Pimpek @ 18 Apr 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=489775No to była właśnie taka gładka i jednolita i błyszcząca i robiła stożek więc nie wiem o co chodzi. Do trzech razy sztuka. Więcej nie będę się bawić bo najwyraźniej nie mi jest pisane zrobienie Pavlowej
Nie wiem, jak Ci to wyjasnic slownie![]()
Z wiekszosci ubitych pian zrobi sie faktycznie stozek, ale chodzi bardziej o wyglad piany... Kurcze, brak mi slow... moze ktos pomoze i lepiej opisze ?![]()
To sprobuje tak...
Jak piana jest dobrze ubita z cukrem, to jest naprawde gesta. Kiedys wkleilam tu na CC bodajze w jakims watku pokazujacym dziwne wypieki (dziwne w sensie ksztaltow) beziki, ktore wygladaly jak kolczaste nieregularne jeze, czy skorupki kasztanow, bo dalam dosc duzo cukru i mialam problem, aby zepchnac z lyzeczki porcje piany i pozostawic ja na papierze.![]()
Jak piana jest slabiej ubita, to po dluzszym czasie stania w misce podchodzi plynem, ale nie kazda...
Mnie sie kiedys rozwarstwila dopiero w piekarniku. Wowczas tez beziki opadly. Kombinacje z podkrecaniem temperatury wowczas prowadz do albo przyciemnienia bezow, albo do przypalenia. Z reguly podstawa beza jest najszersza u podstawy.
Suszysz w piekarniku elektrycznym, czy gazowym ?
bietka @ 18 Apr 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=489776O pavlova coby trochę ciągnęła się w środku-ale marudzęMa byc bezikowa ?
To nie dawaj maczki, po wlozeniu skrec temperature bardziej (nawet do ok 75-50 stC) i susz duzo dluzej. Male beziki min 2 h.
Troche trzeba wyczuc wlasny piekarnik.
W gazowym suszylam w temp ok 100-110 st przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. W elektrycznym pierwszy raz spalilam bezy. Pozniej doszlam do tego, ze musze skrecic go az do 50 st C. Inaczej robily sie ciemnawe i zludnie suche (tzn dotykane w piekarnku wygladaly na ok, ale po wyjeciu zaczynaly sie lepic).
Wydluzalam wiec czas suszenia... balam sie tez termoogiegu, ale zachecona przez dziewczyny Malgosmi i Marghe teraz bez termoobiegu nie susze![]()
Pimpek @ 19 Apr 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=489817Hahaha moja sie piekła w 130
I spalona????![]()
![]()
![]()
normalnie nie wierzę
na bank coś z tą temp. nie halo![]()
bietka @ 18 Apr 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=489641Teraz w kolejce czekoladowa czeka ale co ja teraz z żółtkami zrobię?Ajerkoniak![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.