![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 ![]() |
Muffiny z owocami
Te sa bardziej puszyste niz tradycyjne muffiny, powiedzalabym ,ze bardziej deserowe niz sniadaniowe (nam nie przeszkadza to w jedzeniu ich na sniadanie ;)). Bardzo mieciutkie i puszyste... 2 szkanki maki 1 lyzka proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanki dowolnych owocow (jagody, brzoskwinie, mango, jablka itp., albo mieszanka roznych owocow) 1 szklanka posiekanych orzechow (wloskich, pekanow, migdalow) 6 lyzek miekkiego masla, ~90g 1 szklanka cukru, lub mniej 2 jajka 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki mleka 1 lyzka cukru+lyzeczka cynamonu do posypania, niekoniecznie Rozgrzac piekarnik do 190 st.C. Foremki muffinkowe posmarowac maslem lub wylozyc papierkami. Make wymieszac z proszkiem, sola, orzechami i owocami. Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase, dodac jajka i wanilie - ubic. Dodawac mieszanke maki z owocami na przemian z mlekiem (mieszajac juz tylko lyzka). Napelnic foremki prawie do pelna, posypac cukrem z cynamonem i piec okolo 25-30 minut. ![]() |
|
|
![]()
Post
#2
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.687 Dołączył: 25-October 04 Użytkownik nr: 135 ![]() |
Jakie cudne zdjęcie.
![]() Bajderko, truskawki też mogą być? |
|
|
![]()
Post
#3
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 ![]() |
Pewnie
![]() |
|
|
![]()
Post
#4
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.404 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 ![]() |
Cudownie zaaranżowane zdjęcie! Aż chce się żyć! Dzięki Bajaderko!
|
|
|
![]()
Post
#5
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.808 Dołączył: 2-December 04 Użytkownik nr: 214 ![]() |
W sobote na sniadanko jedliśmy muminki (jak mówi Szymek) z truskawkami i orzechami. Pycha.
![]() |
|
|
![]()
Post
#6
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 1.593 Dołączył: 17-February 05 Skąd: Toruń Użytkownik nr: 312 ![]() |
Graz, mufinki ładne, ale skąd masz taki kubek????
|
|
|
![]()
Post
#7
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.808 Dołączył: 2-December 04 Użytkownik nr: 214 ![]() |
Ze sklepu Mój ulubiony kubek do kawy porannej
|
|
|
![]()
Post
#8
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 44.138 Dołączył: 17-September 04 Skąd: ottawa Użytkownik nr: 59 ![]() |
a przepis na duza foremke? tuzin znaczy sie?
|
|
|
![]()
Post
#9
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.808 Dołączył: 2-December 04 Użytkownik nr: 214 ![]() |
tak 12 sztuk jak strzelił
|
|
|
![]()
Post
#10
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 10.244 Dołączył: 23-September 04 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 90 ![]() |
Zrobiłam właśnie z truskawkami i jagodami. Wyszły puszyste i bardzo dobre, na gorąco wcinam teraz i już sobie jęzor poparzyłam przez łakomstwo
Ale niestety za dużo mi jakoś tego ciasta wyszło, wwaliłam wszystko do tych 12 dołków i przelało się, porobiły się kapelusze, które się ze sobą posklejały. Nie mogę teraz ich powyciągać z blaszki. Góra jakoś wychodzi ale spód odrywa się i muszę go wyjadać łyżką. Jednak na pewno jeszcze powtórzę przepis, tylko może foremki wysypię tartą bułką bo teraz samym masłem posmarowałam i dlatego tak się pewnie porobiło. Idę po następną babeczkę A jakie te kapelusze chrupiące są :!: Mmmmmniam :!: |
|
|
![]()
Post
#11
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 ![]() |
No to ladne przygody z nimi mialas ;) Moze papierki by pomogly? Ja tez na wszelki wypadek smaruje maslem plaska powierzchnie (te wokol wglebien) bo lubie wysokie muffiny i jak sie troche wyleja to przynajmniej tez ladnie odchodza
![]() Ale ciesze sie, ze smakowaly Beatko ![]() |
|
|
![]()
Post
#12
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 10.244 Dołączył: 23-September 04 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 90 ![]() |
No właśnie ostatnio jakieś robiłam i mi się tak do papierków poprzyklejały, że strach. Więc już od jakiegoś czasu przestałam papierków używać, bo wszystko ładnie wychodziło z tych dołeczków. Ale może one za delikatne mi wyszły i jeszcze te owoce puściły sok i dlatego. Nie mniej jednak smakują mi bardzo i już prawie ich nie ma
|
|
|
![]()
Post
#13
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.774 Dołączył: 18-September 04 Użytkownik nr: 65 ![]() |
BeatoSz, masz takie same przygody jak ja miałam niegdyś- nie wiem, ten teflon sie chyba jakoś zużywa , ale ja nie lubie z papierkami zwykłymi, bo mi się przykleja do papierka i trzeba tak nieelegancko wyżerać z papierka dlatego za radą Iguany na spód muffinkowych dołków kładę krążek z papieru do pieczenia (do wycinania zatrudnij Joanke ), i nawet jak sie brzegi przykleją, bo delikatnie można je okroić nożem dookoła (ale tylko wtedy, gdy nie ma kapeluszów), i jakoś wychodzą
![]() Za pomysł Iguś dzięki wielkie. |
|
|
![]()
Post
#14
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 10.244 Dołączył: 23-September 04 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 90 ![]() |
Dzięki Paulinko :!: Muszę tak spróbować, ja też nie lubię wyżerania z tych papierków. A tak właściwie dlaczego się do nich przykleja? Może one ( te papierki) też jakieś kiepskie są?
|
|
|
![]()
Post
#15
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.774 Dołączył: 18-September 04 Użytkownik nr: 65 ![]() |
nie, tak sie dzieje chyba z każdym papierem, w dodatku tam jest jeszcze ta harmonijka i ciasto nie chce odejść. A te z papieru do pieczenia odchodzą ekstra, lepiej niż od teflonowych ścianek :!:
szkoda ze wcześniej nie znałam tego patentu, bo ze 3 razy wydłubywałam łyżką i mimo że robiłąm to delikatnie, to porysowałam blaszke ![]() |
|
|
![]()
Post
#16
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 525 Dołączył: 17-March 05 Skąd: Kraków Użytkownik nr: 417 ![]() |
Ja tez zrobilam. Pycha sa :!: :!: No i papierkow uzywalam, tzw. papilotow. Ale zadnych problemow z oddzielaniem od nich mauffinkow nie mialam
![]() |
|
|
![]()
Post
#17
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 ![]() |
Milo mi Lidko, ze pycha ![]() |
|
|
![]()
Post
#18
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.934 Dołączył: 20-September 04 Skąd: G...dz Użytkownik nr: 75 ![]() |
Zrobilam rowniez z truskawkami jako, ze szukalam ciasta z tymiz innego niz biszkopt z galaretka. Chyba mialam jednak za duze te truskawki, bo mimo, iz sie staralam obtoczyc je ladnie maka i ciastem i umiescic w srodku foremki, to te miejsca, gdzie jednak mimo wszystko owoce byly przy brzegach foremki - wiadomo... mokre i dziurawe
![]() W smaku dobre ciasto, puszyste i lekkie. Truskawki na moje... malo slodkie jakies wyszly. Ale pewnie to kwestia owocu. Wyszlo mi 12 pieknie wyrosnietych muffinek, jednak nieco klopotliwych w opuszczaniu formy. byc moze, gdyby je ciut dluzej potrzymac w ciepelku, 'skorka' bylaby bardziej trwala i latwiej by bylo nawet mimo tej wilgoci od owocu. Kusi mnie sprobowac z ... brzoskwiniami z puszki. Ale czy to dobry pomysl ? |
|
|
![]()
Post
#19
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.437 Dołączył: 17-September 04 Użytkownik nr: 57 ![]() |
kurka wodna a mi nie wyszly z foremek w ogole, zjedlismy zmasakrowane- w smaku pyszne
|
|
|
![]()
Post
#20
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.934 Dołączył: 20-September 04 Skąd: G...dz Użytkownik nr: 75 ![]() |
Ale jednak spozywam posypane pudrem cukrem. Ciasto smakowo, jak pisalam, ok. Jednak te truskawki...
Owieczko, ja swoje po wyjeciu (w dwoch przypadkach fragmentarycznym) z formy zostawilam na jakis czas na stole, tak sobie z premedytacja obsychali i wyszlo im to na dobre. |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 19th April 2021 - 16:35 |