![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 ![]() |
Faworki
Faworki jak to faworki - kruchutkie i smaczne, w tej wersji tylko na zoltkach z mala iloscia kwasnej smietany i robione mikserem ![]() 8 zoltek 1 lyzka octu 1 lyzka rumu 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii 2 lyzki cukru pudru szczypta soli 2 lyzki miekkiego masla 2 lyzki gestej kwasnej smietany 2 szklanki maki olej lub smalec do smazenia Ubic zoltka z cukrem, dodac ocet, rum smietane i sol, ciagle ubijac. Dodac miekkie maslo i ubijac, az cale maslo zostanie roztarte. Make wsypywac stopniowo (czasami nie zuzyje sie calej ilosci), az do momentu kiedy powstanie elastyczne, dosc zwarte ciasto. Wyjac na stolnice, lekko wyrobic i podzielic na 5 czesci. Kazda czesc walkowac bardzo cieniutko i kroic radelkiem lub nozem na paski szerokosci 3-4cm i dlugosci 8-9cm. W srodku robic naciecia i przewlekac. Najlepiej robic faworki malymi porcjami poniewaz szybko wysychaja, a suche bardziej chlona tluszcz. Smazyc z obu stron w goracym (180-195 st.C) tluszczu, do ktorego wlewamy na poczatku kieliczek spirytusu lub wodki. Usmazone faworki odsaczyc na recznikach papierowych, a potem ukladac na talerzach i posypac cukrem pudrem. Przy robieniu faworkow bardzo wazne jest wtloczenie do ciasta jak najwiekszej ilosci powietrza, ktore jest czynnikiem spulchniajacym. Mozna to zrobic uderzajac ciasto walkiem, lub wyrabiajac ciasto mikserem. Faworki z ciasta utartego mikserem sa zawsze bardzo kruche, z duza iloscia pecherzy. ![]() |
|
|
![]()
Post
#2
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 170 Dołączył: 26-November 04 Skąd: Białystok Użytkownik nr: 202 ![]() |
Dzisiaj robilam i przyznaje, ze baaaardzo mi smakuja! Troche z tym roboty ale warto a pozniej tylko wszystko siup do zmywarki i w porzadku (strasznie nie lubie zmywac)
|
|
|
![]()
Post
#3
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 170 Dołączył: 26-November 04 Skąd: Białystok Użytkownik nr: 202 ![]() |
A i bym zapomniala! Mozna z tych faworków zrobic mrowkowiec(nie wiem czy znacie). Faworki ukladamy w kolo(promieniscie) oblewamy miodem, posypujemy makiem i pokruszonymi migdalami, dajemy kolejna warstwe faworkow, znowu miod i dodatki. Czynnosc powtarzamy az powstanie taki kopczyk wygladajacy jak mrowisko:) Smacznego!
|
|
|
![]()
Post
#4
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 406 Dołączył: 6-December 04 Skąd: Sosnowiec Użytkownik nr: 216 ![]() |
Jak zwykle na Twoim przepisie bajaderko sie nie zawiodłam
Robiłam w tłusty czwartek ale dopiero teraz piszę bo wcześniej nie mogłam No i przyznam sie bez bicia,że wszystko robiłam w malakserze po kolei wrzucałam bo nie miałam czasu i wyszły super kruchuśkie i przepyszne . Następny Twój przepis na stałe |
|
|
![]()
Post
#5
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 185 Dołączył: 20-December 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 1.140 ![]() |
[b]a można je spokojnie smażyć na oleju z pestek winogron? wyjdą pyszniutkie? bo ja ogólnie zwykłego oleju to nie używam do smażenia
|
|
|
![]()
Post
#6
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 185 Dołączył: 20-December 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 1.140 ![]() |
|
|
|
![]()
Post
#7
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.577 Dołączył: 24-September 05 Skąd: Yatton, UK Użytkownik nr: 778 ![]() |
Dolly piękne faworki Ci wyszły no to ja też ide pobawić sie wałkiem mam nadzieję że moje też wyjdą smakowite
|
|
|
![]()
Post
#8
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.577 Dołączył: 24-September 05 Skąd: Yatton, UK Użytkownik nr: 778 ![]() |
o kurcze jakie one są pyszne! Babcia może się schować ze swoimi od dzisiaj ja rządzę z faworkami w tej rodzinie Prześliczne mi wyszłe, pełne pęcherzyków mam nadzieję że jutro już będzie aparat to fotke strzele
|
|
|
![]()
Post
#9
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 185 Dołączył: 20-December 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 1.140 ![]() |
[b]hehe...
