tatter @ 16 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=901274samanto, a cukru molasowego nie ma tez?
bB z powodzeniem mozna nim molase zastapic.Jest tylko zwykły cukier i cukier demerara, czy to może ten? Taki to moge kupić bez problemu.
Izolda @ 16 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=901255Mihrunnisa mój też był tylko z melasą, dałam jej 50 gram, kolendry też dałam tyle co w przepisie i moim zdaniem jej zapach nie dominuje chleba, ale ja generalnie używam sporo przypraw, więc mój nos jest przyzwyczajony, nie chce Cię straszyć ale rośnięcie może potrwać dłużej niż 3 - 4 godziny. Wszystko zależy od mocy zakwasu i temperatury jaką masz w domu, a na przyszłość podpowiem Ci, że hydracja zakwasu powinna wynosić 150% - tą informację Tatter dodała na swoim blogu, tzn. że na każde 100g mąki powinnaś dodać 150g wody, wtedy jest idealnie i nie trzeba się martwić o konsystencję ciasta chlebowego.
Udał się i jest przepyszny tylko a kolendry jest w sam raz też i dla mnie. Co do zakwasu to czytałam przepis i wiedziałam o tym tylko się obawiałam że mimo wszystko to będzie za gęsty pomimo dodania większej ilości wody przy dokarmianiu. Wyrastał przepisowo. Jedynie sobie przysnęłam i trochę mi chciał już z foremki uciekać i trochę mi się skórka przypiekła ale tak to jest przepysznyNo i w poniedziałek będę miała słód jęczmienny![]()
![]()
Amber @ 17 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=901364DZiewczyny, gdzie słód kupujecie? Na Allegro tymczasem nie ma. Mam zamiar własny zrobić, ale zanim zgromadzę te wszystkie ziarna..........
Mi przywiozą do sklepu ze zdrową żywnością za 9 zł![]()
tatter @ 16 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=901287Cukier molasowy jest jednak inny ....bardzo ciemny, bardzo zbity. Chodzi tu nie tylko o smak molasy, ale rowniez o kolor jaki daje wypiekom...moze jednak uda Ci sie gdzies go dostac. Dziwi mnie tez, ze molasy zwyklej nie ma...hmmmPani w sklepie ze zdrową żywnością zdziwiła się natomiast, ze jest coś takiego a ona o tym nie wie. Ale za to obiecała że zobaczy i jesli dostanie to sprowadzi i będę miała. A że jest tylko jeden taki sklep w całym mieście to nie bardzo mam wybór.
Amber @ 27 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=904854Ja też mam melasę bioJeszcze słód![]()
Amber słód możesz sama zrobić przepis jest cinie lub na blogu Pani Danusi "Leśny zakatek" lub pozostaje Ci jesli nie masz u siebie w sklepie np ten : http://www.evergreen.pl/slod-jeczmienny-410g-p-366.html ,
życze powodzenia bo chlebek jest wart zachodu![]()
Mihrunnisa @ 27 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=904859Amber słód możesz sama zrobić przepis jest cinie lub na blogu Pani Danusi "Leśny zakatek" lub pozostaje Ci jesli nie masz u siebie w sklepie np ten : http://www.evergreen.pl/slod-jeczmienny-410g-p-366.html ,
życze powodzenia bo chlebek jest wart zachodu
Dziękuję BARDZO![]()
tatter @ 3 Nov 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=907362Samanto, bardzo sie ciesze, ze ci sie udalo
pytasz czy mam podobne przepisy, hmmm, mam wiele podobnych przepisow, jedne mniej pracochlonne od innych, jedne bardziej zytnie niz pszenne, lub calkiem zytnie. Wpadnij do mnie - Tatter o chlebie - chleby na zakwasie zytnim, a na pewno cos dla siebie znajdziesz. Moze Pain Bouillie na zakwasie? Wysmienity chleb! Albo chlebek zytni z zaparka?Dziękuję za zaproszenie - napewno wpadnę nieraz. Ten chleb teraz u nas będzie obowiązkowy, a poszedł błyskawicznie. Myślałam że mąż go nie ruszy, bo on raczej białe delikatne pieczywo lubi a najlepiej bułki. A w sumie to zjadł więcj niż ja i bardzo chwalił.![]()
tatter @ 3 Nov 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=907362Samanto, bardzo sie ciesze, ze ci sie udalo
pytasz czy mam podobne przepisy, hmmm, mam wiele podobnych przepisow, jedne mniej pracochlonne od innych, jedne bardziej zytnie niz pszenne, lub calkiem zytnie. Wpadnij do mnie - Tatter o chlebie - chleby na zakwasie zytnim, a na pewno cos dla siebie znajdziesz. Moze Pain Bouillie na zakwasie? Wysmienity chleb! Albo chlebek zytni z zaparka?Pain Bouillie na zakwasie właśnie rośnie sobie i chyba posiedzi do jutra w lodówce bo coś mu wolno idzie, i upiekłam od Ciebie te bułeczki http://piekarniatatter.blogspot.com/search/label/buleczki. Nie mogę znależć gdzie to wpisane u nas żeby swoje dopisać to pokazałam w niedzielnym.
Tatter, ja myślę że nieraz będę buszować po Twoim blogu w poszukiwaniu przepisów jesli nie masz nic przeciw temu. Dziękuje bardzo![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.