Baba drożdżowa

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Margot, chciałam zapytać w jakiej formie (średnica) pieczesz z połowy porcji...
icon_smile.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
ale ona mi tzn baba ucieka prawie z tej foremki ,więc ciut większa też się nada
Ja w sezonie jesienno-wiosennym często piekę baby ,a tą szczególnie
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Zmierzyłam moją formę, taka karbowana, 9cm wysokości, jakieś 26 szerokości z wąskim kominkiem, zwężająca się ku górze, i...
Tam ma wejść pół kg mąki, 10 żółtek i jeszcze drożdże?
icon_eek.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Lud_ @ 7 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=735944Zmierzyłam moją formę, taka karbowana, 9cm wysokości, jakieś 26 szerokości z wąskim kominkiem, zwężająca się ku górze, i...
Tam ma wejść pół kg mąki, 10 żółtek i jeszcze drożdże?
icon_eek.gif
ja pieke jedną wielką babę i tak 2-3 małe w formie jak do brioszek -takie babeczkowe -jak kruche tylko troche większe
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Dzięki, to najwyżej zrobiłabym w tej formie i jeszcze w małej keksóweczce...
Margooooot, pomęczę Cię jeszcze
icon_mrgreen.gif
Bo drożdżowe samo w sobie najlepsze jest świeże, jeszcze ciepłe, ale babki zazwyczaj bardziej mi smakują po odstaniu
gruebel_2.gif
Jak jest z tą?
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Dzięki Margot za wszystkie informacje.
Powiedz mi jeszcze tylko (
icon_mrgreen.gif
) ile dajesz aromatu i jakiego? Bo w przepisie nie jest sprecyzowana ilość, a ja BARDZO nie lubię posmaku olejku w cieście, jedynie zapach, więc nie chcę przesadzić... A jeśli bym wcale nie dodała, straciłaby coś ta baba?
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Lud_ @ 8 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=736163Dzięki Margot za wszystkie informacje.
Powiedz mi jeszcze tylko (
icon_mrgreen.gif
) ile dajesz aromatu i jakiego? Bo w przepisie nie jest sprecyzowana ilość, a ja BARDZO nie lubię posmaku olejku w cieście, jedynie zapach, więc nie chcę przesadzić... A jeśli bym wcale nie dodała, straciłaby coś ta baba?
ja też nie cierpię smaku i zapachu olejków
daję
-startą skórkę z 1/2-1 cytryny lub limonki lub pomarańczy
- trochę esencji waniliowej
-jak daję aromatyczny alkohol to nic
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Margot, no i się piecze
icon_smile.gif

Zrobiłam w dwóch formach - na babkę i malutkiej keksówce (tu walnęłam jeszcze kruszonkę). Zaraz wyjmuję, ciekawa jestem efektu
icon_smile.gif
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Margot @ 8 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=736352czy są efekty
gruebel_2.gif
,bo ja siedzę i się zastanawiam są ?
Są, są!
Wczoraj nakroiłam tę w keksówce i już dawno jej nie ma, baba właściwa jeszcze nie ruszona, ale to ciasto jest pyszne
lecker.gif
Bardzo wilgotne jak na drożdżowe, puszyste, leciutkie - super. Dałam niepełne 3/4 szkl cukru pudru na 1/2 porcji i jest w sam raz słodkie.

Może uda mi się zrobić zdjęcie, zanim zjemy ją do kawy
icon_smile.gif


Dziękuję Margot za podanie tu tego przepisu, inaczej pewnie bym na niego nie trafiła...
icon_smile.gif
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
margot, oj przepraszam, zdjęcia nie będzie
icon_redface.gif
Właśnie zorientowałam się, że padły baterie od aparatu, a sama rozumiesz, że baba nie będzie czekać, aż się naładują
icon_mrgreen.gif


Mniam, ale dobra, właśnie jem. Tylko jednak maaaało
icon_mrgreen.gif
Niby z pół kg mąki, a wcale nie wyszło mi jej tak dużo... a może jestem zbyt zachłanna
lecker.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy