Dla Mirandy i innych odwaznych - not For The Faint of Heart
Muffiny muszkatalowe
Darze te muffinki szczegolnym sentymentem - byly to pierwsze muffiny jakie zrobilam 20 lat temu i od razu staly sie moimi ulubionymi. Rzadko dziele sie tym przepisem bo ilosc galki uzytej raczej odstrasza nawet dosc odwaznych...
Sa zaskakujaco delikatne, prawie kremowe w konsystencji, a smak galki jest wyczuwalny ale na pewno nie dominujacy - polecam
2 szklanki maki
3/4 szklanki cukru
1 lyzka proszku do pieczenia
1 1/2 lyzki swiezo zmielonej galki muszkatalowej (okolo 1 1/2 galki)
szczypta soli
1 duze jajko o temperaturze pokojowej
3/4 szklanki smietanki kremowki
3/4 szklanki mleka
5 lyzek (70g) roztopionego masla
Rozgrzac piekarnik do 200 st.C, wysmarowac maslem foremke do muffinkow.
W duzej misce wymieszac make z cukrem, proszkiem do pieczenia i sola.
W osobnej misce rozbeltac jajko, dodac smietanke, mleko i rozpuszczone maslo - wlac do maki i delikatnie wymieszac obie masy, ale tylko do momentu az sie polacza, nie dluzej. Wypelnic ciastem wglebienia i piec okolo 15-20 minut, az lekko sie ozloca z wierzchu.
Wyjac na druciana siateczke - najlepsze jeszcze cieple...
Muffiny muszkatalowe
Darze te muffinki szczegolnym sentymentem - byly to pierwsze muffiny jakie zrobilam 20 lat temu i od razu staly sie moimi ulubionymi. Rzadko dziele sie tym przepisem bo ilosc galki uzytej raczej odstrasza nawet dosc odwaznych...
Sa zaskakujaco delikatne, prawie kremowe w konsystencji, a smak galki jest wyczuwalny ale na pewno nie dominujacy - polecam

2 szklanki maki
3/4 szklanki cukru
1 lyzka proszku do pieczenia
1 1/2 lyzki swiezo zmielonej galki muszkatalowej (okolo 1 1/2 galki)
szczypta soli
1 duze jajko o temperaturze pokojowej
3/4 szklanki smietanki kremowki
3/4 szklanki mleka
5 lyzek (70g) roztopionego masla
Rozgrzac piekarnik do 200 st.C, wysmarowac maslem foremke do muffinkow.
W duzej misce wymieszac make z cukrem, proszkiem do pieczenia i sola.
W osobnej misce rozbeltac jajko, dodac smietanke, mleko i rozpuszczone maslo - wlac do maki i delikatnie wymieszac obie masy, ale tylko do momentu az sie polacza, nie dluzej. Wypelnic ciastem wglebienia i piec okolo 15-20 minut, az lekko sie ozloca z wierzchu.
Wyjac na druciana siateczke - najlepsze jeszcze cieple...
