Rogal cebulowy z żółtym serem

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
żadne zamieszanie
icon_wink.gif

a ser i do środka, i na wierzch, ale po sugestii moni, ze lepsze z makiem ja też już tylko makiem posypuję.
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
no to melduję, że znowu wyszły genialne - tym razem nieco inaczej zawinęłam, bo mi nadzienie uciekało
icon_mrgreen.gif


dsc03325jw0.jpg


pychotka, syn się tak cieszy jak z mało której potrawy
icon_smile.gif
No właściwie to się cieszy jak ze słodyczy
rofl.gif
rofl.gif

Rogal a właściwie bułeczki cebulowe w tym wydaniu weszły na stałe do mojego domu.
Dziękuję.
bussi.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
A tyle się ten przepis tu należał i nikt się go nie czepiał.
Dzięki moni jeszcze ktoś się może cieszyć smakiem tych bułek
anbetung.gif
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
BeataSz @ 5 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=785383A tyle się ten przepis tu należał i nikt się go nie czepiał.
Dzięki moni jeszcze ktoś się może cieszyć smakiem tych bułek
anbetung.gif
Nie dzieki mnie tylko dzieki Tobie Beatko, bo ty go tu zamiescilas. Zapewne ktos inny tez by sie go przyczepil, predzej czy pozniej !
Jutro znowu robie, ostatnio wogole nie kupuje pieczywa, tylko pieke rogala ;)
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Dziś "rogal cebulowy z żółtym serem" w nowej odsłonie
icon_wink.gif
bez cebuli, bez żółtego sera i nie jako rogal a 2 duże buły
icon_wink.gif
, do flaków na jutro będą
lecker.gif


bu_ki_001.jpg

bu_ki_004.jpg

Jedna posmarowana jajkiem druga tylko spryskana wodą, ta na pierwszym planie-chciałam sprawdzić co lepsze-dla mnie wodą spryskane lepsze, bardziej chrupiące a smarowane jajkiem ładniejsze
icon_biggrin.gif
:

bu_ki_011.jpg
 

Załączniki

  • bu_ki_001.jpg
    bu_ki_001.jpg
    106.5 KB · Wyświetleń: 0
  • bu_ki_004.jpg
    bu_ki_004.jpg
    111.8 KB · Wyświetleń: 0
  • bu_ki_011.jpg
    bu_ki_011.jpg
    127.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Śliczne buły!
Ja lubię jajkować wypieki, nie mogę się oprzeć temu blaskowi
icon_lol.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
właśnie ta, która pozuje do dwóch pierwszych zdjęć jest jajkowana
icon_mrgreen.gif

ja też lubię jajkować, ale raczej słodkie pieczywo, bo w bułkach stwierdzam, ze nie jajkowane są bardziej chrupiące
 

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Chodzę koło tego przepisu już jakiś czas, chciałabym zrobić ale się boję. Jeszcze nigdy nie robiłam nic drożdżowego, a mojej mamie nigdy drożdżowe nie wychodziły. Dlatego mam obawę czy mi się uda.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Kochana, ale drożdżowe to najprostsze z ciast, nie ma się czego bać. Spróbuj a przekonasz się. To, że nie wychodzi to może być tylko wina piekarnika albo kiepskich drożdży, nic poza tym. Takie jest moje zdanie na ten temat i upieram się przy nim od wielu, wielu lat.
Do formowanie bułeczek ciasto powinno mieć bardziej zwartą konsystencję, taką jak plastelina, żeby nie kleiło się do rąk a łatwo dało się formować, a na placki wszelakie czy babki ( i jestem zdania, że na pączki też) luźniejsze, wtedy bardziej pulchne wychodzi.
No to tyle szybkiego instruktażu do ciast drożdżowych
icon_wink.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
No to trzeba z mąki z pełnego przemiału piec, może być grahamowa albo razowa, zarówno pszenna jak i żytnia. Ale to już nie będą TE bułki. Jest sporo przepisów ( tzn. powinno być) w wątku o dietach, ja mam trochę przepisów podrukowanych, takich właśnie mm.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Baetka jakie wspaniale chlenki Ci wyszly. Oczywiscie musze wyprobowac.
Shinju a ty sie nie czaj tylko piecz bo to proscizna !!
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Beata, racja, że mąka pp sprawia, że jest inne ciasto pod każdym względem. Dzięki, nie chcę rezygnować z tego przepisu bo wszystkim na bardzo rogale smakują
icon_smile.gif
Poczytam, douczę się i może coś wykombinuję.
gruebel_2.gif
 

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Przyszłam tu zwabiona obłędnymi zdjęciami tych rogali i bułek. Naoglądałam się ich w Niebie i teraz nie ma takiej siły, żebym ich nie zrobiła.
mniam.gif

(Oboje z mężem uwielbiamy cebularze.
lecker.gif
)
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
A ja wcinam bez niczego a jeszcze lepiej z masłem ( ale nie dodaję już ziół ani sera żółtego, tylko mak i wtedy są takie jak prawdziwe cebularze :lecker)
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Moni, wyglądają bosko!
mniam.gif