Biszkopt, który jest pyszny i niezawodny

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Witam serdecznie, tak sobie stronka po stronie czytam, bo dawno nie robilam tortu biszkoptowego, przeważnie na róznych smakowych bezach ..... przepis Hihotki podobny do mojego, z ubijaniem całych jaj + 3 łyżki bardzo gorącej wody, która - jak przypuszczam - jakoś tam hartuje białko i jajka ubija się zatem szybko i masa jest naprawdę gęsta. Ktoś tam pisał, że dodatek octu może powodować to, że jest gumowaty, komuś zawsze wychodzi dołek
icon_eek.gif
ocet nie ma tu nic do rzeczy, pomaga napowietrzyć dobrze jaja, a dołek ? To sprawa temperatury, piekarnik nie dogrzewa.
Mój, z tego przepisu się właśnie rumieni. Na 170 stopniach, bo ten z kolei lubi przegrzać.
daumen.gif
Hihi, przepis jest bardzo dobry, proponuję nie kombinować z temperaturą.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
I oto corpus delicti
lecker.gif
Przed i po odwróceniu.
 

Załączniki

  • Po_....JPG
    Po_....JPG
    209.4 KB · Wyświetleń: 2
  • Przed_....JPG
    Przed_....JPG
    256.2 KB · Wyświetleń: 2

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Dor, 9 cm, z podwójnej porcji, w tortownicy d/25 cm. Został przekrojony na 4 warstwy, baza pod tort malinowy. Juz jest przełożony, ale jeszcze bez dekoracji
lecker.gif
właśnie studiuję rozdział o słodkich makijażach.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Tak, trzymalam sie przepisu. Kroilam go na 4 krazki bez problemu i bez nitki.
anbetung.gif