Lud_ @ 7 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=735944Zmierzyłam moją formę, taka karbowana, 9cm wysokości, jakieś 26 szerokości z wąskim kominkiem, zwężająca się ku górze, i...
Tam ma wejść pół kg mąki, 10 żółtek i jeszcze drożdże?
ja pieke jedną wielką babę i tak 2-3 małe w formie jak do brioszek -takie babeczkowe -jak kruche tylko troche większe
Lud_ @ 8 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=736163Dzięki Margot za wszystkie informacje.
Powiedz mi jeszcze tylko () ile dajesz aromatu i jakiego? Bo w przepisie nie jest sprecyzowana ilość, a ja BARDZO nie lubię posmaku olejku w cieście, jedynie zapach, więc nie chcę przesadzić... A jeśli bym wcale nie dodała, straciłaby coś ta baba?
ja też nie cierpię smaku i zapachu olejków
daję
-startą skórkę z 1/2-1 cytryny lub limonki lub pomarańczy
- trochę esencji waniliowej
-jak daję aromatyczny alkohol to nic
Margot @ 8 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=736170ja też nie cierpię smaku i zapachu olejków
daję
-startą skórkę z 1/2-1 cytryny lub limonki lub pomarańczy
- trochę esencji waniliowej
-jak daję aromatyczny alkohol to nicEsencji nie mam jeszcze, z alkoholu tylko wóda, cytryna jest. Będzie okej?![]()
Lud_ @ 8 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=736290Margot, no i się piecze![]()
Zrobiłam w dwóch formach - na babkę i malutkiej keksówce (tu walnęłam jeszcze kruszonkę). Zaraz wyjmuję, ciekawa jestem efektu
czy są efekty,bo ja siedzę i się zastanawiam są ?![]()
Margot @ 8 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=736352czy są efekty,bo ja siedzę i się zastanawiam są ?
Są, są!
Wczoraj nakroiłam tę w keksówce i już dawno jej nie ma, baba właściwa jeszcze nie ruszona, ale to ciasto jest pyszneBardzo wilgotne jak na drożdżowe, puszyste, leciutkie - super. Dałam niepełne 3/4 szkl cukru pudru na 1/2 porcji i jest w sam raz słodkie.![]()
Może uda mi się zrobić zdjęcie, zanim zjemy ją do kawy![]()
Dziękuję Margot za podanie tu tego przepisu, inaczej pewnie bym na niego nie trafiła...![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.