Baba drożdżowa

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,732
612
113
dla mnie to taka niedzielna baba
icon_mrgreen.gif
na Wielkanoc robię Kulicz i Pandoro
ale nadal uważam ,ze ta baba jest najłatwiejsza a efekt znakomity

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
A dla mnie to jest pyszna babka na każdą okazję a już na Wielkanoc szczególnie. Babki piekę w sobotę gdy juz mam naprawdę niewiele wolnego czasu na stanie przy garach bo i tak dużo trzeba zrobić no i o siebie zadbać też. A ta babka jest niezawodna i nie wymaga żeby jej poświęcać pół dnia. I jest pyszna, zawsze!
babki_limby_2010_paint.JPG

Załączniki

• babki_limby_2010_paint.JPG
    babki_limby_2010_paint.JPG
    141.5 KB · Wyświetleń: 17

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

kas1986

Member
Cze 19, 2008
832
0
0
U mnie jest obowiązkowo na każde święta od kiedy zaczęłam piec. A i bez świąt zdarza mi się zrobić. Od Bożego Narodzenia zbieram się na sesję zdjęciową baby ale przygody mnie nie opuszczają. Teraz mi zaczyn nie wyrósł i musiałam się posiłkować suszonymi drożdżami i chyba jakaś lewa jestem bo nie wyszła taka jak zawsze. Na Boże Narodzenie też nie była idealna bo kilogram zakupionej krupczatki zamiast w drożdżowym wylądował na podłodze. Bez niej ładne wyszło, ale nie tak jak powinno.
Wielkanocna jest z morelami i zielonym lukrem. Dwa świąteczne śniadania po 3 plastry i jestem w niebie
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Piecuszek

Member
Sie 23, 2009
12
0
0
Ależ pyszniasta ta baba
mniam.gif
Wybrałam ten przepis, bo wydał mi się szybki i łatwy - i rzeczywiście taki jest! Muszę przyznać, że nie spodziewałam się takich wspaniałości, bo wykonanie babki wydało mi sie podejrzanie proste
icon_wink.gif
Zawsze myślałam, że przy drożdżowym im bardziej się człowiek namęczy i im więcej czasu to zajmie, tym lepiej - taka zabawa na pół dnia. A tu proszę: najlepsza babka drozdżowa na świecie i taka niekłopotliwa. No i pyszna też of course
lecker.gif
Zrobiłam z 500g mąki (w tym krupczatka), dałam dwie paczuszki drożdży instant (w tym jedne przeterminowane o dwa lata jak sie okazało he he), 5 żółtek, ok. 13 dag cukru pudru, spirytusik i kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej (bo jakoś nie było ziemniaka w pobliżu), a na koniec sypnęłam takich ogromniastych rodzynów. Wyrabiałam krótko mikserem z hakami (no dosłownie parę minutek, nie więcej), potem ręcznie połączyłam z tłuszczem, znowu parę minutek mikserem - i bach do formy (piekłam w formie ceramicznej), a potem na ok. półtorej godzinki do piekarnika, który tak na minutkę-dwie włączyłam na 50 stC, żeby drożdże miały cieplutko (ciasto potroiło objętość!). Posmarowałam jajkiem, włączyłam piec na 160 stC góra-dół i piekłam 45 minut. I oto jest - wilgotna i puszysta, pełna rodzynek, pokryta lukrem z amaretto baba nad baby! Ogromnie dziękuję za przepis, zawsze już będę piekła tylko taką babkę drożdżową
cvety.gif

Załączniki

• ksi_zki_albumy_1026.jpg
    ksi_zki_albumy_1026.jpg
    139.7 KB · Wyświetleń: 1
  • ksi_zki_albumy_1034.jpg
    ksi_zki_albumy_1034.jpg
    147.4 KB · Wyświetleń: 1

Violettaa

Member
Lip 28, 2010
3
0
0
Odkupuję watek bo właśnie robię i mam pytanie czy ciasto ma wyrastać 3 razy tak jak na placek drożdżowy czy 2 bo już się pogubiłam ..?
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Upiekłam dzisiaj. Pomyliłam jednak proporcje i dałam za duzo oleju. Wkrótce zrobię nowe podejscie.
Margot, dziękuje za wszelkie wskazówki.

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Wiem, ze ją zepsułam sama, była za tłusta. Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie strukturą, taka z dziurami, wyrośnięta jak chciałam. Co do słodkości tez akurat. Z pewnością ją powtórzę, tylko musze dobrze dodac wszystkie składniki.

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Chcialo mi sie ciasta...
icon_wink.gif
a szczegolnei drozdzowego i malo slodkiego, chociaz nie za bardzo mam dzisiaj czas na zabawe z ciasteczkami. Rosnie w dwoch keksowkach, niesamowicie zolte, chociaz dalam 7 zoltek, bo wiecej nie mialam.
Juz sie ciesze na kawalek do herbaty
icon_biggrin.gif
, zadne kupne drozdzowe mi tak nie smakuje jak domowe.

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Ciasto rozplywa sie w ustach, mieciukie, lekko wilgotne, nie za slodkie. Super! Probowalam wlasnie jeszcze letnia.
Mysle, ze mozna i zrobic cos w stylu strucli z serem z tego ciasta. Albo placek z owocami i z kruszonka. Ale nawet taka zwykla, prosta, bez niczego jest wspaniala!

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,732
612
113
o tak , mnie ta babka trochę dziwi , bo ona jest uproszczona aż do bólu ,a jest pyszna
mniam.gif
,a inne przepyszne baby wymagają o wiele więcej pracy, o wiele więcej czasu
a tu rach ciach i pyszne ciasto drożdżowe jest

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,489
113
Wstyd się przyznać, ale jej jeszcze nie robiłam...
icon_redface.gif

Ale planuję na dniach upiec Savarin, więc chyba wykorzystam do niego ten przepis.
Jak myślisz Margot, nada się? chyba fajnie się będzie nasączać syropem, skoro jest taka puszysta?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy