jutro już będzie aparat to fotke strzele
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dolly
post 1 Feb 2006, 12:07
Post #9


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 185
Dołączył: 20-December 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 1.140



[b]hehe...

na tłusty czwartek zrobie podwójną porcje icon_smile.gif

teraz tylko jeszcze przymierzam się do pączków, ale jakoś nie moge pojąć jak mam do środka marmoladne włożyć i jeszcze uformować kuleczke
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sylwia18
post 1 Feb 2006, 12:44
Post #10


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.577
Dołączył: 24-September 05
Skąd: Yatton, UK
Użytkownik nr: 778



Powiem Ci że z pączkami to jak dla mnie zbyt dużo roboty, chyba trzeba mieć trochę wprawy...kiedyś na pewno podejmę się zrobienia ich ale narazie nie planuję powtórki ;) 100 razy bardziej smakują mi te faworki no i są łatwiutkie w robieniu:) Spróbować pączków bym Ci jednak radziła bo może akurat Tobie bardziej zasmakują (albo lepsze wyjdą ) Ja robiłam tak że odrywałam kawałek ciasta, kładłam go na dłoń ułozoną w miseczkę, rozciagałam to ciacho łyżeczką, kładłam marmolade i potem boczki sklejałam razem i kulałam;) wyszły bardzo ładne, dokładnie takie jak pączki sklepowe (mimo że przed smażeniem nie wyglądały za dobrze myślałam że coś schrzaniłam ale w oleju nabrały kształtów ;) ) Powodzenia Dolly, na pewno dasz radę
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dolly
post 1 Feb 2006, 12:52
Post #11


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 185
Dołączył: 20-December 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 1.140



[b]kiedyś na pewno zrobie żeby przetestować czy trudno się robi i czy wogle wyjdą
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Meg
post 19 Feb 2006, 09:16
Post #12


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 370
Dołączył: 11-December 05
Użytkownik nr: 1.091



Czy można ocet i rum zastąpić po prostu 2-ma łyżkami wódki ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sylwia18
post 19 Feb 2006, 09:21
Post #13


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.577
Dołączył: 24-September 05
Skąd: Yatton, UK
Użytkownik nr: 778



Meg ja mysle że tak bo ja dałam koniak w związku z brakiem innego alkoholu w domu wyszły przepyszne więc chyba nie ma to większego znaczenia jaki alkohol dodajesz (liczą sie procenty ;) )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ktosia
post 23 Feb 2006, 15:43
Post #14


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 203
Dołączył: 13-November 04
Skąd: z zimowej stolicy ;)
Użytkownik nr: 185



ja zrobiłam je przed chwilą icon_smile.gif
naprawde wyśmienite!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
arielka
post 23 Feb 2006, 22:27
Post #15


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 709
Dołączył: 6-April 05
Skąd: dawne wrocławskie
Użytkownik nr: 460



I ja je dzisiaj zrobiłam. Powiem krótko: cudne :!: Kruche i mięciutkie zarazem. Naprawdę rozpływają się w ustach.

Miałam tylko problem z miksowaniem. Kiedy zaczęłam dodawać mąkę, całość ciasta skupiła się na jednym mieszadle. Mój Zelmer z misą obrotową nie dał rady. Musiałam zawartość przerzucić na stolnicę i kończyć ręcznie. Ale to w zasadzie tylko chwilka.
Poza tym faworki robi się błyskawicznie.

Bajaderko, których mieszadeł używasz : Ja włożyłam te do ubijania jajek z cukrem. Później nie wymieniałam. Może dlatego nie dało się do końca miksować?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 31 Dec 2006, 14:54
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.379
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



ale dobre ,bardzo szybko-łącznie ze smażeniem ok godziny czasu lub trochę mniej ,zrobiłam takim ręcznym ,wiekowym robotem
Pycha ,pycha i jest ich sporo ,wyszły mi dwa czubate duże talerze,tylko ,że szybko znikają ,szybko...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bietka
post 1 Jan 2007, 09:44
Post #17


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.796
Dołączył: 25-February 06
Skąd: Mazury
Użytkownik nr: 1.428



Ja z podobnego przepisu robię w maszynie do chleba
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 10 Feb 2007, 17:52
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Podnoszę fiesgrins.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 10 Feb 2007, 17:57
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.379
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT(kasha @ 10 Feb 2007, 19:52 ) *
Podnoszę fiesgrins.gif

bo warto ,ja je robię jutro mniam.gif mniam.gif mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 10 Feb 2007, 19:25
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(Margot @ 10 Feb 2007, 19:57 ) *
bo warto ,ja je robię jutro mniam.gif mniam.gif mniam.gif



Ja też icon_lol.gif
dzisiaj pączki robię i już bym się nie wyrobiła z faworeczkami fiesgrins.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

5 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 24th April 2019 - 19:28