Muffiny z owocami

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Muffiny z owocami

Te sa bardziej puszyste niz tradycyjne muffiny, powiedzalabym ,ze bardziej deserowe niz sniadaniowe (nam nie przeszkadza to w jedzeniu ich na sniadanie ;)). Bardzo mieciutkie i puszyste...

2 szkanki maki
1 lyzka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki dowolnych owocow (jagody, brzoskwinie, mango, jablka itp., albo mieszanka roznych owocow)
1 szklanka posiekanych orzechow (wloskich, pekanow, migdalow)
6 lyzek miekkiego masla, ~90g
1 szklanka cukru, lub mniej
2 jajka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka

1 lyzka cukru+lyzeczka cynamonu do posypania, niekoniecznie

Rozgrzac piekarnik do 190 st.C. Foremki muffinkowe posmarowac maslem lub wylozyc papierkami.
Make wymieszac z proszkiem, sola, orzechami i owocami.

Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase, dodac jajka i wanilie - ubic.
Dodawac mieszanke maki z owocami na przemian z mlekiem (mieszajac juz tylko lyzka). Napelnic foremki prawie do pelna, posypac cukrem z cynamonem i piec okolo 25-30 minut.

img69413to.jpg
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Cudownie zaaranżowane zdjęcie! Aż chce się żyć! Dzięki Bajaderko!
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
a przepis na duza foremke? tuzin znaczy sie?
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Zrobiłam właśnie z truskawkami i jagodami. Wyszły puszyste i bardzo dobre, na gorąco wcinam teraz i już sobie jęzor poparzyłam przez łakomstwo :mrgreen:
Ale niestety za dużo mi jakoś tego ciasta wyszło, wwaliłam wszystko do tych 12 dołków i przelało się, porobiły się kapelusze, które się ze sobą posklejały. Nie mogę teraz ich powyciągać z blaszki. Góra jakoś wychodzi ale spód odrywa się i muszę go wyjadać łyżką. Jednak na pewno jeszcze powtórzę przepis, tylko może foremki wysypię tartą bułką bo teraz samym masłem posmarowałam i dlatego tak się pewnie porobiło. Idę po następną babeczkę
A jakie te kapelusze chrupiące są :!: Mmmmmniam :!:
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
No to ladne przygody z nimi mialas ;) Moze papierki by pomogly? Ja tez na wszelki wypadek smaruje maslem plaska powierzchnie (te wokol wglebien) bo lubie wysokie muffiny i jak sie troche wyleja to przynajmniej tez ladnie odchodza
icon_smile.gif


Ale ciesze sie, ze smakowaly Beatko
icon_smile.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
No właśnie ostatnio jakieś robiłam i mi się tak do papierków poprzyklejały, że strach. Więc już od jakiegoś czasu przestałam papierków używać, bo wszystko ładnie wychodziło z tych dołeczków. Ale może one za delikatne mi wyszły i jeszcze te owoce puściły sok i dlatego. Nie mniej jednak smakują mi bardzo i już prawie ich nie ma :oops:
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
BeatoSz, masz takie same przygody jak ja miałam niegdyś- nie wiem, ten teflon sie chyba jakoś zużywa :shock: , ale ja nie lubie z papierkami zwykłymi, bo mi się przykleja do papierka i trzeba tak nieelegancko wyżerać z papierka :mrgreen: :mrgreen: dlatego za radą Iguany na spód muffinkowych dołków kładę krążek z papieru do pieczenia (do wycinania zatrudnij Joanke :mrgreen: ), i nawet jak sie brzegi przykleją, bo delikatnie można je okroić nożem dookoła (ale tylko wtedy, gdy nie ma kapeluszów), i jakoś wychodzą
icon_smile.gif


Za pomysł Iguś dzięki wielkie.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Dzięki Paulinko :!: Muszę tak spróbować, ja też nie lubię wyżerania z tych papierków. A tak właściwie dlaczego się do nich przykleja? Może one ( te papierki) też jakieś kiepskie są?
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
nie, tak sie dzieje chyba z każdym papierem, w dodatku tam jest jeszcze ta harmonijka i ciasto nie chce odejść. A te z papieru do pieczenia odchodzą ekstra, lepiej niż od teflonowych ścianek :!:

szkoda ze wcześniej nie znałam tego patentu, bo ze 3 razy wydłubywałam łyżką i mimo że robiłąm to delikatnie, to porysowałam blaszke
icon_sad.gif
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Ja tez zrobilam. Pycha sa :!: :!: No i papierkow uzywalam, tzw. papilotow. Ale zadnych problemow z oddzielaniem od nich mauffinkow nie mialam
icon_smile.gif
.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Zrobilam rowniez z truskawkami jako, ze szukalam ciasta z tymiz innego niz biszkopt z galaretka. Chyba mialam jednak za duze te truskawki, bo mimo, iz sie staralam obtoczyc je ladnie maka i ciastem i umiescic w srodku foremki, to te miejsca, gdzie jednak mimo wszystko owoce byly przy brzegach foremki - wiadomo... mokre i dziurawe
icon_sad.gif
W ogole sporo soku mi wycieklo na foremke. Wygladalo to dosc krwisto ;)
W smaku dobre ciasto, puszyste i lekkie. Truskawki na moje... malo slodkie jakies wyszly. Ale pewnie to kwestia owocu.
Wyszlo mi 12 pieknie wyrosnietych muffinek, jednak nieco klopotliwych w opuszczaniu formy. byc moze, gdyby je ciut dluzej potrzymac w ciepelku, 'skorka' bylaby bardziej trwala i latwiej by bylo nawet mimo tej wilgoci od owocu.

Kusi mnie sprobowac z ... brzoskwiniami z puszki. Ale czy to dobry pomysl ?