Biszkopt, który jest pyszny i niezawodny

jusandre

Member
Lis 4, 2009
74
0
0
Upieklam kolejne dwa, zeby wyprobowac odmienne techniki
icon_mrgreen.gif


I tak: w pierwszym ubilam jajka mikserem, a pozniej przesiana make wmieszalam delikatnie lyzka.
Efekt - taki sam jak na zdjeciu pare postow wyzej

przy nastepnym podejsciu szlag mnie juz trafil i od poczatku do konca zrobilam wszystko mikserem.
Efekt - biszkopt jest z centymetr wyzszy niz poprzednie, za to o niebo pulchniejszy i delikatny. Spokojnie da sie go przekroic na dwa piekne krazki, wiec wykorzystam go do tortu.

Czy ktos ma jeszcze jakas technike do wyprobowania?
rofl.gif


I mam jeszcze pytanie, czy z tych pozostalych dwoch twardych biszkoptow mozna wyciac jakas srodkowa czesc zeby miec jeszcze jeden krazek do tortu (chcialabym miesc trzy warstwy), czy raczej nie bedzie zbyt dobry w smaku??
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Co do ostatniego pytania - odkrój górę biszkoptu i zobacz jaki jest w smaku. Jeśli smaczny, to ja bym użyła.

Ja biszkoptów z proszkiem do pieczenia nie lubię.

Spróbuj następnym razem zrobić w poniższy sposób z tych proporcji z przepisu zmniejszając ilość cukru.
Ubij na sztywno białka ze szczyptą soli, dodawaj po trochu cukru (2-3 łyżki zostaw) cały czas miksując, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Nożem można ją kroić.
Żółtka ubij z pozostałym cukrem do białości i wlej do białek cały czas miksując. Na koniec po trochu mąki też miksując.

Aha, mąki nie przesiewam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Gdyby.
icon_wink.gif

Dla mnie biszkopt to ciasto z jajek, cukru i mąki, ew. kakao. Pozostałe to już ciasto z dodatkiem innych składników.
 
Gru 16, 2005
686
0
0
.agatka. @ 22 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1156054Gdyby.
icon_wink.gif

Dla mnie biszkopt to ciasto z jajek, cukru i mąki, ew. kakao. Pozostałe to już ciasto z dodatkiem innych składników.
Klasyfikacja jest tu najmniej ważna (imho) - liczy się wygląd i smak ;)
W każdym razie zaproponowane przeze mnie "ciasto z dodatkiem innych składników" świetnie nadaje się jako baza do tortu. I na 100% się uda.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
niesmiertelni-k @ 22 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1156037Przepis na biszkopt Hichotki jest niezły, ale naprawdę genialny jest biszkopt z przepisu na tort raffaello -> https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19961. Piekłam go niedawno, wyszedł przepyszny, puszysty, równy i wysoki.
Dzięki Nieśmiertelni-ku za podlinkowanie tu tego tortu - skorzystałam robiąc wczoraj tort dla córki - wyszło rewelacyjnie. Ciasto urosło ponad formę, lekko opadło po wyjęciu z piekarnika i jest równiutkie jak stół, w smaku też dobre, nie tak suchawe jak zwykły biszkopt
icon_smile.gif
może słodsze, ale z masą wiśniową smakuje super
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Gru 16, 2005
686
0
0
Cinka @ 24 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1156812Dzięki Nieśmiertelni-ku za podlinkowanie tu tego tortu - skorzystałam robiąc wczoraj tort dla córki - wyszło rewelacyjnie. Ciasto urosło ponad formę, lekko opadło po wyjęciu z piekarnika i jest równiutkie jak stół, w smaku też dobre, nie tak suchawe jak zwykły biszkopt
icon_smile.gif
może słodsze, ale z masą wiśniową smakuje super
mniam.gif
Bardzo się cieszę, że się na coś przydałam:)
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
A mi od dluzszego czasu ten biszkopt nie wychodzi
icon_sad.gif

Upiecze sie albo plaski albo z gorka po czym srodek zapada sie :/ czesto musze zrobic drugi biszkopt zeby chociaz byl 3 warstwowy. Smaruje tylko dno tortownicy; pieke na kratce gor-dol na 180stopni, nie otwieram piekarnika w trakcie pieczenia i bez roznicy czy po upieczeniu piekarnik otowrze czy nie :/ I nie ma znaczenia czy make mikserem mieszkam czy drewniana lyzka :/
Wlasnie wyszedl mi z dolkiem :/
Zrobie zaraz drugi, tym razem od razu po upieczeniu odwroce go do gory nogami ale czy mam go od formy odkroic czy nic nie robic tylko z forma do gory nogami? I rzuc nim wczesniej czy sprobowac tylko z odwrotem?
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
piekłam w prostokatnej foremce i okrągłej miseczce żaroodpornej jednocześnie, zamiast octu którgo brak okazał się w trakcie ubijania piany, dałam 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 1 łyżce wody, o dziwo się udał i jest smaczny
 

scarsss

Member
Sie 16, 2007
11
0
0
Przepis jakby nie bylo jest naprawde fajny I latwy nie zdazylo mi sie zeby wyszedl zakalec pieklam go juz kilka razy. Zazwyczaj wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni I pieke w stalej temperatuze . Dzisiaj jednak postanowilam sprobowac wersje 15 min w 160 stopniach I 15 minut w 200 I jednak stwierdzam ze wersja w 180 stopniach jest lepsza. Gdy przestawilam na 200 stopni po 5 minutach zaczelam czuc jakby sie przypalal wiec sie wystraszylam I wyciagnelam na 4 minuty przed czasem. Zakalca nie ma ale wierzch jest jasny I troche sie obawiam czy nie bedzie przez to gumowaty. Zastanawiam sie tez jak to jest ze wasze biszkopty tak pieknie wyrastaja a moj jest dosyc niski . na dwie czesci przekroje bez problemu ale juz na trzy czesci zeby przekroic trzeba sie nagimnastykowac.
 

Załączniki

  • 20130725_101553.jpg
    20130725_101553.jpg
    2.4 MB · Wyświetleń: 1
  • 20130725_100928.jpg
    20130725_100928.jpg
    2.5 MB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
_Gonia_ @ 18 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1291626A jak pieczecie z 1,5 lub podwójnej porcji to jak to się ma do czasu pieczenia.
Od dawna nie piekę innego, a ten jest pierwszym ktory mi sie udał tak zostało - zawsze się udaje. I czy jest biszkoptem czy nie - w tortach smakuje bardzo dobrze.

Piekę 15 min w 160 stopniach, potem 15 w 185 - 190, bo jednak w 200 troche się przypalał.
Przeważnie piekę z 1,5 porcji w dużej tortownicy albo prostokątnej blaszcze, wtedy zwiększam czas po 5 minut.
Piękę bez termoobiegu bo mi padł
icon_neutral.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Jajka mi się nie chciały ubić. Pierwszy raz miałam z tym problem ale biszkopt wyrósł i mam nadzieję że jest puszysty. Przekonam się jutro jak będę go przekładać tym kremem
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Podniosę sobie
icon_mrgreen.gif