Babka drożdżowa zaparzana Anusiaczka

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
yrsa @ 31 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=961235Mam nadzieję, że to przejściowe?
niestety nie
icon_sad.gif
ale jakoś daję radę - mówię sobie, że nie wolno, i nie jem
cluebat.gif

masz rację: jak upiekę babki w sobotni wieczór, to raczej nie pożyją dłużej, niż do wtorku
icon_smile.gif
tym bardziej, że te świąteczne to już polukruję

podobno aby lukier był sztywniejszy należy dodać trochę białka do ucieranej masy - jeszcze nie praktykowałam takiej metody
na pewno będę kombinować z minimalną ilością soku z cytryny

a może nie lukrować, tylko natłuścić i obsypać cukrem pudrem?
gruebel_2.gif

jak będzie lepiej?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,950
2,295
113
Piadina @ 31 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=961251niestety nie
icon_sad.gif
ale jakoś daję radę - mówię sobie, że nie wolno, i nie jem
cluebat.gif
buuu

Piadina @ 31 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=961251podobno aby lukier był sztywniejszy należy dodać trochę białka do ucieranej masy - jeszcze nie praktykowałam takiej metody
na pewno będę kombinować z minimalną ilością soku z cytryny

a może nie lukrować, tylko natłuścić i obsypać cukrem pudrem?
gruebel_2.gif

jak będzie lepiej?
Ja za lukrem nie przepadam i się nie znam. Moja babka była sautee, ale na święta spróbuję natłuszczania i obsypywania cukrem.

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Będę jutro ją piekła. Przyznam szczerze, że jestem trochę przerażona bo to mój pierwszy wypiek z użyciem drożdży. Mam pytanie, pewnie dla większości osób dość głupie, ale naprawdę nigdy nie piekłam nic drożdżowego.

Ile czasu powinien wyrastać rozczyn, o ile objętość jego powinna się zwiększyć?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Shinju, rozczyn w ciepłym miejscu powinien potroić objętość w jakieś 10 - 15 minut.
Trzeba pamiętać o tym, by wziąć odpowiednio duże naczynie, bo z małego potrafi wykipieć.
Radziłabym jeszcze zmniejszenie ilości drożdży do 25 - 30 g.
Ciasto wyjdzie smaczniejsze.

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
OK, jeszcze jedno. Czy jeśli postawię tą miskę na szafce obok kuchenki z włączonym piekarnikiem to będzie wystarczająco ciepłe miejsce?? Czy normalnie ustawiona w kuchni będzie ok?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Jak najbardziej koło kuchenki. Jeśli drożdże są świeże, ruszą piorunem.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Pewnie za późno ale napiszę - drożdże mogą być z lodówki, ogrzeją się w ciepłym mleczku - byle nie za ciepłym
icon_smile.gif

Moja babunia w tym roku wyszła doskonała
icon_smile.gif

Filip-inka

Member
Lip 31, 2009
1
0
0
Witam serdecznie. Pozwolę sobie odświeżyć wątek, gdyż szukam nieustannie babki doskonałej ;) Upiekłam ją wczoraj (jest faktycznie świetna), ale dręczy mnie jedno pytanie: czy ciasta się już nie wyrasta po przełożeniu do formy? Ja zostawiłam je tradycyjnie do wyrośnięcia jeszcze, obawiałam się włożyć od razu do piekarnika.

Co do drożdży - używałam drożdży suchych i omyłkowo dałam tylko 2 gramy. W zupełności wystarczyły
icon_smile.gif

Abulinka

Member
Wrz 20, 2009
79
0
6
Filip-inka @ 14 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1075377Witam serdecznie. Pozwolę sobie odświeżyć wątek, gdyż szukam nieustannie babki doskonałej ;) Upiekłam ją wczoraj (jest faktycznie świetna), ale dręczy mnie jedno pytanie: czy ciasta się już nie wyrasta po przełożeniu do formy? Ja zostawiłam je tradycyjnie do wyrośnięcia jeszcze, obawiałam się włożyć od razu do piekarnika.

Co do drożdży - używałam drożdży suchych i omyłkowo dałam tylko 2 gramy. W zupełności wystarczyły
icon_smile.gif
Robiłam ją dzisiaj i też miałam dylemat, czy nie powinna wyrosnąć w formie. Okazało się, że po przełożeniu do formy i włożeniu do piekarnika, babka zaczęła rosnąć, czyli wg. mnie nie ma takiej potrzeby.
Babka jest bardzo delikatna (przynajmniej moja), ale nie wiem jak smakuje. Cóż zabieram ją do rodziny i tam zrobimy premierę
icon_smile.gif
.

Zrobiłam do niej lukier wg. przepisu Dorotus: 1 szklanka cukru pudru + 3 łyzki soku z cytryny. Lukier szybko zastyga.

Po świętach dam znać , czy smakowała, bo wygląda bardzo ładnie
icon_smile.gif

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
pyszna babka, nie zaparzałam mąki co prawda, wrzuciłam wszystko do maszyny, wyrobione piekłam w piecyku, ale smaczna i wilgotna wyszła mimo stania przez noc i stygnięcia bez opakowania, rano pędzlem lukru na grubo nałożyłam

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
nie cierpie jak przepis ma mieszane gramatury
nigdy nie wiem ile to jest 8 dag a nastepnie jest napisane 3/4 szklanki czegos tam
robie

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy