Faworki
Faworki jak to faworki - kruchutkie i smaczne, w tej wersji tylko na zoltkach z mala iloscia kwasnej smietany i robione mikserem
8 zoltek
1 lyzka octu
1 lyzka rumu
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
2 lyzki cukru pudru
szczypta soli
2 lyzki miekkiego masla
2 lyzki gestej kwasnej smietany
2 szklanki maki
olej lub smalec do smazenia
Ubic zoltka z cukrem, dodac ocet, rum smietane i sol, ciagle ubijac. Dodac miekkie maslo i ubijac, az cale maslo zostanie roztarte. Make wsypywac stopniowo (czasami nie zuzyje sie calej ilosci), az do momentu kiedy powstanie elastyczne, dosc zwarte ciasto. Wyjac na stolnice, lekko wyrobic i podzielic na 5 czesci.
Kazda czesc walkowac bardzo cieniutko i kroic radelkiem lub nozem na paski szerokosci 3-4cm i dlugosci 8-9cm. W srodku robic naciecia i przewlekac.
Najlepiej robic faworki malymi porcjami poniewaz szybko wysychaja, a suche bardziej chlona tluszcz. Smazyc z obu stron w goracym (180-195 st.C) tluszczu, do ktorego wlewamy na poczatku kieliczek spirytusu lub wodki. Usmazone faworki odsaczyc na recznikach papierowych, a potem ukladac na talerzach i posypac cukrem pudrem.
Przy robieniu faworkow bardzo wazne jest wtloczenie do ciasta jak najwiekszej ilosci powietrza, ktore jest czynnikiem spulchniajacym. Mozna to zrobic uderzajac ciasto walkiem, lub wyrabiajac ciasto mikserem. Faworki z ciasta utartego mikserem sa zawsze bardzo kruche, z duza iloscia pecherzy.
Faworki jak to faworki - kruchutkie i smaczne, w tej wersji tylko na zoltkach z mala iloscia kwasnej smietany i robione mikserem

8 zoltek
1 lyzka octu
1 lyzka rumu
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
2 lyzki cukru pudru
szczypta soli
2 lyzki miekkiego masla
2 lyzki gestej kwasnej smietany
2 szklanki maki
olej lub smalec do smazenia
Ubic zoltka z cukrem, dodac ocet, rum smietane i sol, ciagle ubijac. Dodac miekkie maslo i ubijac, az cale maslo zostanie roztarte. Make wsypywac stopniowo (czasami nie zuzyje sie calej ilosci), az do momentu kiedy powstanie elastyczne, dosc zwarte ciasto. Wyjac na stolnice, lekko wyrobic i podzielic na 5 czesci.
Kazda czesc walkowac bardzo cieniutko i kroic radelkiem lub nozem na paski szerokosci 3-4cm i dlugosci 8-9cm. W srodku robic naciecia i przewlekac.
Najlepiej robic faworki malymi porcjami poniewaz szybko wysychaja, a suche bardziej chlona tluszcz. Smazyc z obu stron w goracym (180-195 st.C) tluszczu, do ktorego wlewamy na poczatku kieliczek spirytusu lub wodki. Usmazone faworki odsaczyc na recznikach papierowych, a potem ukladac na talerzach i posypac cukrem pudrem.
Przy robieniu faworkow bardzo wazne jest wtloczenie do ciasta jak najwiekszej ilosci powietrza, ktore jest czynnikiem spulchniajacym. Mozna to zrobic uderzajac ciasto walkiem, lub wyrabiajac ciasto mikserem. Faworki z ciasta utartego mikserem sa zawsze bardzo kruche, z duza iloscia pecherzy.
