Biszkopt, który jest pyszny i niezawodny

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Sinistra @ 14 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=690658Tyle tylko, że gonoise to biszkopt z dodatkiem masła, gdzie jajka z cukrem ubijane są na parze, a następnie dodawana jest mąka i stopione masło.
I bądź tu człowieku mądry
gruebel_2.gif
bahomet @ 14 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=690752To chyba tak ze wszystkim jest
icon_biggrin.gif
Popatrzylam na wiki i jest cos takiego http://en.wikipedia.org/wiki/Génoise_cake
czyli ktos daje maslo a ktos nie. Jak to w kuchni
icon_biggrin.gif
do rolad biszkoptowych poleca sie génoise bez masla; ciasto jest lekkie i bardziej delikatne
génoise z dodatkiem masla poleca sie przy ciastach nieco 'ciezszych', ktore maja byc np. nasaczone lub dekorowane 'ciezkimi' owocami
(Larousse)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
A widzisz, trzeba sie Sz. M. słuchać
icon_mrgreen.gif

JoannaR

Member
Maj 21, 2007
44
0
0
hihihiiiiiii @ 12 Jun 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=136490Biszkopt, który jest pyszny i niezawodny

4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki luksusowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
łyżka octu

Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia - ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu.
Pieczemy na złotawy kolor - sprawdzamy patyczkiem i gotowe ;)
p/s Zawsze wychodzi :D
smacznego.gif
smacznego.gif
smacznego.gif
smacznego.gif
smacznego.gif
Hichotko, ja mam pytanie. Czy mogę dodać kakao żeby biszkopt wyszedł ciemny? Wtedy chyba muszę dać odpowiednio mniej mąki prawda?

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
niezawodny biszkopt
brawa dla autorki
anbetung.gif

icon_mrgreen.gif

dscn81730001tp0.jpg

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ja od lat robie ten biszkopt i na każdej mące mi wychodzi
icon_wink.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Alina abz @ 13 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=703614Czy to ważne, by użyć mąki luksusowej? Zaskoczył mnie ten przepis bo zawsze czytałam, że do biszkoptu nadaje się tortowa.
Ja nie mam u siebie maki luksusowej ani poznanskiej, ani wroclawskiej itp. wiec biore make pszenna typu 405 i zawsze ten biszkopt wychodzi!

EDIT:
No, chyba, ze Wasza luksusowa jest nasza 405
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Alina abz

Member
Wrz 8, 2007
27
0
0
Biszkopt jest naprawdę dobry! Łatwość przygotowania to wielki plus. Mój z początku był wybrzuszony, a potem troszkę opadł na płasko, czy powodem mogło być otwarcie piekarnika podczas pieczenia? Bo brzegów formy nie natłuszczałam.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Ktoś się skarżył, że nie może nożem przeciąć biszkopta. Otóż kochani, widziałam i kupiłam w Rostocku za 1,89euro piłkę (drut na rączce) - re we la cja! Polecam gorąco. Trochę już ciast upiekłam ale nigdy nie miałam równo pokrojonego, mimo że cięłam nitką, żyłką. Jak już sobie kupiłam to później widziałam ten przyrząd w tortowni.pl.
Mam prośbę do tortowych Mistrzów, powiedzcie proszę, co robicie z biszkoptem po wyjęciu go z formy - zostawiacie obie skórki, spodnią i wierzchnią czy okrawacie? Co do spodniej to mi aż tak bardzo nie przeszkadza, ale wierzchnia przypomina dość słodką bezę. Nie trafiłam na ten temat, być może w innym wątku powinnam zapytać (jeżeli tak to proszę o wybaczenie bo jestem nowa...)

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Może powiem jak ja robię.
Spodnią skórkę zostawiam zawsze - natomiast wierzchnia... zależy jaka wyjdzie. Czasem faktycznie podobna jest do bezy, kruszy się nieładnie więc ją wykruszam, ścinam jak się da wyrównując wierzch tak by jak najmniej ściąć samego ciasta. Czasem też wychodzi wierzch elastyczny i miękki za to z bablami - skórka się wtedy świetnie oddziela od ciasta i też ją ściągam. A bywało że robiłam na opak i jak skórka spodnia była ładniejsza i równiejsza niż wierzchnia to wierzch dawałam na spód a spód "robił" za górę tortu
icon_razz.gif

Ważne żeby przy ścianiu nierówności nie ściąć za dużo bo miękkie okruszki biszkoptu przeszkadzają przy wygładzeniu wierzchu (ciągną się za masą przy smarowaniu i wklejają w powierzchnię tortu), dobrze żeby ten ostatni krążek na górze miał sztywniejszą powierzchnię bez luźno odpadających okruchów takich jak ma przekrój biszkopta.
Do wygładzenia powierzchni biszkopta można użyć tarki jeśli się ma taką wygiętą (zaokrągloną?) do tarcia ziemniaków na placki. Później trzeba dokładnie okruszki zmieść np. pędzelkiem.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Cinko, bardzo dziękuję za poradę. Rzeczywiście, czasami skórka jest taka jak beza, czasami nie. Zdarza się, że robie ciasto na bazie biszkoptowego przepisu plus olej - wówczas bezy nie ma a skórka znakomicie nadaje sie do smarowania. Wtedy, gdy zależy mi ma prawdziwym beztłuszczowym biszkopcie to zazwyczaj jest tez bezik. Przeważnie ściągałam go na ciepło, wówczas łatwiej odchodził, ale w poradach mówi sie aby do następnego dnia do zupełnego wystudzenia zostawić. Wtedy skórka tak łatwo nie odchodziła i zdarzało się odrywać z okruszkami. O tarkowaniu nie pomyślałam - dzięki.
Acha, mam do pokazania, też na bazie biszkoptowego, dobre ciacho - ale zapiszę je jako nowy temat: Z bananami

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ja wierzchnią skórkę biszkoptową zawsze zjadam
icon_redface.gif
nie mogę się opanować, ona tak fajnie oddziela się od reszty ciasta...i jest pyszna
lecker.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
h-elen @ 17 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=705449Cinko, bardzo dziękuję za poradę.
Nie ma za co
icon_smile.gif

BeataSz @ 17 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=705459ja wierzchnią skórkę biszkoptową zawsze zjadam
icon_redface.gif
nie mogę się opanować, ona tak fajnie oddziela się od reszty ciasta...i jest pyszna
lecker.gif
Oooo ja jej też nie wyrzucam
icon_mrgreen.gif
jeśli nie zużywam do obsypania boków tortu to zjadana jest do ostatniego okruszka, zwłaszcza że w domu po pieczeniu ciastem pachnie i każdy ma ochotę na kawałeczek
icon_biggrin.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Torcik dla mamy dzisiaj robiłam.
Na 3 krążki dałam rade podzielić
icon_mrgreen.gif

grill_u_Marty_038.jpg

grill_u_Marty_043.jpg

Załączniki

• grill_u_Marty_038.jpg
    grill_u_Marty_038.jpg
    1.9 MB · Wyświetleń: 1
  • grill_u_Marty_043.jpg
    grill_u_Marty_043.jpg
    2 MB · Wyświetleń: 1

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Robilam dzis 2 biszkopty jeden z przepisu dorotaxx a drugi twoj hihi-
Od tej pory jest to moj najlepszy, pierwszorzedny biszkopt
icon_smile.gif
Latwy, prosty i przyjemny w robieniu a smak, pyszny
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
dziekuje za przepis

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,203
2,759
113
A mnie wczoraj w trakcie stygnięcia rozsypał się. Był ładnie wyrośnięty, ale jakby z piasku. Nie wiem co było powodem: zamiast 2 łyżek mąki dałam 2 łyżki kakao i okazało się, że mam tylko mąkę tortową. Raczej stawiam, że to wina mąki.
Potem zrobiłam z innego przepisu i wyszedł mi taki:

R__ne_086.jpg

Ale już odpuściłam sobie kakao.

Załączniki

• R__ne_086.jpg
    R__ne_086.jpg
    54.1 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy