Biała Pavlova/Biała Pavlowa w wersji wczesnojesiennej

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
i u mnie dzisiaj. Z mniejszej ilości białek, więc mniejsze średnice. No i zrobiłam specjalnie niższe, aby mogły byc ułożone w warstwy

ppav3.JPG
 

Załączniki

  • ppav3.JPG
    ppav3.JPG
    73.3 KB · Wyświetleń: 0

Bellefleur

Member
Cze 8, 2009
99
0
0
[quote name='Krystyna9' date='13 Jul 2009, 18:02 ' post='873419']
i u mnie dzisiaj. Z mniejszej ilości białek, więc mniejsze średnice. No i zrobiłam specjalnie niższe, aby mogły byc ułożone w warstwy

O kurcze! To majstersztyk, nie ciasto!
lecker.gif
A moze by tak sprobowac ....??
gruebel_2.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
pewnie można, tylko żeby między jednym poziomem a drugim odpowiedni odstęp był. Małe beziki tak piekłam, ale one nie rosły aż tak bardzo
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
Carmel @ 3 Aug 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=337991Wystudzoną bezę sposobem Nigelli położyć na paterze dnem do góry i wyłożyć na
nią 500 ml ubitej na sztywno bitej śmietany (bez cukru)
Dekorować owocami sezonowymi.
pyyycha
katek @ 4 Aug 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=338174Można rozwinąć tą myśl /o jaki sposób chodzi/ - zaintrygowało mnie to.
i ja proszę o instrukcje
anbetung.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Sposobem Nigelli - tj jak mi się wydaje po prostu ułożenie bezowego blatu w sposób "do góry dnem". I tyle.
Ja nie odwracam. Wg mnie lepiej się prezentuje równy spód na spodzie a wierzch pofalowany ukryty pod smietaną.
Ale to już jak kto chce i lubi.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
po prostu na upieczoną, wystudzoną bezę położyć od góry paterę i całość odwrócić tak aby beza znalazła się na paterze-wówczas jej spód będzie wierzchem.
 

olgaaa

Member
Maj 23, 2007
31
0
0
zrobiłam wczoraj z truskawkami (niestety mrozonymi
icon_neutral.gif
) TO JEST POEZJA! Beza wyszla tak przepyszniutka ze szok:D Ta pianka w srodku, ah cudo po prostu. Ludzie robcie to ciasto bo warto:) No i zutylizowalam białka ktore zostaly z pączkow:)) powtorze na pewno nie raz:)
 

Olaa

Member
Kwi 14, 2010
2
0
0
Witajcie, jutro zamierzam zrobić to cudo(zostały mi białka z szarlotki przepisu Bajaderki). Nie mam niestety białego vinegraite, można czymś zastąpić? Może łyżeczka zwykłego octu?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,846
113
wink.gif
Ja dałam jabłkowy, ale zwykły też ujdzie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
Siedzę już ponad godzinę i czytam ten wątek myślę ze po tylu radach nie może się nie udać
gruebel_2.gif
No kolej na mnie, tylko jedno pytanie uchylać piekarnik czy nie? JotHa uchyla Ilonka idzie na imprezę a jeszcze ktoś ma inteligentny piekarnik że się sam wyłącza
gruebel_2.gif
i co? Mój się sam nie wyłączy zostało na imprezę iść albo uchylić.
gruebel_2.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif

Matko i córko kiedy ja na impreze szłam...
icon_wink.gif

Możesz delikatnie uchylić - np. łyżeczke włożyć pomiędzy żeby tylko mała szparka się zrobiła
daumen.gif
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Zrobiłam i ja
icon_smile.gif


Jeszcze w piekarniku
icon_smile.gif

P1020664.JPG

Udekorowana
P1020678.JPG
P1020679.JPG

Wyszła mi super, z pianką w środku, jednak muszę stwierdzić, że to nie jest "moje" ciasto ;) Sama nie wiem, czego się spodziewałam
gruebel_2.gif
Spróbowałam, goście byli zachwyceni, ale jak dla mnie jest zdecydowanie za słodka-taki typ ciasta-widocznie nie dla mnie
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • P1020664.JPG
    P1020664.JPG
    92.2 KB · Wyświetleń: 0
  • P1020678.JPG
    P1020678.JPG
    194.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P1020679.JPG
    P1020679.JPG
    140 KB · Wyświetleń: 0

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Ja też wczoraj popełniłam i to już po raz drugi (mam w domu bezożercę)
icon_razz.gif

Półprodukt:
Pavlova1.JPG
W trakcie fabrykacji:
Pavlova2.JPG
W całej okazałości, wykończona kremem kawowym:
Pavlova3.JPG
Ilość spękań zwiększyła się w trakcie walki o bezę z kotem (domowy bezożerca nr2)..
rofl.gif
 

Załączniki

  • Pavlova1.JPG
    Pavlova1.JPG
    41.4 KB · Wyświetleń: 0
  • Pavlova2.JPG
    Pavlova2.JPG
    38.1 KB · Wyświetleń: 0
  • Pavlova3.JPG
    Pavlova3.JPG
    39.7 KB · Wyświetleń: 0

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
A to moja pierwsza beza i Biała Pavlova Może nie tak atrakcyjna jak Wasze ale pyszna
icon_smile.gif
dziękuję za przepis
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • DSC00105.JPG
    DSC00105.JPG
    165.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC00107.JPG
    DSC00107.JPG
    167.6 KB · Wyświetleń: 0

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
??
No tak...pewnie, że nie jest wcale ..a to wcale atrakcyjna...
Wszystkie jakieś takie nieciekawe...blade...smutne..i wogóle...
icon_sad.gif


Ech , dziewczyny...mistrzynie jestescie a marudzicie!!

Dzieki za dokałdny instruktarz Sierotko..Siedmiokropko.....

Mój Mruczaty tez zawsze zlizywal cukier puder z szarlotki....Wystarczyło sie zapomnieć i zostawic ciasto bez dozoru....np. przed przyjściem gości...
pinggrins.gif


 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy