Baba drożdżowa

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
No i po co mam się użerać z pandoro, skoro polska babka jest tak pyszna. Koniec włoskich eksperymentów. Ta babka jest the best. Rzeczywiście, samanto, z wierzchu ładnie przyrumieniona. Pod spodem bladziocha, ale dopracuję metodą prób i błędów (oby jak najmniej) jak ją dorumienić od dołu. Druga ciut mi klapła po wyjęciu z pieca (co odebrało jej nieco urody, ale nie smaku). Była za bardzo wyrośnięta, kiedy wstawiałam ją do pieczenia. Drugim razem wybiorę dla niej chłodniejsze miejsce. Pierwszą babkę wyjęłam o 17.50 i już jej nie ma (naprawdę, zeżarli). Na pół kilo mąki dałam 9 żółtek. Koniecznie więcej cukru.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
AnnoB, a czym smarowałaś formę? Bo mnie bladawe wychodziły po smalcu ale od kiedy używam do tego celu masła , babki sa normalnie złote jak trzeba. A, i kieyś posypałam formę migdałami zmielonymi i było pyszne a potem miałam zamiar użyć płatków migdałowych i... zapomniałam o tym aż do teraz.
A, i naprawdę nie powinno sie pozwolić im zbyt dużo urosnąć, bo wtedy klapa murowana, trzeba je wsadzic do pieca w odpowiednim momencie.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
ciasto zrobiłam z1/2 kg maki ,żółtek 6 dałam ,reszta jak w przepisie(podzielone wszystko na 2)
icon_mrgreen.gif
-ja formę posmarowałam masłem
na wierzch truskawki i czereśnie ,oraz zwykła kruszonka
niezła
lecker.gif

kas1986

Member
Cze 19, 2008
832
0
0
Dopiero teraz zobaczyłam to niedopatrzenie- rok temu na święta Bożego Narodzenia upiekłam te babę pierwszy raz. Bardzo często powtarzam bo to prawdziwy hit dla rodziny. Nawet Babcia- mistrzyni drożdżowego- była w szoku, że jest tak pięknie żółte i tak pyszne.

Modyfikowałam przepis wiele razy- robiłam z rodzynkami, morelami ( ta wersja rodzinie wyjątkowo przypasowała) ale każda znika w mgnieniu oka.

Aha, za pierwszym razem próbowałam upchnąć do dwóch foremek- w rezultacie były dwie foremki i dno blachy piekarnikowej
icon_mrgreen.gif
To, co odkroiłyśmy z siostrą zjedzone zostało na ciepło- ten smak mi się dzisiaj będzie śnił:D

Może to nie te święta ( u mnie w domu ostatnio na każde święto jest ta drożdżówka) ale ja i tak piekę w tym roku i polecę ją każdemu bez wahania.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kas1986

Member
Cze 19, 2008
832
0
0
Margot @ 10 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=919634Kas1986, cieszę się ,że tak smakuje, ja mimo że teraz pieke tyle innych rodzajów bab drożdżowych ta nadal bardzo lubię i piec i jeść ,a z morelami jeszcze nie jadłam , chyba błąd ?
icon_mrgreen.gif
Nie przepadam za drożdżowymi z rodzynkami a ta z morelami mnie powaliła. Rodzina wszamała rach-ciach więc tylko kawałek był mi przeznaczony
icon_mrgreen.gif

Od morelowej tylko klasyczna jest lepsza
lecker.gif

Margot, ozłocę Cię za wrzucenie tego przepisu, choć przyznam, że jak go pierwszy raz czytałam to odstraszyły mnie ziemniaki (teraz wiem, że to genialny składnik) i długość opisu. Ale chęć pozbycia się zalegających w zamrażarce kilogramów żółtek zwyciężyła. I o dziwo, już za pierwszym razem wyszły przepyszne i przepiękne. W tym roku cyknę im sesję zdjęciową
anbetung.gif

buncia

Member
Kwi 16, 2008
113
0
0
Upiekłam z 1/3 porcji, wyszła jedna baba z kominem. Dałam 6 żółtek i 3/4 szkl. cukru pudru, 50 ml wódki, skórkę z 1 pomarańczy i trochę kandyzowanej. Ciasto było bardzo luźne. Wyszło ok, ale jak dla mnie bez rewelacji. Drobne dziurki, dość mokre. Nadal trochę za mało słodkie, ale może gdyby w środku były rodzynki, to zrównoważyłyby smak. Lukier bardzo tu pomógł.
Rzeczywiście znika szybko. Sama zjadłam 1/3 zanim mąż wrócił z pracy. Więc może warto zrobić chociaż z połowy porcji.
Długo mi wyrastało, ze 2h, ale to podobno nawet lepiej. I piekło się godzinę, za to było równo przyrumienione.
Piekłam w formie silikonowej posmarowanej rozpuszczonym masłem.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Buncia, hm dla mnie to najbardziej prosta baba , mało pracy a efekt bardzo dobry
Dla mnie to ,że je mało słodka to duży plus ,ale wiadomo ,że są różne gusta
I prawda też ,że ja potrafię dużo jej zjeść
icon_mrgreen.gif

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
Wielkanoc za pasem a w tym wątku jakoś ciuchutko:).
Własnie gotują mi się zmieniaki i będę piekła te baby- mimo, że wyprobowalam juz x przepisow to zawsze wracam do tego- poezja!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy