Biała Pavlova/Biała Pavlowa w wersji wczesnojesiennej

scarsss

Member
Sie 16, 2007
11
0
0
Dziekuje za wszystkie rady:)Dzisiaj bede probowac tak sie zastanawiam czy nie piec przypadkiem z 4 bialek zjakbym znowu popsula...ale kurcze z 4 to chyba malutkie bedzie chociac to nie taka duza roznica:)A jeszcze mam pytanko czy mozna ta make nieszczesna pominac??pytam o kukurydziana i ziemniaczana tez czy wogole mozna pominac??Pozdrawiam:)
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
anbetung.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Hmmm
icon_wink.gif
powiem szczerze że dziwię się troszkę twoim pytaniom - bo ja jeśli mi coś nie wychodzi staram się jak najściślej trzymać przepisu
icon_biggrin.gif

Ktoś kto przepis wymyśla nie wrzuca tam rzeczy zbędnych, tylko te które są potrzebne by dany wypiek się udał.
W przepisach na bezy też jest dodatek mąki ziemniaczanej i jak sądzę - jest on tam potrzebny. Pewnie bez tego dodatku też ma szase się udać - ale napewno będzie inne niż oryginał.
Tej mąki na tę całą ilość piany idzie jedna mała łyżeczka - czemu chcesz ją pomijać i ryzykować kolejną porażkę?
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

scarsss

Member
Sie 16, 2007
11
0
0
Ech ja tak kombinuje z ta maka poniewaz nie mieszkam w Polsce i zanim bede w jakims sklepie co to wkoncu znajde make ziemniaczana to minie kolejne klilka dni dlatego chcialam pominac ten skladnik no ale skoro on ma byc tak istotny to poczekam az go gdzies dorwe poniewaz niechce sie znowu spazyc:(

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
scarsss @ 23 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=608413Ech ja tak kombinuje z ta maka poniewaz nie mieszkam w Polsce i zanim bede w jakims sklepie co to wkoncu znajde make ziemniaczana to minie kolejne klilka dni dlatego chcialam pominac ten skladnik no ale skoro on ma byc tak istotny to poczekam az go gdzies dorwe poniewaz niechce sie znowu spazyc:(

Scio

Member
Lip 10, 2007
25
0
0
mniam.gif

Kocham bezy.
Nabrałam ogromnej ochoty, żeby zrobić taką pyszność. Co prawda M. nie przepada za bezami, ale trudno. Tyle tylko, że ja na razie odpoczywam od pieczenia. (Wczoraj robiłam tort ukochanemu na urodziny) no i w ogóle odkąd znalazłam to forum to "piekareczka" się ze mnie zrobiła
icon_mrgreen.gif
. Ale i dzięki temu przytyłam, że ho ho. Więc teraz odrobina diety, a potem na pierwszy rzut beza
icon_mrgreen.gif

Już sobie przepisik i wszelkie uwagi zanotowałam w programie-ksiazce "przepisowej"
icon_mrgreen.gif

cvety.gif
dzieki

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
U mnie dziś znów Pavlova
icon_mrgreen.gif
Można mnie już nazywać maniakalną wyżeraczką pavlowej a nie hichotką
icon_mrgreen.gif
Ale ja ją uwielbiam
lecker.gif

iwi.k1

Member
Paź 29, 2007
28
0
1
Jacobina @ 27 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=384397Bruniu,
No nie do końca nikt
icon_wink.gif
. Ja robię Pavlova bardzo często bo jest rzeczywiście pyszna, tylko raczej czekoladową niż białą. Biała jest dla mnie zdecydowanie za słodka i za mdła. Czekoladowa to jest to co tygrysy uwielbiają
icon_mrgreen.gif
Czekoladowa, mniam. Robiłam \kilka razy wg przepisu Nigelli. Uwielbiam. Z bitą śmietaną i świeżymi malinami jest boska. I chyba rzeczywiście mniej słodka, bo gorzka czekolada trochę tą słodycz łagodzi.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
No to powiedzcie mi dziewczyny jakie owoce najbardziej Wam smakują na tej Pavlovej ?
icon_mrgreen.gif

Które najbardziej pasują do chrupiącej bezy oraz aksamitnej i puszystej śmeitany ?
icon_mrgreen.gif
fiesgrins.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Wisnie
icon_mrgreen.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
olcieek @ 7 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=616991No to powiedzcie mi dziewczyny jakie owoce najbardziej Wam smakują na tej Pavlovej ?
icon_mrgreen.gif

Które najbardziej pasują do chrupiącej bezy oraz aksamitnej i puszystej śmeitany ?
icon_mrgreen.gif
fiesgrins.gif
To indywidualna sprawa. Niektorym zestawienie slodkiej bezy ze smietana jest albo za slodkie, stad kwasne owoce, badz nawet mdle. Osobiscie nie lubie az tak smakowych kontrastow i mi smakuja slodkie owoce. Majac np. do wyboru pomarancze naturalne, czy jakeis z puszki, z zalewy, wybiore z zalewy
icon_mrgreen.gif

Ale ja lubie beze, jej slodycz itp
icon_wink.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Mnie z brzoskwiniami z puszki i z bardzo słodką polewą czekoladową, lub polewą ajerkoniakową - taką ze sklepu i do tego jeszcze rodzynki namoczone w alkoholu
lecker.gif
to oczywiście zestaw gdy nie ma owoców sezonowych
icon_lol.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
A mi z brzoskwiniami z puszki nie bałdzo
icon_wink.gif

Najbardziej smakowała mi z truskawkami - NIEEEEBO w gębie.
Na drugim miejscu z grapefruitem czerwonym obranym z wszelakich błonek.
Na trzecim miejscu kiwi, winogrona... i pewnie wiśnie - piszę pewnie bo nie próbowałam ale lsię domyślam
icon_smile.gif

Generalnie lubię lekko kwaskowe miękkie owoce do Pavlovej.

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Mi najbardziej smakuje z lesnymi owocami: malinami, poziomkami, jezynami. no i z truskawkami. alez nabralam na nia ochoty
mniam.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy