IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

5 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Muffiny z owocami
bajaderka
post 7 Jun 2005, 19:56
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Muffiny z owocami

Te sa bardziej puszyste niz tradycyjne muffiny, powiedzalabym ,ze bardziej deserowe niz sniadaniowe (nam nie przeszkadza to w jedzeniu ich na sniadanie ;)). Bardzo mieciutkie i puszyste...

2 szkanki maki
1 lyzka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki dowolnych owocow (jagody, brzoskwinie, mango, jablka itp., albo mieszanka roznych owocow)
1 szklanka posiekanych orzechow (wloskich, pekanow, migdalow)
6 lyzek miekkiego masla, ~90g
1 szklanka cukru, lub mniej
2 jajka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka

1 lyzka cukru+lyzeczka cynamonu do posypania, niekoniecznie

Rozgrzac piekarnik do 190 st.C. Foremki muffinkowe posmarowac maslem lub wylozyc papierkami.
Make wymieszac z proszkiem, sola, orzechami i owocami.

Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase, dodac jajka i wanilie - ubic.
Dodawac mieszanke maki z owocami na przemian z mlekiem (mieszajac juz tylko lyzka). Napelnic foremki prawie do pelna, posypac cukrem z cynamonem i piec okolo 25-30 minut.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 7 Jun 2005, 20:02
Post #2


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Jakie cudne zdjęcie. icon_smile.gif Aż mi te muffinki zapachniały pod nosem. ;)
Bajderko, truskawki też mogą być?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 7 Jun 2005, 20:05
Post #3


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Pewnie icon_smile.gif I maliny bylyby pyszne w nich tez ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 7 Jun 2005, 20:25
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



Cudownie zaaranżowane zdjęcie! Aż chce się żyć! Dzięki Bajaderko!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Graz
post 13 Jun 2005, 20:21
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.803
Dołączył: 2-December 04
Użytkownik nr: 214



W sobote na sniadanko jedliśmy muminki (jak mówi Szymek) z truskawkami i orzechami. Pycha.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Miranda
post 14 Jun 2005, 07:04
Post #6


czeladnik
*****

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 1.593
Dołączył: 17-February 05
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 312



Graz, mufinki ładne, ale skąd masz taki kubek????
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Graz
post 14 Jun 2005, 16:10
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.803
Dołączył: 2-December 04
Użytkownik nr: 214



Ze sklepu Mój ulubiony kubek do kawy porannej
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 14 Jun 2005, 21:25
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 42.003
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



a przepis na duza foremke? tuzin znaczy sie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Graz
post 14 Jun 2005, 21:34
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.803
Dołączył: 2-December 04
Użytkownik nr: 214



tak 12 sztuk jak strzelił
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 22 Jun 2005, 15:56
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.235
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Zrobiłam właśnie z truskawkami i jagodami. Wyszły puszyste i bardzo dobre, na gorąco wcinam teraz i już sobie jęzor poparzyłam przez łakomstwo
Ale niestety za dużo mi jakoś tego ciasta wyszło, wwaliłam wszystko do tych 12 dołków i przelało się, porobiły się kapelusze, które się ze sobą posklejały. Nie mogę teraz ich powyciągać z blaszki. Góra jakoś wychodzi ale spód odrywa się i muszę go wyjadać łyżką. Jednak na pewno jeszcze powtórzę przepis, tylko może foremki wysypię tartą bułką bo teraz samym masłem posmarowałam i dlatego tak się pewnie porobiło. Idę po następną babeczkę
A jakie te kapelusze chrupiące są :!: Mmmmmniam :!:
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 22 Jun 2005, 16:03
Post #11


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



No to ladne przygody z nimi mialas ;) Moze papierki by pomogly? Ja tez na wszelki wypadek smaruje maslem plaska powierzchnie (te wokol wglebien) bo lubie wysokie muffiny i jak sie troche wyleja to przynajmniej tez ladnie odchodza icon_smile.gif

Ale ciesze sie, ze smakowaly Beatko icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 22 Jun 2005, 16:18
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.235
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



