- Wrz 13, 2004
- 11,874
- 0
- 0
Babka cytrynowa - wilgotne, pyszne ciasto, które zawsze się udaje
1 spora cytryna
1,5 szkl. cukru
40 dkg mąki
proszek do pieczenia
10 jajek
1 kostka masła
Cytrynę wyszorować i ugotować w całości. Przekręcić przez maszynkę. Utrzeć ją z cukrem, dodać masło. Do masy dodawać po jednym zóltka.
Na końcu wymieszać z mąka przesiana z proszkiem.
Ubić pianę i delikatnie wymieszać.
Wlać do wysmarowanej blachy. Piec w temp. 180 stopni. Sprawdzic patyczkiem czy upieczone.
Można polać cytrynowym lukrem
Naprawdę smaczna babka, wilgotna i kwaskowa
1 spora cytryna
1,5 szkl. cukru
40 dkg mąki
proszek do pieczenia
10 jajek
1 kostka masła
Cytrynę wyszorować i ugotować w całości. Przekręcić przez maszynkę. Utrzeć ją z cukrem, dodać masło. Do masy dodawać po jednym zóltka.
Na końcu wymieszać z mąka przesiana z proszkiem.
Ubić pianę i delikatnie wymieszać.
Wlać do wysmarowanej blachy. Piec w temp. 180 stopni. Sprawdzic patyczkiem czy upieczone.
Można polać cytrynowym lukrem
Naprawdę smaczna babka, wilgotna i kwaskowa
