Dżem rabarbarowo-truskawkowy

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Bea73 @ 8 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=714110nie nie, smakuje baaardzo! tylko 'niestety' w sensie ze to nie ten
icon_smile.gif


ps. juz zmieniam to niestety
icon_lol.gif
icon_mrgreen.gif

jak to takie dobre ,to jeszcze poszukam rabarbaru
lecker.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Czy ten dżem naprawdę należy tak krótko smażyć? znaczy gotować? I ile może postać?
icon_mrgreen.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
ja jestem w trakcie i smażę go chwilę ,wyłączam i znowu smażę
I jednak będe pasteryzować bo dałam o połowę mniej cukru-i tak mega słodkie
A i chyba warto dać rum ,fajnie podkreśla smak(choć nie smakuje rumowo) -wg mnie olejek tego nie zrobi
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
tez chce go dzis lub jutro zrobic
to dodam rumu jak radzicie i mniej cukru
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Właśnie robię, ale dokładnie tak, jak w przepisie. Później ewentualnie będę zmieniała ilość cukru
icon_wink.gif
tylko moje truskawki nic a nic soku nie puściły
gruebel_2.gif
a rabarbar wręcz pływał
icon_mrgreen.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Help na szybko
icon_mrgreen.gif
ten dżem ma być gęsty. ale jak gęsty? bo dla mnie to już jest gęsty, a moja mama wsadziła oczywiście swój nos i mówi, że on to rzadki, że jakbym ze 3 dni smażyła to byłby gęsty
icon_rolleyes.gif
jak ma wyglądać?
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Ewa, a dla mamy robisz czy dla siebie?
icon_smile.gif
Bo jak dla siebie i Tobie odpowiada to nie widzę problemu
icon_smile.gif
Poza tym weź ze dwie łyżki na talerzyk i ostudź go, dopiero wtedy widać jak jest gęsty. Ja swój gotowałam od piątku, ale najpierw same truskawki, potem wieczorem w sobotę dodałam rabarbar i gotowałam z 1/2 godziny najpierw osobno potem z truskawkami ok. 15 minut, potem w niedzielę ok. 15 minut od zagotowania, w poniedziałek to samo, a dziś już tylko z 5 minut gotowałam żeby porządnie się zagrzał i poszedł w śłoiki
icon_smile.gif
I jest bardzo gęsty, na pewno na kanapce się nie przelewa, można więc krócej go gotowac jak ktoś woli rzadsze. Poza tym to zalezy tez od ilości cukru, jak dodasz mniej to dłużej trzeba gotować.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Dla siebie robię, ale jak mama swoje 3 grosze dodała to zgłupiałam
icon_neutral.gif

W każdym razie, jak wylałam na talerzyk i ostygło, to ani rusz
icon_mrgreen.gif
czyli co? zagotować i pakować do słoików?
a cukru dałam tyle co napisane w przepisie i wcale nie za słodki
lecker.gif
na początku myślałam, że jednak za dużo, ale teraz jak już gotowy i smaki porządnie się przegryzły to wyczuwa się tą kwaskowatość rabarbaru
mniam.gif
będę robiła więcej
icon_mrgreen.gif
truskawy mam swoje, rabarbar tylko kupuje, ale jak mi się uda to jutro pojadę do znajomej i jeśli ma to wezmę, bo wiem, że co roku tyle go miała, że wyrzucała
dump.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Jak po ostygnięciu się nie rusza to ma dosyć
zahnlos.gif
Czyli zagotować porządnie ciągle mieszając żeby się nie przypaliło i do słoików
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Ja w końcu też dodałam 3 a może i z 5 łyżek (bo na oko lałam
icon_wink.gif
) rumu i smak jest b. dobry. Ostatecznie z 2 kg truskawek i prawie 2 kg rabarbaru wyszło mi 12 słoiczków 0.3 plus to, co w trakcie smażenia trzeba było wypróbować
icon_wink.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,066
434
83
zrobilam chyba calkiem nowa wersje, bo dalam 3 kg truskawek, 1 kg rabarbaru, 2 kg cukru. chyba troche za dlugo smazylam, bo wyszedl gesty i dosc ciemny.
wydawalo mi sie, ze dodatek rabarbaru wymaga tej ilosci cukru, ale dla mnie ciagle za slodki
icon_sad.gif


chyba pozostane przy mojej wersji dzemu z samych truskawek, z cukrem dodawanym na oko a wlasciwie "na smak"
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
a ja dziś też zrobiłam, ale dałam 1 kg truskawek, 1 kg rabarbaru i 0,5kg cukru. Rzeczywiście, nawet takie dośc słodkie, ale PRZEPYSZNe. I gotowałam cały czas na malutkim gazie, odszumowywałam "na bieżąco" i prawie cały czas mieszałam.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Właśnie sobie wydrukowałam przepis bo truskawki i rabarbar siedzą każde w swoim w garnku. Cukru dam mniej , ale rum zwiększę chyba
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
do jakiej ilości można by było maxymalnie zwiększyć żeby ten dżem się nie zepsuł .. ?
Dostanę od koleżanki ze wsi rabarbar i tak się czaję na ten dżem i na hiram jeszcze bo tylko dwa słoiki mam a jestem nim zauroczona
fiesgrins.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Psiakość, rabarbaru było prawie o połowę mniej niż truskawek. To ten dżem nie będzie taki jak powinien. No nic, zobaczymy co wyjdzie. Truskawek zostało na dzem 1. 80 kg a rabarbaru 0,95 dkg. A mówiłam żeby tyle nie zjadać.