Biała Pavlova/Biała Pavlowa w wersji wczesnojesiennej

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Niestety nic to nie daje. Próbowałam. Akulka popłaczmy sobie razem... wierze ze to pyszne jest, ale ja nie umiem tego zrobić. Jak już mówiłam: niech mnie ktoś zaprosi
fiesgrins.gif
Ja się tego nawet domagam
fiesgrins.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Stawiam na nieprawidłowe działanie regulacji temperatury. Może być tak że w wyższych działa ok a schodząc na niższe mimo przekręcania pokrętła temperatura nie spada.
Można sprawdzić to za pomocą termometru odpowiedniego, takiego ze skalą do ponad 200 stopni i porównać wskazania termometru i piekarnika.
W 150 stopniach nie ma prawa się spalić.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Cinka @ 14 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=504457W 150 stopniach nie ma prawa się spalić.
Mówisz
fiesgrins.gif
W 130 tez pieknie sie pali
daumen.gif

Piekarnik <którego uzyłam> jest gazowy, regulowany pokrętłem z oznaczeniami temp. Na pewno dobrze mierzy, bo juz troche na nim piekłam i wiem, że prawidłowo wskazuje temp.
dontknow.gif

A pavlova siedziała na sredniej półce. Najbardziej się zjarała od spodu, ale i góra została przyłapana. Spróbowałam nadgryźć to coś w jasnym miejscu, żeby choc mieć wyobrazenie, jak to moze smakować. Jakbym podeszwę od buta żuła.

Nie mam szczególnie ochoty powtarzac eksperymentu
icon_confused.gif
Takiej porazki dawno nie zaliczyłam - chociaż dom porządnie wywietrzyłam ze smrodu spalenizny..
Anio__smutny.gif

Pimpek, na kaca stawiam
ccgb.gif

Załączniki

• Anio__smutny.gif
    Anio__smutny.gif
    14.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
To też dlatego mówię, że to niemożliwe żeby dobrze stopniował temperaturę, bo skoro większości w 150 bladziutka wychodzi a tobie w 130 się pali to coś z temperaturą &quot;nie halo&quot; na bank.
Przynajmniej tak mi się wydaje
icon_biggrin.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Cinko, nie mam pojecia.
dontknow.gif
Ogólnie jest to piekarnik, który bardzo trudno przypieka, a po moich wypiekach widzę, że temp. wskazuje ok.
icon_sad.gif
Nie wiem, dlaczego akurat beze miałby przypalać, zwłaszcza, ze piekłam nie bezposrednio nad płomieniem, ale podłozyłam dodatkowo pod spód blachę.
dontknow.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Kiedys pisalam przy okazji bezow o tym, jak u mnie bylo z temperatura suszenia....
W gazowym musialam uchylac drzwiczki, aby sie nie palilo....
Co prawda chodzilo o beziki, nie pawlova, to ciut inaczej z wnetrzem bezy, ale moze jakos Wam pomoze ?

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Jak nie sprawdzisz to się chyba nie dowiesz
icon_mrgreen.gif
ale myślę sobie że jeśli od początku zostawisz uchylone to opaść nie powinna bo zdaje się że to nagłe obniżenie temperatury szkodzi a nie sam fakt uchylonych drzwiczek.
Próbuj bo warto! Pimpek była bardziej waleczna
fiesgrins.gif

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Dziewczyny,
A może sprawdźcie to ciasto po tych 30 minutach zanim Wam się spali.. Może akurat w Waszych piekarnikach to jest wystarczająco długi czas... Ja piekłam już pavlową kilka razy i za kazdym razem czas pieczenia był inny - raz dłuższy niż w przepisie a raz krótszy. Na przykład ostatnia piekłam jak na mój gust bardzo długo a i tak nie byłam zadowolona ze środka bo był za mało iankowaty.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Jaco @ 14 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=504920Dziewczyny,A może sprawdźcie to ciasto po tych 30 minutach zanim Wam się spali..
Myslisz? 30 minut, a 90 to kolosalna różnica... Tylko jak sprawdzić czy juz dobra?
gruebel_2.gif
Do tych 30 min., naprawdę wzorcowo wyglądała. Ładnie napęczniała, lekko się zarumieniła, nabrała bezowego spekania. Kurcze, sama nie wiem
dontknow.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Akulka @ 15 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=505019Myslisz? 30 minut, a 90 to kolosalna różnica... Tylko jak sprawdzić czy juz dobra?
gruebel_2.gif
Do tych 30 min., naprawdę wzorcowo wyglądała. Ładnie napęczniała, lekko się zarumieniła, nabrała bezowego spekania. Kurcze, sama nie wiem
dontknow.gif
Jak sprawdzic ? Otworzyc piekarnik i .. np. popukac palcem sprawdzajac stan wypieczenia
icon_wink.gif

Nie masz po 30 nmiutach wyjmowac i jesc
icon_biggrin.gif
Sadze, ze te 30 minut to graniczny czas zmiany zachowania Twojego piekarnika w stosunku do pawlovy, stad Jaco podala te wartosc.

Jak sie boisz startowac z pawlova, to moze najpierw przetestuj male beziki np. z dwoch bialek, co ?

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

_agniecha_

Member
Cze 2, 2006
356
0
16
Zrobilam wczoraj z truskawkami
icon_smile.gif

Pyyyysznosci
lecker.gif
zostaly moze ze 2 kawalki, reszta pozarta przez rodzinke
icon_smile.gif

Balam sie tego przypalania, rozjezdzania itd, ale mimo kiepskiego piekarnika kicius piane ubil jak nalezy i wszystko bylo jak nalezy.
banana.gif

Nast. razem zrobie zdjecie
icon_smile.gif
Juz mam zamowienia na czerwcowe urodzinki brata hehe

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Agniecha, z ciekawosci - w jakiej temp. piekłaś i jak długo?

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
No, ale to jest duzo nizsza temp - nie podaje ile, ale sadzę, że 90-100 st
gruebel_2.gif

Ech, ale chyba jeszcze kiedys spróbuję, najpierw zaryzukuje z wersja mini
icon_wink.gif

_agniecha_

Member
Cze 2, 2006
356
0
16
Akulka @ 18 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=507298Agniecha, z ciekawosci - w jakiej temp. piekłaś i jak długo?
Zgodnie z przepisem... najpierw 180, pozniej 150 stopni. Nie mialam w domu maki kukurydzianej, wiec dalam lyzeczke ziemniaczanej. Mialam pietra, ze sie spali, ale nic z tych rzeczy
icon_lol.gif
Wlaczylam i poszlam spac (zaufalam piekarnikowi, ze sie wylaczy hehe i na szczescie mnie nie zawiodl)
fiesgrins.gif

Probuj Agus, moim zdaniem warto
fiesgrins.gif

Zrobilam zdjecie ostatniemu kawalkowi
lecker.gif

pavlova.JPG

Załączniki

• pavlova.JPG
    pavlova.JPG
    470.8 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy