Iva @ 4 Jun 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=516156Chciałabym zrobić te babeczki na bal na zakończenie szkoły mojej Ani. Musiałabym zrobić ok 60sztuk. Powiedzcie mi proszę, ile dni wcześniej mogę upiec "spody", tak żeby w dniu balu dodać tylko krem i owoce?????Tak normalnie i 3 dni moze postać.
Jesli zaś szczelnie zapakujesz, by powietrze się nie dostawało <a tym samym równiez zapachy z zewnątrz>, a nastepnie wsadzisz najlepiej do lodówki lub szuflady na warzywa, to i 2-3 tygodnie.
Pewnie mozna i dłuzej, ale ja tak długo nie 'wytrzymałam', bop jak masz kruche spody, to zawsze sie okazja znajdzie, by wykorzystać szybko nadziewajac czyms pysznym![]()
Akulka @ 4 Jun 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=516260Tak normalnie i 3 dni moze postać.
Jesli zaś szczelnie zapakujesz, by powietrze się nie dostawało <a tym samym równiez zapachy z zewnątrz>, a nastepnie wsadzisz najlepiej do lodówki lub szuflady na warzywa, to i 2-3 tygodnie.Moim zdaniem kruche korpusy można wykonać co najmniej tydzień wcześniej, ale nie powinno się ich przechowywać w lodówce. Upieczone kruche ciasto w lodówce twardnieje i traci smak.
Joanna @ 4 Jun 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=516284Moim zdaniem kruche korpusy można wykonać co najmniej tydzień wcześniej, ale nie powinno się ich przechowywać w lodówce. Upieczone kruche ciasto w lodówce twardnieje i traci smak.No ja właściwie trzymam w tej szufladzie, gdzie warzywa, tam minimalny chłodek jest <ponadto bez dostepu powietrza>. Co do smaku, to jak leży w gorącu, też ciasto traci na smaku, wiec trudno na prawdę alternatywę znaleźć.![]()
Zresztą, często się chłodzi wypełnione juz babeczki.....
dziunia @ 4 Jun 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=516686A może wyjmowałaś z foremek zbyt ciepłe?tak![]()
![]()
![]()
wczoraj wyjelam kilka (wysypalam wlasciwie) a reszte zostawilam w foremkach do rana i sa ok![]()
nastepnym razem wykleje troche grubiej.
żabka @ 6 Jun 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=517526Po umyciu wstaw je na troch do nagrzanego (jeszcze po pieczeniu ciasteczek) piekarnika![]()
Same szybciutko wyschną i nie ma wyycierania
dzieki za patent![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.