Drozdzowy warkocz z serem
Bardzo lekkie i puszyste ciasto uformowane w ksztalcie warkocza i wypelnione slodkim nadzieniem z twarozku.
Ciasto:
1/4 szklanki cieplej wody
1/2 szklanki cieplego mleka
2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy
3 szklanki maki
1/4 szklanki cukru
4 lyzki miekkiego masla
1 jajko
1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
skorka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
Nadzienie:
250g twarozku
1/2 szklanki cukru
3 lyzki maki
1 jajko
1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
Ciasto:
Drozdze wsypac do cieplej wody, zostawic na kilka minut, az utworza sie babelki. Reszte skladnikow wymieszac (mozna uzyc miksera), dodac rozczyn i wyrobic miekkie, gladkie ciasto. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 45-60 minut, az bedzie lekko napuszone (niekoniecznie musi podwoic swoja objetosc).
Nadzienie: Wszystkie skladniki wymieszac na gladka mase (mozna uzyc malaksera).
Wyrosniete ciasto przelozyc na posypana maka stolnice, podzielic na dwie czesci. Kazda czesc rozwalkowac na prostokat o wymiarach okolo 30 x 20cm. Wizualnie "podzielic" prostokat (wzdluz dlugiego boku) na trzy rowne czesci. Polowe serowego nadzienia ulozyc w ksztalcie walka na srodkowej czesci. Obie czesci po dwoch stronach nadzienia naciac na 2cm szerokie, lekko ukosne paseczki dochodzac nozem prawie do nadzienia. Paseczki zakladac na waleczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatajac je i tworzac jakby warkocz.
Przelozyc na wylozona pergaminem blache, przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na okolo godzine. Kiedy juz ladnie podrosna, posmarowac warkocze rozbitym jajkiem i posypac cukrem krysztalem.
Piec w temperaturze 180 st.C przez okolo 35-40 minut, az warkocze beda ladnie zrumienione. Wystudzic na drucianej siateczce.
Bardzo lekkie i puszyste ciasto uformowane w ksztalcie warkocza i wypelnione slodkim nadzieniem z twarozku.
Ciasto:
1/4 szklanki cieplej wody
1/2 szklanki cieplego mleka
2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy
3 szklanki maki
1/4 szklanki cukru
4 lyzki miekkiego masla
1 jajko
1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
skorka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
Nadzienie:
250g twarozku
1/2 szklanki cukru
3 lyzki maki
1 jajko
1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
Ciasto:
Drozdze wsypac do cieplej wody, zostawic na kilka minut, az utworza sie babelki. Reszte skladnikow wymieszac (mozna uzyc miksera), dodac rozczyn i wyrobic miekkie, gladkie ciasto. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 45-60 minut, az bedzie lekko napuszone (niekoniecznie musi podwoic swoja objetosc).
Nadzienie: Wszystkie skladniki wymieszac na gladka mase (mozna uzyc malaksera).
Wyrosniete ciasto przelozyc na posypana maka stolnice, podzielic na dwie czesci. Kazda czesc rozwalkowac na prostokat o wymiarach okolo 30 x 20cm. Wizualnie "podzielic" prostokat (wzdluz dlugiego boku) na trzy rowne czesci. Polowe serowego nadzienia ulozyc w ksztalcie walka na srodkowej czesci. Obie czesci po dwoch stronach nadzienia naciac na 2cm szerokie, lekko ukosne paseczki dochodzac nozem prawie do nadzienia. Paseczki zakladac na waleczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatajac je i tworzac jakby warkocz.
Przelozyc na wylozona pergaminem blache, przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na okolo godzine. Kiedy juz ladnie podrosna, posmarowac warkocze rozbitym jajkiem i posypac cukrem krysztalem.
Piec w temperaturze 180 st.C przez okolo 35-40 minut, az warkocze beda ladnie zrumienione. Wystudzic na drucianej siateczce.