Babka drożdżowa zaparzana Anusiaczka

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
yrsa @ 31 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=961235Mam nadzieję, że to przejściowe?
niestety nie
icon_sad.gif
ale jakoś daję radę - mówię sobie, że nie wolno, i nie jem
cluebat.gif


masz rację: jak upiekę babki w sobotni wieczór, to raczej nie pożyją dłużej, niż do wtorku
icon_smile.gif
tym bardziej, że te świąteczne to już polukruję

podobno aby lukier był sztywniejszy należy dodać trochę białka do ucieranej masy - jeszcze nie praktykowałam takiej metody
na pewno będę kombinować z minimalną ilością soku z cytryny

a może nie lukrować, tylko natłuścić i obsypać cukrem pudrem?
gruebel_2.gif

jak będzie lepiej?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,950
2,295
113
Piadina @ 31 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=961251niestety nie
icon_sad.gif
ale jakoś daję radę - mówię sobie, że nie wolno, i nie jem
cluebat.gif
buuu


Piadina @ 31 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=961251podobno aby lukier był sztywniejszy należy dodać trochę białka do ucieranej masy - jeszcze nie praktykowałam takiej metody
na pewno będę kombinować z minimalną ilością soku z cytryny

a może nie lukrować, tylko natłuścić i obsypać cukrem pudrem?
gruebel_2.gif

jak będzie lepiej?
Ja za lukrem nie przepadam i się nie znam. Moja babka była sautee, ale na święta spróbuję natłuszczania i obsypywania cukrem.
 

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Będę jutro ją piekła. Przyznam szczerze, że jestem trochę przerażona bo to mój pierwszy wypiek z użyciem drożdży. Mam pytanie, pewnie dla większości osób dość głupie, ale naprawdę nigdy nie piekłam nic drożdżowego.

Ile czasu powinien wyrastać rozczyn, o ile objętość jego powinna się zwiększyć?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Shinju, rozczyn w ciepłym miejscu powinien potroić objętość w jakieś 10 - 15 minut.
Trzeba pamiętać o tym, by wziąć odpowiednio duże naczynie, bo z małego potrafi wykipieć.
Radziłabym jeszcze zmniejszenie ilości drożdży do 25 - 30 g.
Ciasto wyjdzie smaczniejsze.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
OK, jeszcze jedno. Czy jeśli postawię tą miskę na szafce obok kuchenki z włączonym piekarnikiem to będzie wystarczająco ciepłe miejsce?? Czy normalnie ustawiona w kuchni będzie ok?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Jak najbardziej koło kuchenki. Jeśli drożdże są świeże, ruszą piorunem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Pewnie za późno ale napiszę - drożdże mogą być z lodówki, ogrzeją się w ciepłym mleczku - byle nie za ciepłym
icon_smile.gif


Moja babunia w tym roku wyszła doskonała
icon_smile.gif
 

Filip-inka

Member
Lip 31, 2009
1
0
0
Witam serdecznie. Pozwolę sobie odświeżyć wątek, gdyż szukam nieustannie babki doskonałej ;) Upiekłam ją wczoraj (jest faktycznie świetna), ale dręczy mnie jedno pytanie: czy ciasta się już nie wyrasta po przełożeniu do formy? Ja zostawiłam je tradycyjnie do wyrośnięcia jeszcze, obawiałam się włożyć od razu do piekarnika.

Co do drożdży - używałam drożdży suchych i omyłkowo dałam tylko 2 gramy. W zupełności wystarczyły
icon_smile.gif
 

Abulinka

Member
Wrz 20, 2009
79
0
6
Filip-inka @ 14 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1075377Witam serdecznie. Pozwolę sobie odświeżyć wątek, gdyż szukam nieustannie babki doskonałej ;) Upiekłam ją wczoraj (jest faktycznie świetna), ale dręczy mnie jedno pytanie: czy ciasta się już nie wyrasta po przełożeniu do formy? Ja zostawiłam je tradycyjnie do wyrośnięcia jeszcze, obawiałam się włożyć od razu do piekarnika.

Co do drożdży - używałam drożdży suchych i omyłkowo dałam tylko 2 gramy. W zupełności wystarczyły
icon_smile.gif
Robiłam ją dzisiaj i też miałam dylemat, czy nie powinna wyrosnąć w formie. Okazało się, że po przełożeniu do formy i włożeniu do piekarnika, babka zaczęła rosnąć, czyli wg. mnie nie ma takiej potrzeby.
Babka jest bardzo delikatna (przynajmniej moja), ale nie wiem jak smakuje. Cóż zabieram ją do rodziny i tam zrobimy premierę
icon_smile.gif
.

Zrobiłam do niej lukier wg. przepisu Dorotus: 1 szklanka cukru pudru + 3 łyzki soku z cytryny. Lukier szybko zastyga.

Po świętach dam znać , czy smakowała, bo wygląda bardzo ładnie
icon_smile.gif
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
pyszna babka, nie zaparzałam mąki co prawda, wrzuciłam wszystko do maszyny, wyrobione piekłam w piecyku, ale smaczna i wilgotna wyszła mimo stania przez noc i stygnięcia bez opakowania, rano pędzlem lukru na grubo nałożyłam
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
nie cierpie jak przepis ma mieszane gramatury
nigdy nie wiem ile to jest 8 dag a nastepnie jest napisane 3/4 szklanki czegos tam
robie
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy