Babka drożdżowa zaparzana Anusiaczka

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
myslę, że można bo ja nagrzałam do - no powiedzmy - 180 st. Owieczko - mnie też na początku nie rosła babka, ale później nadrobiła:)

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Owieczko i co z tą babką???? Urosła????

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
:mrgreen: urosla po jakis 3 h, calkiem ladnie zapelnila cala forme, ale owce musialy wtedy opuscic dom na kilka godzin, i stlukly ciasto jeszcze raz. Wrocily wieczorem i baba znow byla wyrosnieta, trafila od razu do pieca, i wyszla wyszla wyszla, chociaz nic na to nie wskazywalo :mrgreen: Mam dowody- fotki, wkleje pozniej 8)

babaAn.jpg

babaAn2.jpg

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
No to się cieszę, że urosła :lol:
A dobra wyszła? Bo coś mi się taka mocno zbita na tym zdjęciu wydaje.

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
No to super, bo już się bałam, że coś z nią nie tak :lol:

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
Dziewczyny, teraz jestem w pracy, ale w domu obiecuję wymierzyć swoją foremkę i podać Wam.
Zawsze piekę w tej samej z kiminkiem.

ewa
obiecanki cacanki ;) :mrgreen:
Zachodziłam w głowę, gdzie gadałyśmy o tej formie. Weszłam nawet do Twojego wątku o formach i pomyslałam, że chyba miałam jakieś zwidy z tą formą
A foremkę zmierzyłam oczywiście - moja ma śreodnicy 24 c, a wysokości 12. Baba Anusiaczka wypełnia ją pięknie.

ewa

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Robilam te babe rok temu. Tez wygladala na zbita, ale w sumie nie byla taka i byla bardzo dobra. Dosc dlugo trzymala swiezosc ! Chociaz w przypadku jej, jakie to ma znacznie. :dump: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
Dosc dlugo trzymala swiezosc !
Żywot mojej babki od momentu wyjęcia z pieca twrał niecałe 45 minut. W tym czasie zdążyła lekko przestygnąć po czym zginąć w otworach gębowych moich męzczyzn, a zwłaszcza tego najstarszego i największego przeciwnika słodkiego

Nie mogę się więc wypowiedziec na temat tego, jak długo zachowuje świeżośc

ewa

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Co prawda nie używam suchych drożdży, bo jakoś mi się nie udają z nimi wypieki, ale tak coś mi świta, że jedna torebka suszonych to 2,5 dag świeżych.

a_niusia

Member
Gru 6, 2004
375
0
0
Ja już wychwalałam tą babę w innym wątku ale ona jest tak wspaniała, że nie mogłam się oprzeć, zeby jeszcze raz podzielić się z Wami moją radością z jej pieczenia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Od dziś to baba nr1 w moim domu!... jest po prostu wyjątkowa, lekko wilgotna a jednocześnie leciutka... jeden minus - znika w tempie zastraszającym
Polecam z całego serducha!!!!!!

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
zrobilam na swieta - bardzo babkowa babka :mrgreen: mnie co prawda bardziej smakowala babka gotowana, ale rodzina stwierdzila ze obie babki sa super i mam robic na kazde swieta :mrgreen: alem wpadla :mrgreen:

pzdr
yenn

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
O matko jedyna, ta babka jest lepsza niż panettone, upiekłam ją przed chwilką w małej keksówce, jest tak puchata, leciuteńka i puszysta, że kroimy ją na grube 3cm plastry, jeju, jakie delikatne jest to drożdżowe ciasto, zrobię je na święta, ale z poczwórnej porcji :lol:

Anusiaczku :anbetung: :anbetung: :anbetung: :anbetung: :anbetung:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Kasha śliczny talerzyk 8)

A ciasto też super wygląda :mrgreen:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kasha, czy po wlasniu do foremki już jej nei wyrastalas

ps PIĘKNA!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy