Biała Pavlova/Biała Pavlowa w wersji wczesnojesiennej

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
kasha @ 16 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=692067Ker, jest też Śnieżka robiona na wodzie
zahnlos.gif
ale nie wiem co wchodzi w jej skład, Śnieżkę zawsze rozpoznam, bo ma bardzo specyficzny smak.
jak dla mnie ta na wodzie jest nie do zjedzenia
icon_neutral.gif
już lepiej zrobić zwykłą śnieżkę na mleku sojowym
icon_mrgreen.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
http://www.sweetmarket24.com/aktualnosci.p...0d33dd7f15d59ac do poczytania.

kermidt @ 16 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=692040Ilona, co ta sniezka ma w sobie?
Bo ja pamietam, ze to sie z mlekiem robilo, nie ze smietana.
Zamiennik mleka znajde, smietany niestety nie.
Na mleku lub jak Agusia pisała na wodzie - tej na wodzie też nie lubie.
Skład: cukier, maltodekstryna (cokolwiek to jest
icon_wink.gif
), syrop glukozowy, utwardzony tluszcz palmowy, glukoza, skrobia ziemniaczana,no i e; bialka mleka tez są i aromaty.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
No i tez nie dla mnie.
Koniec. Nie ma problemu. Nie bedzie ani smietany ani chemii. To dopiero jest wybor!

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
bussi.gif

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
Akulka @ 16 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=691995Pytanie było <co prawda nie do mnie>
gruebel_2.gif
:

Dlatego w dobrej wierze odezwałam się <odpowiedziałam>, ze Śnieżke bardzo czuc sztucznoscią. IMHO, każde ciasto ''zabije'' posmakiem.
Było pytanie, jest odpowiedź. Nie tyczy sie ona tych co Śniezki uzywaja do ciast, ale do własnej subiektywnej oceny smaku tejże. O co więc chodzi?
icon_eek.gif
Doprawdy....
o tą polemikę ze śnieżka, to syf i jak można i że śmietana to tłusta i jak można. Jak to było?o gustach się nie dyskutuje? a może to względy zdrowotne? A może rodzaj wojny podjazdowej wulgarnie zwanej podsrywaniem. Pod przepisami , pod każdym przepisem mozna sobie skakać do oczu tylko po co?
Dywagacje o sztucznej śmietanie i mniej sztucznej śmietanie i zaraz ktos wyskoczy ze śmietaną w sprayu pod przepisem składającym się z białej śmierci i białka kurzego....
icon_rolleyes.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
moni77 @ 17 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=692295Pod przepisami , pod każdym przepisem mozna sobie skakać do oczu tylko po co?
Dywagacje o sztucznej śmietanie i mniej sztucznej śmietanie i zaraz ktos wyskoczy ze śmietaną w sprayu pod przepisem składającym się z białej śmierci i białka kurzego....
icon_rolleyes.gif
Po to, bo przecież gorsza jest sztuczna sniezka niz pół kg masla w kremach...
icon_wink.gif

index.php?act=findpost&pid=692300MALTODEKSTRYNA - substancja słodząca, produkt częściowej kwasowo-enzymatycznej hydrolizy skrobi.
O dzieki
bussi.gif

Wczoraj wieczorem ledwo na oczy patrzylam a jeszcze wpisałam sklad - juz mi sie szukac nie chcialo.

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
tak na marginesie
Twaróg mielony Sernik ZŁOTA ROSA
składniki: twaróg otrzymany metodą ultrafiltracji, naturalne substancje zagęszczające, guma guar, mączka chleba świętojańskiego, skrobia, żelatyna, aromat waniliowy
twaróg czy chemia?

Śmietana do zup i sosów 18% 175 g
Składniki: śmietana 18%, naturalne zagęstniki,mączka chleba świętojańskiego, guma guar, pektyna
śmietana czy chemia?

KRASNYSTAW KEFIR LUKSUSOWY MASA NETTO:400g SKŁAD:MLEKO,MLEKO W PROSZKU,ŻYWE KULTURY BAKTERYJNE.
kefir czy co?

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
mam pytania : od czego to zalezy ze jedna z was ma pavlova z pianka a druga nie?? To tak na chybil-trafil????

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No własnie ja sądzę że zależy to od ubicia piany. Sama zauważyłam u siebie że raz ta piana jest sztywna że rzeżbić w niej można a innym razem taka bardziej... jakby lejąca (może nie do końca dobre określenie, chodzi o to że ma lekką tendencję do rozlewania się, te czubki z piany po wyjęciu mieszadeł są łagodniejsze)
No i jak piana ubije się na sztywno to pianka wychodzi wysoka, zaś z tej źle ubitej płaska i wilgotniejsza w środku, kleista.
Dla mnie Pavlova bez wysokiej pianki to po prostu nieudana Pavlova - uwielbiam tę piankę.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
index.php?act=findpost&pid=692355Śmietana do zup i sosów 18% 175 g
Składniki: śmietana 18%, naturalne zagęstniki,mączka chleba świętojańskiego, guma guar, pektyna
śmietana czy chemia?
Mówilam, ze kartonowa śmietana tez ma chemie w sobie...

A co do bezy to jej wygląd napewno zalezy tez od cukru (jakie sa ziarenka
icon_wink.gif
), od wielkosci jaj, od piekarnika (gazowy czy elektryczny)
icon_biggrin.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Cinko, tez tak uwazam. Nie mozna zalowac czasu na ubijanie, ani zmniejszac ilosci cukru. O ile wieksza ilosc bezie nie szkodzi, o tyle zmniejszenie rozwala cala beze.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No jeśli chodzi o mnie to cukru używam zawsze takiego samego, jajka też jednej wielkości, piekarnik ten sam. A pianka jest abo jej ni ma
icon_mrgreen.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Suchosc bezy, to tez wynik wilgotnosci powietrza. Im wilgotniejsze, tym gorzej - to z madrych programow tv
icon_wink.gif

Cukier i ubicie wplywaja na to, ze beza sie nie rozplywa. Jak sie nie rozplywa, to urosnie nieco. Inaczej nie rosnie. Na te piane wplyw ma jeszcze dodatek maczki ziemniaczanej, czy tam w 'oryginale' telewizyjnym glutaminu... chyba sodu, ale nie bijcie, bo dokladnie nie pamietam.
Kiedys machnelam zwyklej maki i tez pianka wyszla
icon_wink.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
JotHa @ 17 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=692386Cinko, tez tak uwazam. Nie mozna zalowac czasu na ubijanie, ani zmniejszac ilosci cukru. O ile wieksza ilosc bezie nie szkodzi, o tyle zmniejszenie rozwala cala beze.
I ja się przychylam do opinii, że najważniejsze są:
- świeżość jajek
- odpowiednio dlugie ubijanie i napowietrzanie białek
- odpowiednia ilość cukru ( najlepiej drobnoziarnistego, ale nie pudru)
- idealne oddzielenie białek od żółtek i odtłuszczenie naczynia ( odrobina tłuszczu zniweczy nasze starania)
- temperatura piekarnika

JotHa, chyba chodzi Ci nie o glutaminian sodu, ale o winian potasu, prawda?
icon_biggrin.gif

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Taka pavlova to bym chciala jak GosiaM Zrobila cudna
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
, niedlugo urodziny meza to skombinuje to ciacho mam nadzieje ze tak wlasnie moje bedzie wygladalo hmmm.... no w koncu marzyc kazdy moze ;););)

ewena

Member
Paź 26, 2007
1,394
0
0
i ja się czaję od paru dni na Pavlovą, przeczytałam dokładnie cały wątek i chyba na weekend coś wypróbuję. Przyznam się szczerze, że bardziej mnie pociąga ta wersja z serkiem marscapone(próbowałam kiedyś zółtek z cukrem i marscapone, smak boski, trudno mi się było oderwac od miski a tu jeszcze alkohol mmm
lecker.gif
) no ale to jeszcze zobaczę, na pewno i z bitą śmietana też wypróbuję. Hmm, samo pieczenie czy też suszenie bezy, to też nie lada wyzwanie, bo jak sobie przypominam, to bardzo dawno temu próbowałam i niestety z nieciekawym zakończeniem. No ale teraz mam inny piekarnik
icon_mrgreen.gif
no i jestem bogatsza w wasze rady
icon_lol.gif

A w zanadrzu mam jeszcze Pavlova truskawkową z jeszcze innym wypełnieniem(śmietanka kremówka pół na pół z niskotłuszczowa creme-fraiche i likierem malinowym) też pewnie pyszna.
lecker.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
JotHa @ 17 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=692392Cukier i ubicie wplywaja na to, ze beza sie nie rozplywa. Jak sie nie rozplywa, to urosnie nieco. Inaczej nie rosnie.
Z moich obserwacji - rośnie tak czy siak - tyle że ta rozlewająca się ma skorupkę oddzieloną później od cienkiej wilgotnej pianki.
Joanna @ 17 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=692410I ja się przychylam do opinii, że najważniejsze są:
- świeżość jajek
....
Dokładnie. Jak białka są lejące i nie widać w nich galaretkowatej struktury to można sobie od razu darować - nie ubiją się idealnie i nie będzie wysokiej pianki.
Dobrze jest najpierw ubić samą pianę z odrobiną soli, bez cukru do sztywnej postaci i dopiero wtedy zacząć dodawać cukier.

Odtłuszczanie też jest bardzo ważne, trzeba pamiętać zarówno o naczyniu jak i mieszadłach i dłoniach przy wbijaniu jaj - nie może być nawet cienia tłuszczu. Coniektórzy przecierają naczynie plasterkiem cytryny, ale nie ma to jak dokładne umycie wszystkiego w płynie do naczyń gorącą wodą - można nawet przelać wrzątkiem, ostudzić i wytrzeć do sucha.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy