Blyskawiczne ciasto z owocami na oleju

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
Z kakao i wiśniami z syropu - pycha!
icon_smile.gif

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Ruziu, to ciasto jest rewelacyjne!
robiłam już 2 razy z jabłkami obtoczonymi w cukrze wanilinowym i cynamonie, posypane cukrem trzcinowym - i za każdym razem pełen sukces
mniam.gif
mniam.gif

zgodnie z przepisem długo ucierałam całe jajka z cukrem, aż zrobiła się taka piankowa masa, miksowałam też dość długo już po dodaniu mąki z proszkiem.
za drugim razem robiłam z podwójnej porcji, dodałam 4 spore łychy jogurtu naturalnego, a jabłek na wierzch dałam naprawdę b. grubą warstwę
i nie wlewałam żadnego aromatu. Piekłam powolutku w 150-160 st.C przez prawie 2 godziny
icon_eek.gif
- mam gazowy piekarnik, który akurat miał fanaberię i za nic nie chciał współpracować. Mimo tak długiego czasu pieczenia nic a nic się nie przypiekło ani nie wysuszyło
gruebel_2.gif

jak mi się uda, to wkleję dziś fotkę

Róbcie śmiało
icon_exclaim.gif
to ciasto jest wilgotne, akurat słodkie, delikatne a jednocześnie pięknie się trzyma w całości i nie kruszy
icon_smile.gif

Przepis wchodzi do mnie na stałe jako baza pod owoce; wg mnie to absolutny HIT
daumen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Co jakiś czas próbuję innych przepisów - na przykład ostatnio popełniłam placek na maślance Tobatki (całkiem niezły) - ale i tak zawsze wracam do tego przepisu na błyskawiczne ciasto Ruzi.
mniam.gif

Niezmiennie jest to mój absolutny faworyt, zarówno w smaku, jak i w konsystencji. No i błyskawicznie się go robi!
daumen.gif

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
a gdybym chciała z kruszonką je zrobić to ja dodac od razu na całą godzine pieczenia czy pozniej pod koniec posypac????

anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
W piątek znów zrobiłam, tym razem na dużą blachę (24x38cm). Ze śliwkami i z kruszonką.
Ciasto przygotowałam z półtorej porcji, przy czym dodałam od siebie jeszcze opakowanie proszku budyniowego waniliowego oraz 2 łyżki śmietany 18%.
Wylałam ciasto na blachę wyłożoną podwójnie papierem do pieczenia i przed ułożeniem śliwek posypałam 2 opakowaniami śmietan-fixu.
To mój taki myk, aby owoce nie wpadły w ciasto podczas pieczenia.
icon_mrgreen.gif

Posypałam kruszonką i upiekłam.
Wyszło prze-pysz-ne!

Powtórzę się kolejny raz, że przepis Ruzi ma moim zdaniem najlepsze proporcje na ciasto ucierane pod owoce.
daumen.gif

lemoniada

Member
Paź 5, 2011
53
0
0
właśnie wrzuciłam do piekarnika - na wierzch wrzuciłam jabłka, posypałam cynamonem i brązowym cukrem. I tupię nóżkami, bo zapach nieziemski...
lecker.gif

elkunia

Member
Mar 20, 2006
209
0
0
Upiekłam ze śliwkami trochę się bałam, że ciasto nie utrzyma śliwek, ale wyszło pyszne, lekkie a jednocześnie śliwki pozostały na wierzchu.
icon_biggrin.gif

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Ja też zrobiłam ze śliwkami. Wyszło pyszne. Następnym razem na górę dam kruszonkę. Jak znajdę gdzieś porzeczki to będzie powtórka.

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,951
2,883
113
Piekłam je dzisiaj z jabłkami i gruszkami, dobrze, że nie posypałam owoców cukrem bo byłoby za słodkie, super przepis na szybkie i
lecker.gif
ciasto.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Robię dzisiaj. Z jabłkami w cukrze i kruszonką. Z 1,5 porcji
daumen.gif

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
odkopuję, jako, że sezon na truskawki rozpoczęty
icon_smile.gif

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
Dziewczyny poradźcie coś .. wszystkie truskawki, co do jednej, opadły na dno. Co zrobiłam nie tak ?!

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Najczestszym problemem jest konsystencja ciasta. Generalnie ciasta z owocami potrzebuja sporo maki aby utrzymac owoce i nie maga byc zbyt plynne. Ponadto uwazalabym na ilosc cukru, zbyt duza ilosc rowniez moze spowodowac splywanie owocow na dno w trakcie pieczenia (gdy cukier sie topi).
Rowniez wielkosc i soczystosc owocow moze wplynac na topienie sie owocow. Mozna je, po umyciu i dokladnym wysuszeniu, dodatkowo oproszyc maka.

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
Dziękuję tatter, może następnym razem faktycznie oprószę truskawki mąką.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy