Drożdżowy warkocz z serem

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Drozdzowy warkocz z serem

Bardzo lekkie i puszyste ciasto uformowane w ksztalcie warkocza i wypelnione slodkim nadzieniem z twarozku.

Ciasto:
1/4 szklanki cieplej wody
1/2 szklanki cieplego mleka
2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy
3 szklanki maki
1/4 szklanki cukru
4 lyzki miekkiego masla
1 jajko
1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
skorka otarta z 1 cytryny
szczypta soli

Nadzienie:
250g twarozku
1/2 szklanki cukru
3 lyzki maki
1 jajko
1 lyzeczka ekstraktu z wanilli

Ciasto:
Drozdze wsypac do cieplej wody, zostawic na kilka minut, az utworza sie babelki. Reszte skladnikow wymieszac (mozna uzyc miksera), dodac rozczyn i wyrobic miekkie, gladkie ciasto. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 45-60 minut, az bedzie lekko napuszone (niekoniecznie musi podwoic swoja objetosc).

Nadzienie: Wszystkie skladniki wymieszac na gladka mase (mozna uzyc malaksera).

Wyrosniete ciasto przelozyc na posypana maka stolnice, podzielic na dwie czesci. Kazda czesc rozwalkowac na prostokat o wymiarach okolo 30 x 20cm. Wizualnie "podzielic" prostokat (wzdluz dlugiego boku) na trzy rowne czesci. Polowe serowego nadzienia ulozyc w ksztalcie walka na srodkowej czesci. Obie czesci po dwoch stronach nadzienia naciac na 2cm szerokie, lekko ukosne paseczki dochodzac nozem prawie do nadzienia. Paseczki zakladac na waleczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatajac je i tworzac jakby warkocz.
Przelozyc na wylozona pergaminem blache, przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na okolo godzine. Kiedy juz ladnie podrosna, posmarowac warkocze rozbitym jajkiem i posypac cukrem krysztalem.
Piec w temperaturze 180 st.C przez okolo 35-40 minut, az warkocze beda ladnie zrumienione. Wystudzic na drucianej siateczce.

img79322rt.jpg
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A ten twarozek, to taki nasz zwykly bialy nieobrobiony ? Pewnikiem tak, ale wole dopytac
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Taki najzwyklejszy - bialy ser, twarozek
icon_smile.gif
Ja nie bardzo rozrozniam, nie mam niestety takiego wyboru jak Wy :wink: Uzyj to co normalnie uzywasz
icon_smile.gif
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
0
0
Moj Boze, jak to dobrze , ze z tego przepisu wychodza 2 warkocze, bo pierwszy zniknal w ciagu pol godziny po wyjeciu z piekarnika.

Przepis jak zwykle fenomenalny: doskonala gestosc ciasta, nadzienie serkowe cudne - ja dalam o 1 lyzke maki wiecej, bo nie mialam twarozku tylko gesty serek homogenizowany.

Pieklam w dlugich keksowkach, bo mi zwykle nadziewane drozdzowce pekaja, wiec chcialm uniknac spacerow masy po blaszce :mrgreen: , ale , jak sie mozna bylo spodziewac po bajderkowym przepisie, tu nic nie popekalo.
icon_smile.gif
 

AnnaH

Member
Lis 15, 2005
1,423
0
0
Musze dodac moja opinie, bo to drozdzowe ciasto jest najlepsze jakie do tej pory robilam . Super smaczne. Pieklam normalnie na blasze z pieca, nic nie popekalo, fantastycznie wyroslo.Nawet skrocilam czas wyrastania co im nie zaszkodzilo, a zapach cudo roznosi sie po kuchni.

p.s. ale jestem zalamana moja waga odkad poznalam to forum +5 kg ((bleee
no tak pyszne rzeczy wstawiacie ze prosze jaki efekt))
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
Musze dodac moja opinie, bo to drozdzowe ciasto jest najlepsze jakie do tej pory robilam . Super smaczne. Pieklam normalnie na blasze z pieca, nic nie popekalo, fantastycznie wyroslo.Nawet skrocilam czas wyrastania co im nie zaszkodzilo, a zapach cudo roznosi sie po kuchni.

p.s. ale jestem zalamana moja waga odkad poznalam to forum +5 kg ((bleee
no tak pyszne rzeczy wstawiacie ze prosze jaki efekt))
Kochana - ja sie teraz niezle katuje by zrzucic to co napieklam - od jakiegos czasu kupuje foremki malutkie takie na polowe 1/3 porcji inaczej bym w drzwi nie weszla!A przestac tak zupelnie piec - no nie MOGE NIE MOGE to opetanie jakies chyba jest! :shock: :mrgreen:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
jutro robie ten warkocz, mam nadzieję że się uda tylko upewnić sie jeszcze chcę: 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży to około 3 dag świeżych, tak?
icon_smile.gif
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ja bym powiedziala że z 5 dag, Sylwia
icon_smile.gif
lepiej chyba dodać troszke więcej drożdży i żeby urosło niż za mało i mieć gniota :mrgreen:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
No ja i tak bym dała 5 dag bo z moimi zdolnościami to innego wyjścia nie widzę :lol: tylko tak z przelicznika mi wyszło że ok. 3 dag powinno być ;)
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
to ja sie nie odzywam, bo widać mamy inne przeliczniki
icon_smile.gif
;)
ale w większosci przepisow na pół kg mąki jest własnie 5 dag :roll:
zresztą założe sie że ile byś nie dala to i tak wyjdzie, przecież to przepis Bajaderki więc nie może nie wyjść
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
Przepis juz dawno wydrukowalam no i wreszcie sie zdecydowalam jutro pieke ten warkocz a jak nie to chyba sama siebie ugryze w nos :mrgreen:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
No i zrobiłam wczoraj- przepyszny wyszedł Wszystkim baaaardzo smakował
icon_smile.gif
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
Wiec zrobilam :banana: wyszly faktycznie cudne 2 warkocze nadzienie pieknie zostalo w srodku choc sie obawialam ze wyplynie. Nastepnym razem chyba jednak dodam troche mniej maki bo jak dla mnie to ta masa serowa byla troche za mocna ale naprawde wspanialy przepis :anbetung:
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
ale wstyd kilka razy juz robilam a opini nie dalam :oops:
warkocz jest wspanialy a nadzienie pyszne i slodziutkie
jest w moich ulubinych szybkich ciastach :mrgreen:
uklony Aniu :anbetung: ;)
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Wspaniały drożdżak!!
Zrobiłam, z podanej porcji yszły dwa warkocze! Pychotka!
Ciasto zrobiłam ze świeżych drożdży, dodałam same mleko i niedowiarek - dodatkowe żółtko, ale pychotka! Znika jeszcze szybciej niż się robi! A że jestem leń, za długo nie wyrabiałam, robiłam mikserem. Jak aparrat wróci, to wkleję zdjęcie
Już mam, wkejam:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
rozkazano mi zrobić to ciacho jeszcze raz, tak w domku smakowało tylko tym razem domagają sie większej ilości sera :lol:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Ku mojemu zdziwieniu warkocze wychodza rownie piekne jak na zdjeciu i smakuja rownie wspaniale, jak to mozna sobie wyobrazic po skladnikach. Pyszne!
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
cholercia połowę sera mi zjedli i nie miałam z czego powtórki uczynić :lol: