Blyskawiczne ciasto z owocami na oleju

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
w cały mieście nie ma mąki luksusowej
icon_eek.gif
cry_1.gif
mogę ją zastąpić jakąś inną?
 

Chlorofilka

Member
Lut 16, 2008
95
0
0
upiekłam w wersji z mąką żytnią (bo zwykła się skończyła), tylko wrzuciłam 1 łyżeczkę proszku więcej i jeszcze płatki owsiane. a jabłka nie na wierzch ale do środka..i wyszło bardzo dobre. puszyste itd..
icon_smile.gif
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
dzisiaj wersja z mąką szymanowską i nektarynką
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • ciasto100_8111podpis.JPG
    ciasto100_8111podpis.JPG
    45 KB · Wyświetleń: 0
  • ciasto100_8115podpis.JPG
    ciasto100_8115podpis.JPG
    31.5 KB · Wyświetleń: 0
  • ciasto100_8114podpis.JPG
    ciasto100_8114podpis.JPG
    23.2 KB · Wyświetleń: 0
  • ciasto100_8112podpis.JPG
    ciasto100_8112podpis.JPG
    21.4 KB · Wyświetleń: 0

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Ja też dzisiaj piekłam - znowu jako muffinki, ze śliwkami i kawałkami czekolady rumowej.
mniam.gif


Zdecydowanie najłatwiejsze ze znanych mi ciast - nawet mnie się już kilka razy udało.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Kasiula_bittersweet @ 12 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=749930ciasto przepyszne i szybciutkie, akurat na ogrzanie mieszkania
Fajnie wyszło. Mam uraz do ucieranych, ale może się wreszcie odważę?

Jak się robi tak zimno, jak teraz, zabieram się do wypieków ze zdwojoną energią. Najlepiej piec ciasteczka, tak ze trzy piekarnikowe blachy, jedna po drugiej.
 

Menuszka

Member
Mar 13, 2009
41
0
0
Wygląda bardzo ładnie i jest bez mleka
anbetung.gif
dla Mamy karmiącej
icon_smile.gif
więc na pewno skorzystam.
Co do opadających wiśni, to w cieście drożdżowym kiedyś mi zostały na powierzchni, w biszkopcie opadają. Gdzieś słyszałam, że można owoce lub bakalie oprószyć mąką i nie opadną. Spróbuję.
 

Evva2

Member
Wrz 9, 2008
183
0
0
Dawno nie robiłam tego ciasta, ale moi rodzice (którym podrzuciłam przepis) zakochali sie w tym cieście! i ze wzgledu na smak i na prostote wykonania. Zawsze mówią "mieliśmy nie robić, ale to tak szybko i akurat mąka była na wierzchu"..
icon_smile.gif
Troche ciasto tez zmienili bo przekrajają je na 2/3 placki i przekładają dżemami własnej roboty. Jakby dodać jeszcze jakąś polewę byłoby prawie jak tort.
 

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
Zrobilam,bardzo dobre, oczywiscie truskawki opadły na dno i tak sie zastanawiam czy jak sie je obtoczy w mące to moze nie opadną,wiem ze tak jest w przypadku rodzynek do sernika ale z truskawkami ? nic,trzeba bedzie sie przekonac,dziekuje za przepis
anbetung.gif
 

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
Robiłam już dwukrotnie, z wiśniami i brzoskwiniami. Muszę przyznać, zę ciasto jest przepyszne, a co najważniejsze naprawdę ekspresowo się robi.
 

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
zrobilam dzis jako keks, dodalam orzechy,rodzynki i skorke pomaranczowa, pycha! a do tego szybko i latwo
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • P1020649.JPG
    P1020649.JPG
    102.5 KB · Wyświetleń: 0

espresso9

Member
Lut 27, 2008
10
0
0
Rewelacyjne ciasto.Piekłam z jabłkami.
Z termoobiegiem w temp.190*c 50 min,ale następnym razem trochę skrócę,bo boki lekko się przypiekły
freu.gif
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Ruziu
lecker.gif
anbetung.gif


DSCF2904.jpg

DSCF2903.jpg
 

Załączniki

  • DSCF2904.jpg
    DSCF2904.jpg
    160.9 KB · Wyświetleń: 3
  • DSCF2903.jpg
    DSCF2903.jpg
    121.4 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,418
2,350
113
Mam mieszanke owocow jagodowych mrozonych. Myslicie, ze powinnam rozmrozic, czy dodac zamrozone do ciasta?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy