Borodinsky

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Szukałam w tym tygodniu melasy bo zamierzałam upiec ten chleb, a słód mam własny. Kolendrę kupiłam a melasy niet. I jesli nie można zastapić niczym tej nieszczęsnej melasy to Borodinsky znowu poczeka i zaczyna wyglądać na to, ze w nieskończoność.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
samanto, a cukru molasowego nie ma tez?
bB z powodzeniem mozna nim molase zastapic.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Cukier molasowy jest jednak inny ....bardzo ciemny, bardzo zbity. Chodzi tu nie tylko o smak molasy, ale rowniez o kolor jaki daje wypiekom...moze jednak uda Ci sie gdzies go dostac. Dziwi mnie tez, ze molasy zwyklej nie ma...hmmm

Mihrunnisa

Member
Mar 30, 2009
219
0
0
Izolda @ 16 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=901255Mihrunnisa mój też był tylko z melasą, dałam jej 50 gram, kolendry też dałam tyle co w przepisie i moim zdaniem jej zapach nie dominuje chleba, ale ja generalnie używam sporo przypraw, więc mój nos jest przyzwyczajony, nie chce Cię straszyć ale rośnięcie może potrwać dłużej niż 3 - 4 godziny
icon_wink.gif
. Wszystko zależy od mocy zakwasu i temperatury jaką masz w domu, a na przyszłość podpowiem Ci, że hydracja zakwasu powinna wynosić 150% - tą informację Tatter dodała na swoim blogu, tzn. że na każde 100g mąki powinnaś dodać 150g wody, wtedy jest idealnie i nie trzeba się martwić o konsystencję ciasta chlebowego.
Udał się i jest przepyszny tylko a kolendry jest w sam raz też i dla mnie. Co do zakwasu to czytałam przepis i wiedziałam o tym tylko się obawiałam że mimo wszystko to będzie za gęsty pomimo dodania większej ilości wody przy dokarmianiu. Wyrastał przepisowo. Jedynie sobie przysnęłam i trochę mi chciał już z foremki uciekać i trochę mi się skórka przypiekła ale tak to jest przepyszny
anbetung.gif
No i w poniedziałek będę miała słód jęczmienny
freu.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
tatter @ 16 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=901287Cukier molasowy jest jednak inny ....bardzo ciemny, bardzo zbity. Chodzi tu nie tylko o smak molasy, ale rowniez o kolor jaki daje wypiekom...moze jednak uda Ci sie gdzies go dostac. Dziwi mnie tez, ze molasy zwyklej nie ma...hmmm
Pani w sklepie ze zdrową żywnością zdziwiła się natomiast, ze jest coś takiego a ona o tym nie wie. Ale za to obiecała że zobaczy i jesli dostanie to sprowadzi i będę miała. A że jest tylko jeden taki sklep w całym mieście to nie bardzo mam wybór.

Mihrunnisa

Member
Mar 30, 2009
219
0
0
Upiekłam już Borodinskiego z melasą i słodem i rzeczywiście jest lepszy szybciej mi wyrósł, ma lepszą strukturę, jest bardziej spreżysty i ma większe oczka a w samym piekarniku jeszcze urósł. Smakowo i kolorystnycznie inny mniej słodki taki w sam raz dla mnie
icon_smile.gif
.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Mam melasę z trzciny cukrowej BIO. Tak jest napisane i mam nadzieję że to jest to, co chciałam. Jeszcze jest tak napis: RIETSUIKERMELASSE. Słód mam pszeniczny własnej produkcji , czyli mogę upiec wreszcie ten chleb
banana.gif

w najbliższy weekend jak się uda.

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,207
1,722
113
Cudowny ten borodinsky, pieke go dosc regularnie, syn polubil, maz polubil, wiec ledwo upieke - dalej same wiecie:) Goscie upominaja sie od progu...
Poniewaz jakos ciasto wychodzi mi zbyt rzadkie, dodaje nieco krupczatki do wlasciwej konsystencji. Poza tym nie daje calej kolendry, tylko mielona, zarowno do srodka jak i do wysypania foremki.
Wlasnie kolejny bochenek wyszedł z piekarnika.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Wreszcie zrobiłam i jest pewne że robic będę często. Nawet już sobie opracowałam gryplan na wypadek, jak mi się skończy i będę chciała go upiec w środku tygodnia - żaden problem.
Co prawda nie wszystko było jak tu czytałam - np. moje ciasto wcale nie było rzadkie, najpewniej dlatego, że mąkę zmieszałam po połowie żytnią jasną i z pełnego przemiału. Ale chciałam właśnie taki. W związku z tym musiałam dodać dużo więcej wody, nie zdziwiłabym się, gdyby się okazało, że drugie tyle co w przepisie. Potem już wszystko było , jak trzeba - powoli ale konsekwentnie urósł mi okazały chleb bez grama drożdży. Ale mój zakwas jest bardzo aktywny i poradził sobie. Chleb rósł jednak ok. 12 godzin. Pachnie cudownie, jest wilgotny i ciężki, smak - nie do opisania. Niestety nie posypałam już wierzchu kolendrą bo to co nie poszło do środka, poszło na wysypanie formy. Do tego wysypywania ziarenka kolendry zmiażdżyłam wałkiem. Tatter, bardzo dziękuję za przepis. Czy masz może jeszcze jakiś podobny?
Borodinsky_surowy_paint.JPG
Borodinsky_foila_paint.JPG
Borodinsky_paint.JPG

Załączniki

• Borodinsky_surowy_paint.JPG
    Borodinsky_surowy_paint.JPG
    156.9 KB · Wyświetleń: 5
  • Borodinsky_foila_paint.JPG
    Borodinsky_foila_paint.JPG
    140.3 KB · Wyświetleń: 5
  • Borodinsky_paint.JPG
    Borodinsky_paint.JPG
    159.3 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Samanto, bardzo sie ciesze, ze ci sie udalo :D

pytasz czy mam podobne przepisy, hmmm, mam wiele podobnych przepisow, jedne mniej pracochlonne od innych, jedne bardziej zytnie niz pszenne, lub calkiem zytnie. Wpadnij do mnie - Tatter o chlebie - chleby na zakwasie zytnim, a na pewno cos dla siebie znajdziesz. Moze Pain Bouillie na zakwasie? Wysmienity chleb! Albo chlebek zytni z zaparka?

Amber

Member
Mar 25, 2009
3,273
0
0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Amber, zobacz tez przepis na domowy wyrob slodu u mnie, moze Ci sie przyda
icon_biggrin.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
tatter @ 3 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=907362Samanto, bardzo sie ciesze, ze ci sie udalo :D

pytasz czy mam podobne przepisy, hmmm, mam wiele podobnych przepisow, jedne mniej pracochlonne od innych, jedne bardziej zytnie niz pszenne, lub calkiem zytnie. Wpadnij do mnie - Tatter o chlebie - chleby na zakwasie zytnim, a na pewno cos dla siebie znajdziesz. Moze Pain Bouillie na zakwasie? Wysmienity chleb! Albo chlebek zytni z zaparka?
Dziękuję za zaproszenie - napewno wpadnę nieraz. Ten chleb teraz u nas będzie obowiązkowy, a poszedł błyskawicznie. Myślałam że mąż go nie ruszy, bo on raczej białe delikatne pieczywo lubi a najlepiej bułki. A w sumie to zjadł więcj niż ja i bardzo chwalił.
icon_mrgreen.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
tatter @ 3 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=907362Samanto, bardzo sie ciesze, ze ci sie udalo :D

Pain Bouillie na zakwasie właśnie rośnie sobie i chyba posiedzi do jutra w lodówce bo coś mu wolno idzie, i upiekłam od Ciebie te bułeczki http://piekarniatatter.blogspot.com/search/label/buleczki. Nie mogę znależć gdzie to wpisane u nas żeby swoje dopisać to pokazałam w niedzielnym.
Tatter, ja myślę że nieraz będę buszować po Twoim blogu w poszukiwaniu przepisów jesli nie masz nic przeciw temu. Dziękuje bardzo
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy