- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
2,5 dag drożdży
ok.0,5 kg mąki
1 łyżka oleju
łyżeczka soli,
łyczeczka cukru
kubek ciepłej wody ( 250 ml)
1-2 cebule
trochę żółtego sera
ulubione zioła ( ja dałam oregano)
Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody dodać cukier, trochę mąki i wymieszać, zostawić do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki wraz z rozczynem dokładnie wyrobić ( najlepiej mikserem) zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny ( aż podwoi objętość) Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze trochę zagniatać, w miarę potrzeby podsypując mąką. Z ciasta uformować duży trójkąt, ułożyć wcześniej zeszkloną na oleju cebulę, posypać ziołami i serem startym, zwinąć i uformować rogala. Odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować wodą i posypać startm żółtym serem. Piec ok. 30-45 minut (temp. ok 220-250 st. ( czas i temp. dostosować do swojego piekarnika).
Rogal jest bardzo smaczny jeszcze lekko ciepły z masłem lub jako pieczywo do jakiejś zupy.
ok.0,5 kg mąki
1 łyżka oleju
łyżeczka soli,
łyczeczka cukru
kubek ciepłej wody ( 250 ml)
1-2 cebule
trochę żółtego sera
ulubione zioła ( ja dałam oregano)
Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody dodać cukier, trochę mąki i wymieszać, zostawić do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki wraz z rozczynem dokładnie wyrobić ( najlepiej mikserem) zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny ( aż podwoi objętość) Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze trochę zagniatać, w miarę potrzeby podsypując mąką. Z ciasta uformować duży trójkąt, ułożyć wcześniej zeszkloną na oleju cebulę, posypać ziołami i serem startym, zwinąć i uformować rogala. Odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować wodą i posypać startm żółtym serem. Piec ok. 30-45 minut (temp. ok 220-250 st. ( czas i temp. dostosować do swojego piekarnika).
Rogal jest bardzo smaczny jeszcze lekko ciepły z masłem lub jako pieczywo do jakiejś zupy.

