Biała Pavlova/Biała Pavlowa w wersji wczesnojesiennej

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Ilono! piękna!!!
lecker.gif

Ja też wczoraj robiłam.
icon_rolleyes.gif
icon_mad.gif

Dzisiaj częściowo udało mi się odlepić ją od papieru
icon_lol.gif

Spód był przypalony więc wpadłam na pomysł aby to spalone ściąć.
No i ścięłam
dump.gif

W środku było takie mokre "coś" ni to piana ni to beza (taki stan pośredni) do jedzenia to to się raczej nie nadaje, do patrzenia tym bardziej. W drodze do pracy kupiłam gotowy torcik bezowy i jakiś śmietanfix czy cóś na wypadek gdyby śmietana, której nie umiem ubijać
fiesgrins.gif
się nie ubiła
icon_lol.gif
.
Mam jeszcze truskawki do dekoracji ale nie wiem
gruebel_2.gif
czy nie zgniły od wczoraj
rofl.gif

Dlaczego tak jest że jak zależy to wychodzi
arsch.gif
nie ciacho?
gruebel_2.gif
icon_lol.gif

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Moja dzisiejsza
lecker.gif

DSCF0882.JPG
DSCF0887.JPG
DSCF0895.JPG

Załączniki

• DSCF0882.JPG
    DSCF0882.JPG
    83.5 KB · Wyświetleń: 5
  • DSCF0887.JPG
    DSCF0887.JPG
    46 KB · Wyświetleń: 5
  • DSCF0895.JPG
    DSCF0895.JPG
    50.8 KB · Wyświetleń: 5
Lip 3, 2012
7
0
0
uwielbiam bezy!
ja robię ten torcik tak:

składniki bezy:
białka z 5 jajek, szczypta soli, 25dkg cukru pudru, łyżeczka octu białego winnego lub jabłkowego, łyżeczka mąki ziemniaczanej

do przybrania bezy:
200ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru i 150g truskawek lub innych owoców, które są aktualnie dostępne.

włączyć piekarnik i nastawić na 150 stopni.
do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, dodać cukier puder ponownie wymieszać. Na końcu do gotowej ubitej piany wmieszać ocet i mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 22cm, położyć papier na blasze do pieczenia i wyłożyć pianę tak by pokryć całe koło.
Wstawić do pieca i piec przez 7 minut w temperaturze 150 stopni po czym zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec jeszcze następne 40 minut. Wyłączyć piec i zostawić w nim bezę jeszcze na 10 minut. Wyjąć, ostudzić, oddzielić delikatnie od papieru.

Zimną śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z cukrem pudrem. Bezę udekorować śmietaną i owocami.
Pycha!!!

źródło: pavlova

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
dzisiaj zrobiona, dzisiaj pożarta przez dwie głodne osoby
rofl.gif

pavlowa.jpg

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
po raz kolejny, tym razem na urodziny chlopaka
icon_smile.gif
jak zwykle przepyszna.

Załączniki

• pavlova.jpg
    pavlova.jpg
    69.3 KB · Wyświetleń: 0

kanapka

Member
Cze 2, 2007
407
0
0
Moze ktos mi pomoze- gdzie moge przechowac blat do jutra? Zostawic go w piekarniku czy schowac do lodowki? A jesli w piekarniku to w zamknietym czy w uchylonym?

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Sam blat, to spokojnie w piekarniku. Beza chlonie wilgoc, wiec w zamknietym bedzie jej dobrze.
icon_biggrin.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
W temperaturze pokojowej też nic mu się nie stanie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
W piekarniku, uchylonym.
Lub po prostu na blacie pod lnianą ściereczką np.
icon_smile.gif

edit
o, ja piszę że w uchylonym, bo w zamkniętym u mnie wilgotnieje wszystko
icon_lol.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kanapka

Member
Cze 2, 2007
407
0
0
Stokrotne dzieki dziewczyny, niech Wam Bozia w czym chcecie wynagrodzi ;) bo bym chyba spac nie mogla przez ta beze cala, gosci mam jutro i sobie wymyslilam ze Pavlova zrobie. Oczywiscie po raz pierwszy w zyciu..... Dziekuje ;)

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Robilam na piatek, jeszcze pourodzinowo-Mexykowo, kolezanka wziela przepis i wczoraj w poludnie juz dzwonila, ze upiekla, ze jej wyszla, tylko zanim sie obrocila, to rodzinka pozarla
icon_smile.gif
) Piekla druga.

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
. Wczoraj robiłam raz i nie wyszła .....dziś robiłam dwa razy, pierwsza po dodaniu cukry rozrzedziła się jak ciasto na biszkopt
icon_sad.gif
druga zapowiadała się dobrze, właśnie wyjęłam ją z piekarnika po 3 godzinach studzenia. Z wierzchu sucha jak pieprz w środku guma
icon_sad.gif
zaczynam podejrzewać mój piekarnik o sabotaż.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Mój piekarnik zaczął świrować po 6 latach użytkowania i jak zawsze bezy piekłam - 180 stopni 5 minut i 150 - 1.20 to teraz muszę 175 st. przez 5 min. i godzina 10 w 150 bo inaczej mam przyjarana od spodu
icon_eek.gif

Tylko z góry mam - na Dzień Matki praktycznie 2 takie same ale z góry tylko foto.

beza.jpg

Załączniki

• beza.jpg
    beza.jpg
    114.1 KB · Wyświetleń: 5

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Znowu próba, 5 min na 150st wszystko było Ok, potem godzina w 100st i się ob-smaliła, dookoła wyschła a w środku wilgotna. Jestem pewna że to piekarnik bo przecież nie ja
icon_razz.gif

Od góry ładnie wyrosła po wyjęciu okazało się że ją od spodu zassało tak że po odwróceniu był talerz
zahnlos.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy