Ajerlikierowe ciasto na zimno

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Kasha, cudne ciasto Ci wyszlo ... ja tez od dluzszego czasu ostrze sobie na nie zabki
icon_smile.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
moni20 @ 1 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=939205Kasha, cudne ciasto Ci wyszlo ... ja tez od dluzszego czasu ostrze sobie na nie zabki
icon_smile.gif
dzisiaj jest jeszcze pyszniejsze niż wczoraj, ma bardziej wyrazisty smak,
rurki troszkę zmiękły w lodówce, a pianka się stała bardziej alkoholowata i jakby delikatniejsza i pachnąca,
szkoda że Europa nie zagląda już na Cina, ucieszyłby się, że tak dużo osób robi Jego ciasto
icon_lol.gif

bałam się, że to takie trrrrudne do zrobienia, a tu łatwizna i w dodatku wyglądem powala - to piszę ja-ciamajda kuchenna - rodzice myśleli, że je kupiłam
icon_lol.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

arya15

Member
Gru 19, 2008
13
0
0
ja również skusiłam sie i zrobiłam to ciasto. Do biszkoptu dodałam biszkopt-fix (nowość dr.Oetkera) - wyszedł rzeczywiście świetny, puszysty i pachnący. Korzystając z przelicznika płatków żelatyny na łyżki, do masy dałam 4 płaskie! łyżki żelatyny. I........ klapa! masa alkoholowo-śmietanowa wyszła twarda i gumowata
cry_1.gif
Następnym razem dodam tylko połowę - czyli 2 łyżki żelatyny. mam nadzieję, że będzie lepiej.
Ale ciasto polecam, jest bardzo dekoracyjne
mniam.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Aryo ja dawałam też cztery i masa była piankowa,
może to chyba kwestia wielkości łyżek albo miałam słąbszą żelatynę, Twoja była za dobra
icon_lol.gif

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
arya15 @ 15 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=945388ja również skusiłam sie i zrobiłam to ciasto. Do biszkoptu dodałam biszkopt-fix (nowość dr.Oetkera) - wyszedł rzeczywiście świetny, puszysty i pachnący. Korzystając z przelicznika płatków żelatyny na łyżki, do masy dałam 4 płaskie! łyżki żelatyny. I........ klapa! masa alkoholowo-śmietanowa wyszła twarda i gumowata
cry_1.gif
Następnym razem dodam tylko połowę - czyli 2 łyżki żelatyny. mam nadzieję, że będzie lepiej.
Ale ciasto polecam, jest bardzo dekoracyjne
mniam.gif
A jakiej firmy miałas żelatyne? zamierzam zrobic za tydzien na imieninki iwolałabym wiedziec jakiej unikac albo jakiej dac mniej
gruebel_2.gif

Morelka

Member
Wrz 4, 2007
13
0
0
Witajcie ;)
Ja również skusiłam się na to ciasto. Jak smakuje? jeszcze nie wiem
icon_smile.gif
Na razie jedno zdjęcie jeszcze w formie. Później dodam relacje i zdjęcia w przekroju oraz bez formy
icon_smile.gif

ciacho11.jpg

Pozdrawiam ;)

Morelka

Member
Wrz 4, 2007
13
0
0
Ciacho już spróbowane. Jest pyszne
icon_smile.gif
alkohol czuć dość mocno
icon_smile.gif
Dorzucam zdjęcia w przekroju, przepraszam za bałagan ;)
ciachosrodek.jpg

ciachosrodek1.jpg

Terjon ja sobie już dużo przepisów spróbowałam z tego forum, ale teraz stwierdziłam, że też będę pokazywać to, co mi wyszło
icon_smile.gif

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Morelka swietnie ciacho Ci sie udalo, witam Cie na forum
icon_smile.gif

Uwywal ktos moze do tego ciesta zelatyny w platkach bo do tylko takiej mam dostep ??

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Robiłam na płatkach żelatyny, dodałam tyle ile podano w przepisie. Ciasto wyszło w sam raz , ładnie stężało i nie było mocno zbite.

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
Zrobiłam.. jak smakuje jutro się dowiem... tylko za szybko wlałam polewę i uciekła mi część między wafelkami
cry_1.gif

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Zrobiłam wczoraj
icon_smile.gif
na urodziny koleżanki i dzisiaj będę je przewozić do Wawy pociągiem. Mam nadzieję, że nic się nie uszkodzi. Do ostatniej warstwy użyłam agaru i się zrobiła bardzo gęsta i musiałam ją jak krem nakładać
icon_razz.gif

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Pyszne i ładnie się prezentuje.Dziękuję za super przepis
anbetung.gif

Załączniki

• Ajerlikowe.jpg
    Ajerlikowe.jpg
    121.1 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy