Ciasto bardzo kruche z rabarbarem z 4 składników Bajaderki

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
chociaż Bajaderka zupelnienie wie, że to jej ciasto
icon_smile.gif


Wzielam spód za ciasta rabarbarowego z truskawkami, gore z ciasta rabarbarowego z kruszonka (oba Bajaderki) i wyszla mi pysznosc

img15513iv.jpg


Ciasto:
1 3/4 szklanki maki
2 lyzki cukru pudru
1/2 kostki masla

Rozgrzac piekarnik do 180 st. Make wymieszac z cukrem pudrem i posiekac z maslem az utworza sie drobne grudki. Wsypac te mieszanke na blache 33x23cm i dobrze wcisnac w dno blaszki. Piec okolo 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.

Nadzienie
1 kg rabarbaru
6 lyzek cukru

Rabarbar umyc, osuszyc i pokroic na 1cm kawalki. Rozgrzac sucha, duza patelnie, wrzucic do niej rabarbar i posypac cukrem. Podgrzac na ostrym ogniu mieszajac, az rabarbar pusci sok - okolo 2-3 minut. Przelozyc rabarbar na durszlak i odsaczyc z nadmiaru soku.

Kruszonka:
185g maki
100g cukru
1/2 kostki masla

Make wymieszac z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopic w malym rondelku i bardzo mocno podgrzac i takim goracym zalac suche skladniki. Dobrze wymieszac.

Na ostudzone ciasto nałożyć rabarbar, posypać obficie kruszonką, piec 40 minut


Uwaga, jest nieslychanie kruche. W sam raz dla kruchomaniaków
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,964
113
Gdzie ta Bajaderka? Interes ciastowy kręci sie pełno paro :mrgreen: , a autorki nie widać
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
To prawda! Bajaderka ma uż naprawde taka slawe, ze sama by sie nie spodziewala. Ostanio siedzac w kawiarni na nowym swiecie slyszalam dwie kobiety rozmawiajace o chili soczewicy ( chyba ze to byla któraś z naszych :mrgreen: )

Gdyby Bajaderka wydała swoje rzepisy, to bylby bestseller!
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
brzmi pysznie Malgosimi
icon_smile.gif

Ja tez czesto uzywam tego spodu jako "kruche", ale tak jeszcze nie probowalam :mrgreen:
 

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
poszłam w ślady Malgosimi i zrobiłam taką wersję ciasta, tylko że dodatkowo rabarbar zastąpiłam czerwoną porzeczką (bo takową posiadałam :mrgreen: )

wyszło super ciasto kruchuteńkie i delikatne. PYSZNE
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
To super. Lecę szukać rabarbaru :lol:
 

mariquita

Member
Gru 2, 2005
28
0
0
przepraszam za glupie moze pytanie, ale ja nie robilam nigdy z rabarbarem nic, czy tego sie jakos nie obiera, nie przetwarza jakos zanim sie go podgotowywuje?
pozdr.
 

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
rabarbar trzeba obrac z takich "nitek" ktore ciagna sie wzdloz galazek, musisz tez odciac liscie, bo sa niejadalne. mozesz sobie pokroic jak chchesz i wtedy dalej tak robic jak pisza w przepisie
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0