IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

8 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Drożdżowy warkocz z serem
bajaderka
post 17 Feb 2005, 20:45
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Drozdzowy warkocz z serem

Bardzo lekkie i puszyste ciasto uformowane w ksztalcie warkocza i wypelnione slodkim nadzieniem z twarozku.

Ciasto:
1/4 szklanki cieplej wody
1/2 szklanki cieplego mleka
2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy
3 szklanki maki
1/4 szklanki cukru
4 lyzki miekkiego masla
1 jajko
1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
skorka otarta z 1 cytryny
szczypta soli

Nadzienie:
250g twarozku
1/2 szklanki cukru
3 lyzki maki
1 jajko
1 lyzeczka ekstraktu z wanilli

Ciasto:
Drozdze wsypac do cieplej wody, zostawic na kilka minut, az utworza sie babelki. Reszte skladnikow wymieszac (mozna uzyc miksera), dodac rozczyn i wyrobic miekkie, gladkie ciasto. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 45-60 minut, az bedzie lekko napuszone (niekoniecznie musi podwoic swoja objetosc).

Nadzienie: Wszystkie skladniki wymieszac na gladka mase (mozna uzyc malaksera).

Wyrosniete ciasto przelozyc na posypana maka stolnice, podzielic na dwie czesci. Kazda czesc rozwalkowac na prostokat o wymiarach okolo 30 x 20cm. Wizualnie "podzielic" prostokat (wzdluz dlugiego boku) na trzy rowne czesci. Polowe serowego nadzienia ulozyc w ksztalcie walka na srodkowej czesci. Obie czesci po dwoch stronach nadzienia naciac na 2cm szerokie, lekko ukosne paseczki dochodzac nozem prawie do nadzienia. Paseczki zakladac na waleczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatajac je i tworzac jakby warkocz.
Przelozyc na wylozona pergaminem blache, przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na okolo godzine. Kiedy juz ladnie podrosna, posmarowac warkocze rozbitym jajkiem i posypac cukrem krysztalem.
Piec w temperaturze 180 st.C przez okolo 35-40 minut, az warkocze beda ladnie zrumienione. Wystudzic na drucianej siateczce.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 18 Feb 2005, 07:22
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



A ten twarozek, to taki nasz zwykly bialy nieobrobiony ? Pewnikiem tak, ale wole dopytac
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 18 Feb 2005, 21:29
Post #3


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Taki najzwyklejszy - bialy ser, twarozek icon_smile.gif Ja nie bardzo rozrozniam, nie mam niestety takiego wyboru jak Wy Uzyj to co normalnie uzywasz icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 2 May 2005, 15:19
Post #4


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Moj Boze, jak to dobrze , ze z tego przepisu wychodza 2 warkocze, bo pierwszy zniknal w ciagu pol godziny po wyjeciu z piekarnika.

Przepis jak zwykle fenomenalny: doskonala gestosc ciasta, nadzienie serkowe cudne - ja dalam o 1 lyzke maki wiecej, bo nie mialam twarozku tylko gesty serek homogenizowany.

Pieklam w dlugich keksowkach, bo mi zwykle nadziewane drozdzowce pekaja, wiec chcialm uniknac spacerow masy po blaszce , ale , jak sie mozna bylo spodziewac po bajderkowym przepisie, tu nic nie popekalo. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AnnaH
post 8 Feb 2006, 23:34
Post #5


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.423
Dołączył: 15-November 05
Skąd: Witten/Niemcy
Użytkownik nr: 967



Musze dodac moja opinie, bo to drozdzowe ciasto jest najlepsze jakie do tej pory robilam . Super smaczne. Pieklam normalnie na blasze z pieca, nic nie popekalo, fantastycznie wyroslo.Nawet skrocilam czas wyrastania co im nie zaszkodzilo, a zapach cudo roznosi sie po kuchni.

p.s. ale jestem zalamana moja waga odkad poznalam to forum +5 kg ((bleee
no tak pyszne rzeczy wstawiacie ze prosze jaki efekt))
Go to the top of the page
 
+Quote Post
asika
post 10 Feb 2006, 02:53
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.880
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Wlochy Mediolan- Polska - Grudziadz
Użytkownik nr: 83



CYTAT(AnnaH)
Musze dodac moja opinie, bo to drozdzowe ciasto jest najlepsze jakie do tej pory robilam . Super smaczne. Pieklam normalnie na blasze z pieca, nic nie popekalo, fantastycznie wyroslo.Nawet skrocilam czas wyrastania co im nie zaszkodzilo, a zapach cudo roznosi sie po kuchni.

p.s. ale jestem zalamana moja waga odkad poznalam to forum +5 kg ((bleee
no tak pyszne rzeczy wstawiacie ze prosze  jaki efekt))


Kochana - ja sie teraz niezle katuje by zrzucic to co napieklam - od jakiegos czasu kupuje foremki malutkie takie na polowe 1/3 porcji inaczej bym w drzwi nie weszla!A przestac tak zupelnie piec - no nie MOGE NIE MOGE to opetanie jakies chyba jest!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sylwia18
post 10 Feb 2006, 16:30
Post #7