No właśnie ostatnio jakieś robiłam i mi się tak do papierków poprzyklejały, że strach. Więc już od jakiegoś czasu przestałam papierków używać, bo wszystko ładnie wychodziło z tych dołeczków. Ale może one za delikatne mi wyszły i jeszcze te owoce puściły sok i dlatego. Nie mniej jednak smakują mi bardzo i już prawie ich nie ma
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 22 Jun 2005, 16:23
Post #13


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



BeatoSz, masz takie same przygody jak ja miałam niegdyś- nie wiem, ten teflon sie chyba jakoś zużywa , ale ja nie lubie z papierkami zwykłymi, bo mi się przykleja do papierka i trzeba tak nieelegancko wyżerać z papierka dlatego za radą Iguany na spód muffinkowych dołków kładę krążek z papieru do pieczenia (do wycinania zatrudnij Joanke ), i nawet jak sie brzegi przykleją, bo delikatnie można je okroić nożem dookoła (ale tylko wtedy, gdy nie ma kapeluszów), i jakoś wychodzą icon_smile.gif

Za pomysł Iguś dzięki wielkie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 22 Jun 2005, 16:27
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.235
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Dzięki Paulinko :!: Muszę tak spróbować, ja też nie lubię wyżerania z tych papierków. A tak właściwie dlaczego się do nich przykleja? Może one ( te papierki) też jakieś kiepskie są?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 22 Jun 2005, 17:00
Post #15


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



nie, tak sie dzieje chyba z każdym papierem, w dodatku tam jest jeszcze ta harmonijka i ciasto nie chce odejść. A te z papieru do pieczenia odchodzą ekstra, lepiej niż od teflonowych ścianek :!:

szkoda ze wcześniej nie znałam tego patentu, bo ze 3 razy wydłubywałam łyżką i mimo że robiłąm to delikatnie, to porysowałam blaszke icon_sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lidiakd
post 23 Jun 2005, 08:24
Post #16


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 524
Dołączył: 17-March 05
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 417



Ja tez zrobilam. Pycha sa :!: :!: No i papierkow uzywalam, tzw. papilotow. Ale zadnych problemow z oddzielaniem od nich mauffinkow nie mialam icon_smile.gif.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 23 Jun 2005, 15:26
Post #17


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30





Milo mi Lidko, ze pycha icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 27 Jun 2005, 19:15
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Zrobilam rowniez z truskawkami jako, ze szukalam ciasta z tymiz innego niz biszkopt z galaretka. Chyba mialam jednak za duze te truskawki, bo mimo, iz sie staralam obtoczyc je ladnie maka i ciastem i umiescic w srodku foremki, to te miejsca, gdzie jednak mimo wszystko owoce byly przy brzegach foremki - wiadomo... mokre i dziurawe icon_sad.gif W ogole sporo soku mi wycieklo na foremke. Wygladalo to dosc krwisto ;)
W smaku dobre ciasto, puszyste i lekkie. Truskawki na moje... malo slodkie jakies wyszly. Ale pewnie to kwestia owocu.
Wyszlo mi 12 pieknie wyrosnietych muffinek, jednak nieco klopotliwych w opuszczaniu formy. byc moze, gdyby je ciut dluzej potrzymac w ciepelku, 'skorka' bylaby bardziej trwala i latwiej by bylo nawet mimo tej wilgoci od owocu.

Kusi mnie sprobowac z ... brzoskwiniami z puszki. Ale czy to dobry pomysl ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 27 Jun 2005, 19:48
Post #19


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.435
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



kurka wodna a mi nie wyszly z foremek w ogole, zjedlismy zmasakrowane- w smaku pyszne
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 28 Jun 2005, 06:05
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Ale jednak spozywam posypane pudrem cukrem. Ciasto smakowo, jak pisalam, ok. Jednak te truskawki...

Owieczko, ja swoje po wyjeciu (w dwoch przypadkach fragmentarycznym) z formy zostawilam na jakis czas na stole, tak sobie z premedytacja obsychali i wyszlo im to na dobre.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

5 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 20th July 2019 - 21:12