na tłusty czwartek zrobie podwójną porcje ![]() teraz tylko jeszcze przymierzam się do pączków, ale jakoś nie moge pojąć jak mam do środka marmoladne włożyć i jeszcze uformować kuleczke |
|
|
![]()
Post
#10
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.577 Dołączył: 24-September 05 Skąd: Yatton, UK Użytkownik nr: 778 ![]() |
Powiem Ci że z pączkami to jak dla mnie zbyt dużo roboty, chyba trzeba mieć trochę wprawy...kiedyś na pewno podejmę się zrobienia ich ale narazie nie planuję powtórki ;) 100 razy bardziej smakują mi te faworki no i są łatwiutkie w robieniu:) Spróbować pączków bym Ci jednak radziła bo może akurat Tobie bardziej zasmakują (albo lepsze wyjdą ) Ja robiłam tak że odrywałam kawałek ciasta, kładłam go na dłoń ułozoną w miseczkę, rozciagałam to ciacho łyżeczką, kładłam marmolade i potem boczki sklejałam razem i kulałam;) wyszły bardzo ładne, dokładnie takie jak pączki sklepowe (mimo że przed smażeniem nie wyglądały za dobrze myślałam że coś schrzaniłam ale w oleju nabrały kształtów ;) ) Powodzenia Dolly, na pewno dasz radę
|
|
|
![]()
Post
#11
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 185 Dołączył: 20-December 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 1.140 ![]() |
[b]kiedyś na pewno zrobie żeby przetestować czy trudno się robi i czy wogle wyjdą
|
|
|
![]()
Post
#12
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 370 Dołączył: 11-December 05 Użytkownik nr: 1.091 ![]() |
Czy można ocet i rum zastąpić po prostu 2-ma łyżkami wódki ?
|
|
|
![]()
Post
#13
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.577 Dołączył: 24-September 05 Skąd: Yatton, UK Użytkownik nr: 778 ![]() |
Meg ja mysle że tak bo ja dałam koniak w związku z brakiem innego alkoholu w domu wyszły przepyszne więc chyba nie ma to większego znaczenia jaki alkohol dodajesz (liczą sie procenty ;) )
|
|
|
![]()
Post
#14
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 203 Dołączył: 13-November 04 Skąd: z zimowej stolicy ;) Użytkownik nr: 185 ![]() |
ja zrobiłam je przed chwilą
![]() naprawde wyśmienite! |
|
|
![]()
Post
#15
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 709 Dołączył: 6-April 05 Skąd: dawne wrocławskie Użytkownik nr: 460 ![]() |
I ja je dzisiaj zrobiłam. Powiem krótko: cudne :!: Kruche i mięciutkie zarazem. Naprawdę rozpływają się w ustach.
Miałam tylko problem z miksowaniem. Kiedy zaczęłam dodawać mąkę, całość ciasta skupiła się na jednym mieszadle. Mój Zelmer z misą obrotową nie dał rady. Musiałam zawartość przerzucić na stolnicę i kończyć ręcznie. Ale to w zasadzie tylko chwilka. Poza tym faworki robi się błyskawicznie. Bajaderko, których mieszadeł używasz : Ja włożyłam te do ubijania jajek z cukrem. Później nie wymieniałam. Może dlatego nie dało się do końca miksować? |
|
|
![]()
Post
#16
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.331 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
ale dobre ,bardzo szybko-łącznie ze smażeniem ok godziny czasu lub trochę mniej ,zrobiłam takim ręcznym ,wiekowym robotem
Pycha ,pycha i jest ich sporo ,wyszły mi dwa czubate duże talerze,tylko ,że szybko znikają ,szybko... |
|
|
![]()
Post
#17
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.792 Dołączył: 25-February 06 Skąd: Mazury Użytkownik nr: 1.428 ![]() |
Ja z podobnego przepisu robię w maszynie do chleba
|
|
|
![]()
Post
#18
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 20.571 Dołączył: 25-September 04 Skąd: Dąbrowa Górnicza Użytkownik nr: 98 ![]() |
Podnoszę
![]() |
|
|
![]()
Post
#19
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.331 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
|
|
|
![]() ![]()
Post
#20
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 20.571 Dołączył: 25-September 04 Skąd: Dąbrowa Górnicza Użytkownik nr: 98 ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 18th February 2019 - 03:31 |