- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
chociaż Bajaderka zupelnienie wie, że to jej ciasto
Wzielam spód za ciasta rabarbarowego z truskawkami, gore z ciasta rabarbarowego z kruszonka (oba Bajaderki) i wyszla mi pysznosc
Ciasto:
1 3/4 szklanki maki
2 lyzki cukru pudru
1/2 kostki masla
Rozgrzac piekarnik do 180 st. Make wymieszac z cukrem pudrem i posiekac z maslem az utworza sie drobne grudki. Wsypac te mieszanke na blache 33x23cm i dobrze wcisnac w dno blaszki. Piec okolo 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.
Nadzienie
1 kg rabarbaru
6 lyzek cukru
Rabarbar umyc, osuszyc i pokroic na 1cm kawalki. Rozgrzac sucha, duza patelnie, wrzucic do niej rabarbar i posypac cukrem. Podgrzac na ostrym ogniu mieszajac, az rabarbar pusci sok - okolo 2-3 minut. Przelozyc rabarbar na durszlak i odsaczyc z nadmiaru soku.
Kruszonka:
185g maki
100g cukru
1/2 kostki masla
Make wymieszac z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopic w malym rondelku i bardzo mocno podgrzac i takim goracym zalac suche skladniki. Dobrze wymieszac.
Na ostudzone ciasto nałożyć rabarbar, posypać obficie kruszonką, piec 40 minut
Uwaga, jest nieslychanie kruche. W sam raz dla kruchomaniaków

Wzielam spód za ciasta rabarbarowego z truskawkami, gore z ciasta rabarbarowego z kruszonka (oba Bajaderki) i wyszla mi pysznosc

Ciasto:
1 3/4 szklanki maki
2 lyzki cukru pudru
1/2 kostki masla
Rozgrzac piekarnik do 180 st. Make wymieszac z cukrem pudrem i posiekac z maslem az utworza sie drobne grudki. Wsypac te mieszanke na blache 33x23cm i dobrze wcisnac w dno blaszki. Piec okolo 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.
Nadzienie
1 kg rabarbaru
6 lyzek cukru
Rabarbar umyc, osuszyc i pokroic na 1cm kawalki. Rozgrzac sucha, duza patelnie, wrzucic do niej rabarbar i posypac cukrem. Podgrzac na ostrym ogniu mieszajac, az rabarbar pusci sok - okolo 2-3 minut. Przelozyc rabarbar na durszlak i odsaczyc z nadmiaru soku.
Kruszonka:
185g maki
100g cukru
1/2 kostki masla
Make wymieszac z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopic w malym rondelku i bardzo mocno podgrzac i takim goracym zalac suche skladniki. Dobrze wymieszac.
Na ostudzone ciasto nałożyć rabarbar, posypać obficie kruszonką, piec 40 minut
Uwaga, jest nieslychanie kruche. W sam raz dla kruchomaniaków