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.577
Dołączył: 24-September 05
Skąd: Yatton, UK
Użytkownik nr: 778



jutro robie ten warkocz, mam nadzieję że się uda tylko upewnić sie jeszcze chcę: 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży to około 3 dag świeżych, tak? icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 10 Feb 2006, 17:09
Post #8


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



Ja bym powiedziala że z 5 dag, Sylwia icon_smile.gif lepiej chyba dodać troszke więcej drożdży i żeby urosło niż za mało i mieć gniota
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sylwia18
post 10 Feb 2006, 17:16
Post #9


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.577
Dołączył: 24-September 05
Skąd: Yatton, UK
Użytkownik nr: 778



No ja i tak bym dała 5 dag bo z moimi zdolnościami to innego wyjścia nie widzę tylko tak z przelicznika mi wyszło że ok. 3 dag powinno być ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 10 Feb 2006, 17:39
Post #10


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



to ja sie nie odzywam, bo widać mamy inne przeliczniki icon_smile.gif ;)
ale w większosci przepisow na pół kg mąki jest własnie 5 dag
zresztą założe sie że ile byś nie dala to i tak wyjdzie, przecież to przepis Bajaderki więc nie może nie wyjść
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Musia
post 10 Feb 2006, 17:54
Post #11


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 489
Dołączył: 14-November 05
Użytkownik nr: 965



Przepis juz dawno wydrukowalam no i wreszcie sie zdecydowalam jutro pieke ten warkocz a jak nie to chyba sama siebie ugryze w nos
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Carmel
post 10 Feb 2006, 22:51
Post #12


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.345
Dołączył: 3-February 05
Skąd: Gdańsk
Użytkownik nr: 286



Piekłam dziś, pyszny, dałam 5 dag drożdży
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sylwia18
post 12 Feb 2006, 10:42
Post #13


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.577
Dołączył: 24-September 05
Skąd: Yatton, UK
Użytkownik nr: 778



No i zrobiłam wczoraj- przepyszny wyszedł Wszystkim baaaardzo smakował icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Musia
post 12 Feb 2006, 17:05
Post #14


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 489
Dołączył: 14-November 05
Użytkownik nr: 965



Wiec zrobilam wyszly faktycznie cudne 2 warkocze nadzienie pieknie zostalo w srodku choc sie obawialam ze wyplynie. Nastepnym razem chyba jednak dodam troche mniej maki bo jak dla mnie to ta masa serowa byla troche za mocna ale naprawde wspanialy przepis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle
post 13 Feb 2006, 04:15
Post #15


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.377
Dołączył: 15-September 04
Skąd: USA
Użytkownik nr: 38



ale wstyd kilka razy juz robilam a opini nie dalam
warkocz jest wspanialy a nadzienie pyszne i slodziutkie
jest w moich ulubinych szybkich ciastach
uklony Aniu ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
imamcia
post 16 Feb 2006, 13:33
Post #16


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.398
Dołączył: 29-November 05
Skąd: L.....:)
Użytkownik nr: 1.028



Wspaniały drożdżak!!
Zrobiłam, z podanej porcji yszły dwa warkocze! Pychotka!
Ciasto zrobiłam ze świeżych drożdży, dodałam same mleko i niedowiarek - dodatkowe żółtko, ale pychotka! Znika jeszcze szybciej niż się robi! A że jestem leń, za długo nie wyrabiałam, robiłam mikserem. Jak aparrat wróci, to wkleję zdjęcie
Już mam, wkejam:
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sylwia18
post 17 Feb 2006, 18:10
Post #17


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.577
Dołączył: 24-September 05
Skąd: Yatton, UK
Użytkownik nr: 778



rozkazano mi zrobić to ciacho jeszcze raz, tak w domku smakowało tylko tym razem domagają sie większej ilości sera
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 19 Feb 2006, 16:59
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



Ku mojemu zdziwieniu warkocze wychodza rownie piekne jak na zdjeciu i smakuja rownie wspaniale, jak to mozna sobie wyobrazic po skladnikach. Pyszne!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sylwia18
post 19 Feb 2006, 17:44
Post #19


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.577
Dołączył: 24-September 05
Skąd: Yatton, UK
Użytkownik nr: 778



cholercia połowę sera mi zjedli i nie miałam z czego powtórki uczynić
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mariquita
post 15 Mar 2006, 19:21
Post #20





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 28
Dołączył: 2-December 05
Użytkownik nr: 1.039



Hej, myslicie ze jak dam calay ser tzn to nadzienie z 250 g do jednego warkocza i zrobie druga taka porcje sera do drugiego to wyplynie za duzo bedzie? Pytam bo pisalyscie ze wiecej sera to bedzie lepsze, i nie wiem czy z kolei podwojna porcja to nie za duzo... chce upiec w pt prosze o podpowiedzi, z gory dziekuje!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

8 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 18th July 2018 - 21:14