Biała Pavlova/Biała Pavlowa w wersji wczesnojesiennej

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Piękne Wam wyszły...
Moje bialka sie mrożą i narazie nie ma okazji zeby robic (i czasu na to
icon_neutral.gif
)
Moze na dzien dziecka
gruebel_2.gif
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Ale teraz, po tygodniowym pobycie w lodówce, mrozić je? Czy lepiej już machnąć ręką i wykorzystać? Że też wcześniej nie wpadłam na pomysł wrzucenia ich do zamrażarki - też po pieczeniu pączków zamroziłam tonę białek (niestety nie podzielone w porcjach po 6 szt, bo wtedy nie znałam tego genialnego przepisu
icon_smile.gif
), a teraz jakos mi ta prosta opcja umknęła...

Chyba jednak jutro upiekę znowu bezę i już.. Ajerkoniak sie kończy, trza będzie zrobic świeży, więc znowu będą białka
icon_smile.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

burek

Member
Cze 19, 2006
1,930
0
0
Zrobiłam. Wyszła piękna, z wierzchu wręcz wzorcowa, ale niestety nie wiem jaka w środku bo na gości czekała, a ja musiałam jechać. Udzieliłam mamie szczegółowych instrukcji odnośnie śmietany i owoców i pojechałam do roboty jak ta głupia, a tam goście pewnie się właśnie oblizują. <tak mi źle> <mlask> <ślinotok>
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Burku.. A przykazałaś, żeby Ci zostawili kawałek?

Ja dziś w końcu wykorzystałam te nieszczęsne białka.. Ponieważ nie dałam jej czasu ze spokojem ostygnąć, bo już z kawą czekali, to się trochę zapadla - choć urosła wyjątkowo wysoka dziś
icon_smile.gif
W środku pianka na 3 cm, reszta cudnie chrupiąca... Do tego znowu z barku czegokolwiek zmiksowane mrożone truskawki i na to bita śmietana (testowałam nowy dekorator do ciast, więc bita śmietana położona w malownicze esy-floresy
icon_smile.gif
) i fantazyjny wzorek z sosu czekoladowego
icon_smile.gif


Udało mi się obronić kawałek dla męża - byłby niepocieszony, gdyby się dowiedział, że nic dla niego nie zostało. A musze się mężowi podlizywać, bo liczę na spodnie, które sobie upatrzyłam w pewnym sklepie
fiesgrins.gif


JotHa - gdybyś jednak postanowiła dziś dotrzeć, to ten mężowski kawałek duży jest - możemy podzielić na pół, więc się załapiesz
icon_smile.gif
 

burek

Member
Cze 19, 2006
1,930
0
0

burek

Member
Cze 19, 2006
1,930
0
0
Ha! Tato specjalnie do mnie do pracy dzwonił, żeby powiedzieć, że &quot;to coś co zrobiłaś było przepyszne&quot;. Sukces drogie panie, pełen sukces. Tato zbyt wylewny nie jest i prędzej skrytykuje niż pochwali.
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
No to gratulacje, Burku!
icon_smile.gif


Naszą resztkę mężul pochłonął przed momentem
icon_smile.gif
Żebyście widziały ten błysk w jego oku, jak zobaczył, co mu pod nos podstawiam
fiesgrins.gif
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
no i zrobiłam ...
pycha!!!!!
zamiast śmietany kremówki zrobiłam śnieżke i troche popłynęło. Następnym razem zrobie z kremówką!!!

tak po upieczeniu i wystygnieciu:
1088si1.jpg
1091gf5.jpg


a tak wyglada po dekoracji przed pożarciem
icon_mrgreen.gif

1094if1.jpg
1096rl0.jpg
1098ek4.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
mmm z truskawkami...
mniam.gif
piękna Małgosiu!
 

tess16

Member
Maj 11, 2006
148
0
0
Przyszła i na mnie kolej. Wyczytałam wszystko, co dotyczy &quot;Pavlovej&quot; (zwłaszcza o trudnościach). Nigdy wcześniej nie piekłam nic bezowego i trochę miałam stracha. W piątek chciałam zrobić niespodzienkę domownikom i muszę się pochwalić, że wyszła wspaniała, chrupiąca, z rozkoszną pianką w środku
Dzisiaj na specjalne życzenie syna (uwielbia wszystko co słodkie) była powtórka. Aby Wam pokazać moje dzieło, syn zrobił zdjęcie komórką, dlatego jakość średnia. Piątkowa &quot;Pavlova&quot; siedzi w aparacie (niestety nie mam cyfrówki) i czeka na wywołanie.
Ogólnie &quot;Pawłowa&quot; wg mnie jest bardzo prosta do zrobienia i raczej nie powinna się nie udać. W kolejce czeka &quot;Czekoladowa Pavlova&quot;. Pozdrawiam.


 

Ladybird

Member
Kwi 12, 2006
852
0
0
Zrobiłam mamie na Dzień Matki. Z truskawkami.
Zniknęła w godzinę taka była pyszna. Świetnie smakuje do czarnej kawy. Krucha beza, pachnące, słodkie truskawki i mocno schłodzona śmietana. Poezja
mniam.gif


Przestraszyłam się tylko, że w środku taka niewysuszona pianka (choć dobre to niesamowicie). Ale teraz oglądam zdjęcia i widzę, że tak ma być.
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Nie można do niej zaglądać jak już się piecze prawda ??
icon_smile.gif
Bo ja się boję,czy nie powinnam jej przykry,żeby się nie przypaliła z wierzchu
gruebel_2.gif
Co mam zrobić??
 

marta.larsen

Member
Lis 17, 2006
142
0
16
zrobiłam dzisiaj Pavlova według przepisu Nigelli
nigdy nie byłam zwolenniczką bez
niemniej jednak deser wyszedł przeeeeeepyszności
słodkość bezy komponuje się wprost idealnie z kwaśnością owoców i bitą śmietaną

P6182956.JPG

P6182958.JPG
 

Załączniki

  • P6182956.JPG
    P6182956.JPG
    80.1 KB · Wyświetleń: 0
  • P6182958.JPG
    P6182958.JPG
    70.2 KB · Wyświetleń: 0

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Tez dzisiaj ja zrobilam
icon_lol.gif

Wyszla bardzo, bardzo pyszna
icon_lol.gif
- mniam
Smietane tylko leciutko doslodzilam i dodalam do niej troche soku z cytryny
icon_lol.gif

Wyszlo super!
daumen.gif
daumen.gif
daumen.gif

Bardzo nam smakowalo
lecker.gif

Przepis zapisuje i znowu pavlova zrobie, jak bede miala na zbyciu bialka
icon_lol.gif

Dziekuje za przepis
anbetung.gif
bussi.gif
i polecam tym, ktorzy jeszcze jej nie zrobili
icon_lol.gif


PICT0010.JPG

PICT0021.JPG
 

Załączniki

  • PICT0010.JPG
    PICT0010.JPG
    94 KB · Wyświetleń: 0
  • PICT0021.JPG
    PICT0021.JPG
    81.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

matylda

Member
Lip 5, 2006
222
0
16
Zrobilam, ale z polowy porcji i niestety za mocno rozmarowalam ( tzn za duza srednica okregu) no i nie wyszla mi pianka
cry_1.gif
no ale to byl moj pierwszy raz
icon_mrgreen.gif
i bedzie potworka. Beza mimo, że troche za slodka to i tak zostala pochlonieta. Dalam bita smietane, truskawki i brzoskwini troche. Za niedlugo beda maliny, porzeczki i borowki
mniam.gif
A, musze sprobowac jeszcze czekoladowej wersji. Moze bedzie mniej slodka.
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Ja na 7 sklepowych białek daję 250 g cukru.Zastanawiam się do ilu gram mozna optymalnie zejść by jej nie zaszkodzić?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy