Bezy by baker&spice

tudik

Member
Paź 29, 2004
550
4
18
115 g bialek
225 g cukru

bialka rozpuscic z cukrem na parze, ciagle mieszajac az cukier calkowicie sie rozpusci i masa bedzie dosc ciepla. zdjac z ognia i ubijac az masa bedzie zimna okolo 15 min. piekarnik rozgrzac do 150 C. gotowe bezy suszyc w rozgrzanym piekarniku-po wlozeniu bezow wylaczamy piekarnik i zostawiamy je na cala noc.

uwagi:
wg mnie powinnismy potrzymac bezy w 100 C zanim wylaczymy piekarnik-tak tez zrobilam, wynika to z opornosci mojego piekarnika
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no nie wyszly mi te bezy - znaczy wyszla piana jak marshmalows... nei zastygl im wierzch nawet.
 

tudik

Member
Paź 29, 2004
550
4
18
chyba nie tylko moj piekarnik jest oporny :mrgreen:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no to wstawic je do 150 a potem ile w tych 100 powinny siedziec?
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Moje siedziały chyba ze dwie godziny, albo nawet dłużej, ale po wstępnym 150 skręciłam temperaturę do 100 stopni, a po pół godzinie do ok.80st.
Zawsze i tak w trakcie suszenia próbuję bezy, czy są już suche - bo nie lubie choćby trochę wilgotnych - mają być suche i dość twarde, tak, że mozna nimi stukać i to słychać
icon_smile.gif
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Aha, po wyłączeniu grzania zostały w piekarniku do rana.
Suszyłam na termoobiegu - wydaje mi się, że to ma ma jakieś znaczenie.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Aha, po wyłączeniu grzania zostały w piekarniku do rana.
Suszyłam na termoobiegu - wydaje mi się, że to ma ma jakieś znaczenie.
Jak pisalam w watku o bezach tez uwazam, ze bezy powinny byc wlasnie takie, jak mowisz. ;)
Co do termoobiegu, to chyba niekoniecznie. Moje wczesniejsze doswiadczenia z piekarnikiem gazowym wskazuje, ze i bez niego bezy moga byc super ! Wazna jest temperatura i czas suszenia.
W jakims programie kilinarnym w tv mowiono, ze bezy suszymy w temp. 50 st C. W takiej, to chyba po dobie suszenia mialabym bezy. :dump: :mrgreen:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Jotho, to jak bys przystosowala ten przepis, zeby dosc szybko zastygly, ale pozostaly białe?
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
W takich typowo ubijanych bezach (wiec chyba i w tych tez) wazne jest przy suszeniu, aby nie podwyzszac temperatury, bo brazowieja. Jak pisalam w watku bezowym w Niebie. Wkladam bezy do piekarnika nagrzanego do 200 st C, skrecam teperature na ok 50 (czasami ciut wiecej, max 70 st C) i susze.... po ponad godzinie 'pukam' i z reguly skorupka juz jest taka, jak trzeba. Jednak susze dalej, nie krocej niz 1,5 h. Im wieksze tym dluzej, ale nigdy krocej.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a jak się robi, zeby one tak uroczo popekaly?
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no takie pęknięcia mają, w ksiazce leparda wlasnei takei sa spekane
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
skanu nei mamm, bo nie mam tej ksiazki, przegladam ja tylko w amazonie


nei wiem cyz pisalam, ale beziki doschly i sa CUDWOWNE, mniamć!
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Moje ostatnie (z tego przepisu) były popękane - miały taki małe rozpadlinki.

Nie wiem, od czego to zależy, zazwyczaj mi trochę pękają, ale nie rozpadaja się. Myślę, że od temp. suszenia - najpierw w tej wysokiej trochę podrosną, a potem dosuszają się w środku, podczas gdy wierzchy sa już twarde i nie moga się skurczyć, więc pękają.
Tak sobie gdybam nt bezików porównując ich suszenie z pieczeniem biszkopta (podstawa to też piana) - wyciągam biszkopt z piekarnika, kiedy widzę, że zaczyna się kurczyć - jest taki moment.
icon_smile.gif
Wtedy jest upieczony, ale w środku wilgotny.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
moje wlasnie popękały juppi!!! sa rozpadlinki wąwozy!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
te bezy są cudowne! trzymalam je w piekarniku w 150, az popekalo kilka i zastygly i wylaczaylam piec. Wyszly w srodku tymi cudnymi (nieciagnacymi tylko miekkimi) gabkami- piankami - a z zewnatrz chrupiace. Genialne!!

Niech zyja bezy szwajcarskie! bezom francuskim mowie papapa! :lol: (narazie)
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
tudiuku , a dlaczego je robisz z cukru pudru, a nie jak Lepard z superfine?
 

tudik

Member
Paź 29, 2004
550
4
18
malgosimi nie robie z cukru pudru(musialabym go sama produkowac, a nie cierpie czyscic mlynka...). do pieczenia tylko caster(superfine) sugar uzywam.