- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Przepis na buleczki zaczerpniety z : http://ileypanes2.tripod.com/id167.html
Doskonale do szkolnych kanapek, dlugo zachowuja swiezosc.
Z oryginalnego przepisu mozna wypiec ok 40 buleczek. Upieklam 20 z polowy skladnikow. Z pewnoscia wroce jeszcze do nich. Polecam.
625g maki (org. przepis nie podaje konkretnej maki, wykorzystalam chlebowa pszenna biala)
1 lyzka soli
25g swiezych drozdzy (ja: 7g opakowanie drozdzy instant)
1 lyzeczka cukru
400ml letniej wody
Make wymieszalam z sola, dodalam cukier, drozdze. Wymieszalam. Dalej mieszajac powoli dodawalam wode.
(w przypadku uzycia swiezych drozdzy, nalezy je wymieszac z polowa wody i cukrem, poczekac az urosna).
Ciasto z miski przenioslam na stolnice, zagniatalam ok 10 min, ciasto bylo elastyczne i gladkie. Ulozyalm w misce wysmarowanej oliwa, zakrylam folia przezroczysta (
) i odstawilam w cielpe miejsce na nieco ponad godzine (za do podwojenia objetosci). Odpowietrzylam, po czym podzielilam na 20 czesci (kazda ok 50g.), zrobilam male kulki, przykrylam i pozwolilam odpoczac 10min.
Z kazdej kulki uformowalam maly placek, ktorego boki zlozylam do srodka (dosc dobrz jest to uwidocznione w oryginalnym przepisie). Bulki ulozylam na blasze (mozna wysmarowac olejem, lub grubo wysypac maka kukurydziana), nacielam wzdluz, posypalam maka. Zostawilam na godzine, spryskalam woda, potem upieklam w goracym (220-225 C) piekarniku 15-20 min.
Autor przepisu zaleca umieszczenie naczynia z woda w piekarniu przed rozpoczeciem rozgrzewania i pozostawieniu go tam w czasie pieczenia. Ja: ograniczylam sie tylko do spryskania bulek i scianek piekarnika...ale mozna eksperymentowac! Smacznego!
Doskonale do szkolnych kanapek, dlugo zachowuja swiezosc.
Z oryginalnego przepisu mozna wypiec ok 40 buleczek. Upieklam 20 z polowy skladnikow. Z pewnoscia wroce jeszcze do nich. Polecam.
625g maki (org. przepis nie podaje konkretnej maki, wykorzystalam chlebowa pszenna biala)
1 lyzka soli
25g swiezych drozdzy (ja: 7g opakowanie drozdzy instant)
1 lyzeczka cukru
400ml letniej wody
Make wymieszalam z sola, dodalam cukier, drozdze. Wymieszalam. Dalej mieszajac powoli dodawalam wode.
(w przypadku uzycia swiezych drozdzy, nalezy je wymieszac z polowa wody i cukrem, poczekac az urosna).
Ciasto z miski przenioslam na stolnice, zagniatalam ok 10 min, ciasto bylo elastyczne i gladkie. Ulozyalm w misce wysmarowanej oliwa, zakrylam folia przezroczysta (

Z kazdej kulki uformowalam maly placek, ktorego boki zlozylam do srodka (dosc dobrz jest to uwidocznione w oryginalnym przepisie). Bulki ulozylam na blasze (mozna wysmarowac olejem, lub grubo wysypac maka kukurydziana), nacielam wzdluz, posypalam maka. Zostawilam na godzine, spryskalam woda, potem upieklam w goracym (220-225 C) piekarniku 15-20 min.
Autor przepisu zaleca umieszczenie naczynia z woda w piekarniu przed rozpoczeciem rozgrzewania i pozostawieniu go tam w czasie pieczenia. Ja: ograniczylam sie tylko do spryskania bulek i scianek piekarnika...ale mozna eksperymentowac! Smacznego!

Ostatnią edycję dokonał moderator: