Biała Pavlova/Biała Pavlowa w wersji wczesnojesiennej

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
JotHa @ 28 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=859410Nie dziwie sie
icon_wink.gif

Ale, jak sie kiedys odwazysz i wykdzie, to zapewne przejdziesz na prostsza metode.
Tylko ja jeszcze lubie jak białka takie lśniące się robią a wydaje mi się, że jak ubijam normalnie (czasem do jakiegos ciasta osobno) to takie nie wychodzą.
Ja w ogóle lubie białka same ubijać - nawet jak w przepisie jest żeby ubić całe jajka to ja ubijam i tak białka osobno
rofl.gif
to wiesz - takie psychiczne juz jest
icon_wink.gif
(tylko do nalesnikowatych mieszam wszystko razem i muffinek
icon_wink.gif
)

Siostra_Ducket @ 28 May 2009 napisał:
 

Ewusiek

Member
Lut 18, 2007
3,488
0
0

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
A jeśli nie mam papieru do pieczenia i jestem uziemiona to co radzicie... upiec na samej blaszce czy folii aluminiowej? co zrobić by dało sie oderwac po upieczeniu?
 

Collapse

Member
Lis 16, 2007
7
0
0
Jakie ciasto mogę zrobić, żeby mi zostały białka na bezę? :D Tylko nie mówcie, że pączki bo to za tłuste >.<
Piekłam też ostatnio bezę, ładna wyszła, tylko co zrobić, żeby była taka biała jak w cukierni?
denknach.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,846
113
Karibe, wystarczy posmarować tłuszczem blachę. Jak na folii alu to też posmarowana musi być, bo nie oderwiesz bezy.
icon_smile.gif

Collapse Możesz zrobić Pavlovą z przepisu Barstan w tym wątku https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15921 (tylko zółtka ubiłabym na parze), albo jakies kruche ciasto.
lecker.gif

Kolor bezy zależy od temp. i czasu pieczenia. Można spróbować zmniejszyć pierwsze i wydłużyć drugie. Utrafić w optymalne warunki będzie trudniej ze względu na małą (stosunkowo) liczbę powtórzeń.
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ewusiek

Member
Lut 18, 2007
3,488
0
0

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,846
113
Collapse @ 31 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=860230Piekłam też ostatnio bezę, ładna wyszła, tylko co zrobić, żeby była taka biała jak w cukierni?
denknach.gif
Pamiętałam o Twoim pytaniu w czasie wczorajszego pieczenia.
icon_smile.gif
Włożyłam do pieca 150 stopni (termoobieg), po 5 minutach zmniejszyłam do 100 i tak trzymałam przez 1,5 godziny. Wyszła bielutka i puchata.

PIC_0002.JPG

Przy okazji: u Pascala znałazłam wersję Pavlovej w formie rolady: http://poprostugotuj.home.pl/index.php?pag...&recipe=226
 

Załączniki

  • PIC_0002.JPG
    PIC_0002.JPG
    222.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Buka @ 7 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=862464Pamiętałam o Twoim pytaniu w czasie wczorajszego pieczenia.
icon_smile.gif
Włożyłam do pieca 150 stopni (termoobieg), po 5 minutach zmniejszyłam do 100 i tak trzymałam przez 1,5 godziny. Wyszła bialutka i puchata.
O to wlasnie chodzi, ze wklada sie do nagrzanego piekarnika i zmneijsza temperature do suszenia. Inaczej beza, a zwlaszcza malutkie bezy sie 'pala'.

Smakowalo ?
icon_wink.gif
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Zrobiłam na niedzielę z poziomkami ale trochę inaczej. Z sześciu białek upiekłam dwie bezy i przełożyłam je kremem z 250 ml śmietany i 250 ml serka mascarpone, który polałam sosem poziomkowo-truskawkowym. Całość też oblałam sosem i posypałam poziomkami.

DSC_0856.JPG
 

Załączniki

  • DSC_0856.JPG
    DSC_0856.JPG
    217.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
lecker.gif
mniam.gif
icon_razz.gif
 

sunprince

Member
Gru 24, 2006
20
0
0
Cała moja rodzina uwielbia pavlovą. :D Robię zawsze z malinami.
Dzisiaj też zaraz zabieram się do pieczenia, sernikobrownies z malinami już siedzi w piekarniku.
icon_razz.gif

SSA41458.JPG
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy