Biszkopt, który jest pyszny i niezawodny

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Przegotowana chłodna woda + cukier + kwasek lub sok z cytryny + odrobina aromatu do ciast w zależności jaki do czego pasuje. Czasem sok po owocach puszkowanych.

BeataJulia

Member
Maj 14, 2007
218
0
0
Dzięki wielkie za ten przepis.

Od dawna robię biszkopty, ale taaaakiego łatwego przepisu jeszcze nie miałam, a że to co łatwe to jest to co tygryski lubią najbardziej to wszyscy wiedzą
icon_mrgreen.gif

Biszkopt pięknie wyrósł i będzie z niego tort w kształcie damskiego biustu (o ile wyjdzie jak trzeba
icon_wink.gif
)

Na razie jest tak:
moj1xq3.jpg

moj2pv8.jpg

Jeszcze raz dziękuję
anbetung.gif

Nalle

Active member
Wrz 20, 2004
3,397
34
48
Po raz kolejny skorzystałam z Twojego przepisu Hichotko
icon_biggrin.gif

Tak wyszedł prezent dla męża
icon_wink.gif
:
IMG_6972.JPG

Załączniki

• IMG_6972.JPG
    IMG_6972.JPG
    1.9 MB · Wyświetleń: 1

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
a ja ostatnio upieklam ten biszkopt bez octu, i zadnej roznicy nie zauwazylam, tez wyrosl, byl puchaty i taki jak trzeba
icon_biggrin.gif

jswm

Member
Lut 3, 2007
373
0
0
a mój biszkopt ma wgłębienie na srodku
gruebel_2.gif

od samego początku się na to zapowiadało, chyba popełniłam jakis błąd przy przekładaniu ciasta do tortownicy ... może za dużo walnęłam na środek?

i tak spróbuję "wyrzeźbic " z tego tort
icon_smile.gif

jswm

Member
Lut 3, 2007
373
0
0
quote name='jswm' date='11 Apr 2008, 12:25 ' post='689547']
a mój biszkopt ma wgłębienie na srodku
gruebel_2.gif

od samego początku się na to zapowiadało, chyba popełniłam jakis błąd przy przekładaniu ciasta do tortownicy ... może za dużo walnęłam na środek?

i tak spróbuję "wyrzeźbic " z tego tort
icon_smile.gif

[/quote]

wygląda tak:

000_1229.jpg

Załączniki

• 000_1229.jpg
    000_1229.jpg
    540.3 KB · Wyświetleń: 1

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Biszkopt nie potrzebuje ani octu, ani proszku do pieczenia. Tez wyrasta.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Wyrasta, o ile sie go dobrze napowietrzy
icon_wink.gif
Dlatego warto sie wspomóc proszkiem gdy nie mamy za duzo czasu i chcemy być pewni sukcesu
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Napowietrzyc nalezy dlugim / 20-25 minut / ubijaniem jajek z cukrem. Potem dbac tylko o to, aby otrzymanego rezultatu nie zepsuc / dodaniem maki czy pieczeniem /. Z proszkiem to juz inne ciasto: na proszku. Nie biszkopt.
Ja nauczylam sie na tym przepisie:
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=7852
Widac roznice miedzy pierwszym i ostatnim zdjeciem. Objetosc zwiekszona mniej wiecej trzykrotnie.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Linn wg tego Twojego przepisu ubija się 6 całych jajek ze 150g cukru (to chyba mniej niż szklanka
gruebel_2.gif
) i po tych 25 minutach ubijania, dodaje sie 150g mąki (tez mnie niż szklanka.)no i wyłapałam że jeszcze 30min. w 180stopniach.
ale jeszcze jakie uwagi tam są ?
fiesgrins.gif

edit. o i właśnie wyłapałam na 51 stronie komentarzy (
icon_lol.gif
) że jak 4 jajka to 100g cukru i 100g mąki
fiesgrins.gif

mam oko
icon_razz.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Jswm, daj znać, jak sie tort udał. Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło ok a goście zjedli co do okruszka

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
olcieek @ 12 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=690060Linn wg tego Twojego przepisu ubija się 6 całych jajek ze 150g cukru (to chyba mniej niż szklanka
gruebel_2.gif
) i po tych 25 minutach ubijania, dodaje sie 150g mąki (tez mnie niż szklanka.)no i wyłapałam że jeszcze 30min. w 180stopniach.
ale jeszcze jakie uwagi tam są ?
fiesgrins.gif

edit. o i właśnie wyłapałam na 51 stronie komentarzy (
icon_lol.gif
) że jak 4 jajka to 100g cukru i 100g mąki
fiesgrins.gif

mam oko
icon_razz.gif
Jest tam tak wiele stron, gdyz wbrew pozorom pieczenie dobrego biszkoptu nie jest proste i zainteresowanie jest duze. Wiele osob dziekuje z ten przepis, wiele pyta o proporcje skladnikow / na rozne tortownice, wysokosci tortu, grzanie w piekarniku itp. /. M.in wiele osob dziwi sie, ze nie ma tam proszku do pieczenia. Jest oczywiscie mnostwo pytan o kremy itp.
Tak naprawde przepis jest super prosty, a rezultat wspanialy.

6 jajek
150 g cukru
150 g maki
1. ubijanie jajek z cukrem: mikserem przez mniej wiecej 20-25 minut
2. dodanie maki / metoda "od gory do dolu": poprzez sitko, przy uzyciu drewnianej lyzki albo trzepaczki / takiej: http://img152.imageshack.us/img152/9347/rbcsxjyo8.jpg
3. pieczenie w temperaturze 180°C / piekarnik statyczny / przez 30 minut / absolutnie nie otwierajac piekarnika przez 25 minut /

Ubijanie jajek jest latwe, ale dlugotrwale i trzeba uwazac, aby nie spalic miksera. To najwazniejszy etap: jesli trwa za krotko, to potem bedzie jeszcze gorzej. Jesli trwa odpowiednio dlugo / masa powiekszy 3-krotnie objetosc /, to potem trzeba tylko nie zepsuc tej puszystosci.

Dodawanie maki musi byc takie, aby ubite jajka z cukrem nie stracily swej puszystosci / ciasto wlewane do tortownicy konsystencja nie rozni sie od piany z bialek /. Maka nie moze absolutnie opasc na dno: sitko jest konieczne i tzeba dodawac ja partiami.

Piec nalezy do momentu az brzeg ciasta odstanie od scianek tortownicy i nie wyjmowac od razu.

Po kilku minutach wyjac z piekarnika i z tortownicy, polozyc na chwile na tzw. kratce do ciast, a potem zawinac w sciereczke / bez "aromatu" proszku do prania: ja sie naszukalam /. biszkopt pozostanie mieciutki przez 2 dni.

Latem wstawic do lodowki, zima niekoniecznie.

6 jajek wystarcza na tortownice 24 cm, jesli tort ma byc niski to nawet 26 cm.

Mnie zawsze zastanawiala lekkosc i puszystosc wloskich tortow. Podobna wlasciwie do tiramisĂš. Moje pierwsze biszkopty byly takie, ze na lata odebraly mi chec do robienia tortow. A robilam wg roznych przepisow. Przy tym zostane.

Ciekawostka: po wlosku biszkopt to "Pan di Spagna", czyli hiszpanski chleb. Nie wiem dlaczego tak sie nazywa.

Przy okazji wyszperalam tam kilka ciekawych kremow.

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
Linn, nazywa sie Pan di Spagna, bo upiekl je wloski cukiernik z Genui (dlatego po francusku genoise) na dworze hiszpanskim. Zreszta baza tego byla pasta genovese, podobne di biszkoptu ciasto
icon_biggrin.gif

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Jednak troche sie roznia. Chyba... Jestem wciaz malutkim cukiernikiem. Z tego watku dowiedzialam sie, ze np. krem chantilly francuski i wloski to co innego. Inna sprawa, ze gdyby ciasta nie mialy kalorii, moje doswiadczenie w tej dziedzinie byloby o wiele wieksze.
gruebel_2.gif

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
no roznia sie, pan di spagna to taka ulepszona wersja dlatego dano nowa nazwe. i slawna na caly swiat jest wlasnie ta nowa
icon_biggrin.gif
nie sadze by ktos, kto nie interesuje sie kuchnia w ogole slyszal o pasta genovese
icon_wink.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

katarzyna1983

Member
Lis 16, 2004
640
0
0
Hmmmm ja mam przepis na biszkopt od tesciowej - tez zawsze sie udaje - przepis podobny do Linn...
na 2 jajka po 50 g mąki i cukru.
Białka ubić osobno na sztywną pianę, wsypać cukier, i nadal ubijac jak bedzie ladni lsniace - dadac zółtka i troche miksowac. A potem łyżką wmieszac delikatnie mąkę.
icon_smile.gif

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy