Bosssskie Brownie

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
och, nie mogłam się powstrzymać.
siedzi w piecu.
a dom pachnie gorącą czekoladą
lecker.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
kochane, zrobiłam wszystko jak należy, krok w krok z instrukcją (która przecież skomplikowana nie jest).
ciasto wyrosło, pofalowało jak karpatka po czym opadło i uzyskało ostateczną grubość tabliczki czekolady.
Zdjęcia załączę jutro, robiłam komórką a kabelek w pracy mam.
Buuu....
cry_1.gif

edit: dodaję zdjęcia nieudanego ciasta po wyjęciu z piekarnika:

pofałdowane jak karpatka... cienkie jak tabliczka czekolady...

20100114.jpg
20100114_001.jpg

ale fakt, wierzch chrupiący...
rofl.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,743
113
Dziś się skusiłam. Bardzo smaczne. opadło niewiele. Nie wiem tylko co można zrobić, żeby wierzch nie pękał przy krojeniu.

DSC03410.JPG

Czy brownies zawsze są takie słodkie
icon_question.gif

Załączniki

• DSC03410.JPG
    DSC03410.JPG
    30.3 KB · Wyświetleń: 7

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
robiłam to ciasto już 4 razy za każdym razem z innej czekolady i za każdym razem smakowało inaczej, najlepsze było z czekoladą z lidla, kusi mnie żeby zrobić jeszcze kiedyś z czekoladą ponad 80% Kakao, no ale to może za jakiś czas jak będzie okazja do świętowania. Przepis super, zawsze wychodzi i smakuje wszystkim i o to chodzi
icon_razz.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,743
113
Jaco @ 23 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=719880...Dla mnie kluczowym w tym przepisie jest użycie gorzkiej ale jednak niezbyt gorzkiej
icon_biggrin.gif
czekolady. Idealna jest dla mnie ta z Lidla...
gosiaspa @ 15 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=932850...najlepsze było z czekoladą z lidla,...
Czy możecie doprecyzować, o której czekoladzie piszecie? Pojechałam specjalnie do Lidla po czekoladę, ale ich tam jest wiele rodzajów. Informacja o czekoladzie z Lidla w takiej formie, jak w cytowanych postach, byłaby pomocna, gdyby tam sprzedawano tylko jeden rodzaj czekolady.

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
hazo @ 15 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=932837Dziś się skusiłam. Bardzo smaczne. opadło niewiele. Nie wiem tylko co można zrobić, żeby wierzch nie pękał przy krojeniu.

(...)

Czy brownies zawsze są takie słodkie
icon_question.gif
Hazo, wydaje mi sie, ze to brownies charakteryzuje sie wlasnie chrupiaca skorka i dlatego nie da sie go inaczej kroic.
Musi popekac, bo to dodaje mu uroku
icon_wink.gif

A jesli chodzi o slodycz, to nie pieklam duzo rodzai tego ciasta, ale po przejrzeniu tych 5-ciu tysiecy
icon_wink.gif
przepisow,
duza czesc ( o ile nie wszystkie) byly z czekolada, no a wiadomo...- jesli glownym skladnikiem ciasta jest czekolada, to ciasto - musi byc slodkie.
Mozesz sprobowac "Moje latwe i szybkie Brownies" - Joannas.
Tam nie ma czekolady i nie jest, az tak slodkie, jak te na czekoladzie.
Jest rowniez pyszne
icon_biggrin.gif
Moge polecic z czystym sumieniem.

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
ja kupiłam tą najzwyklejszą, ciasto wyszło ciemne i fajnie urosło... wczoraj robiłam z alpen gold i wyszło jasne. Mamusia mi mówiła, że w radiu w 1programie była audycja w tym tygodniu o Brownie i słuchacze mówili, że dają 1 gorzką czekolade i 2 mleczną. Trzeba próbować różnych kombinacji i wybrać najlepszą. Myślę, że masło też może mieć wpływ na to jak wyjdzie to ciasto. Wiadomo masło masłowi nie równe...

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
duende @ 16 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=933419hmm a macie może podejrzenia dlaczego moje ciasto nie wyszło jak należy?
Duende, ja nic wczesniej nie pisalam na ten temat, bo za bardzo nie wiedzialam co.
Przeszlo mi tylko przez mysl, ze moze troche za wczesnie wyciagnelas je z piekarnika.
Wiadomo, piekarnik, piekarnikowi nierowny. Moze to ciasto potrzebuje troche dluzszego czasu w Twoim piekarniku???
No, nie wiem. Na prawde.

Przed wyciagnieciem sprawdzam patyczkiem, choc to niewiele daje, bo jesli chce miec "ciapkowate"
icon_wink.gif
to patyczek jest i tak lekko mokry..
Nie mam pojecia, dlaczego tak Ci wyszlo
icon_frown.gif

A ja pieke dzisiaj lub ewentualnie jutro rano
rofl.gif

- Jestesmy umowieni z "tym" kolega
icon_mrgreen.gif
i jeszcze z kilkoma innymi osobami
rofl.gif

Trzeba piec, bo skoro tyle juz slyszeli o tym slynnym brownie...
rofl.gif
- Niech maja i poznaja
rofl.gif

A kolega bedzie wniebowziety....
rofl.gif

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Ja piekłam to ciasto jakiś czas temu. Było pyszne.
lecker.gif
Ale pamiętam, że piekłam je dłużej niż zaleca przepis, bo nie miałam tej fajnej skorupki na wierzchu. Obawiałam, się, że może przez dłuższe pieczenie to już nie będzie brownie, ale w środku było idealne, jak na Waszych zdjęciach i zgodnie z opisem cudownie wilgotne.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,743
113
index.php?act=findpost&pid=933419hmm a macie może podejrzenia dlaczego moje ciasto nie wyszło jak należy?
Według mnie za krótko ubijane. Ja jajka z cukrem ubijałam tak długo, aż zrobił się gęsty krem. Potem dopiero zmieszałam z mąką i dodałam czekoladę. Masa przekładana do formy była bardzo gęsta. Piekłam 20 minut, ale wydaje mi się, że mogłabym o 2-3 minutki dłużej, bo ciasto jest dość grube i środek chyba wyszedł zbyt rzadki. A skorupka na wierzchu przypomina nieco bezę.
lecker.gif

Duende, oczywiście nie bierz tego całkiem dosłownie, bo to moje pierwsze brownie i może moje spostrzeżenia nie są słuszne.

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Caritka @ 16 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=933443Duende, ja nic wczesniej nie pisalam na ten temat, bo za bardzo nie wiedzialam co.
Przeszlo mi tylko przez mysl, ze moze troche za wczesnie wyciagnelas je z piekarnika.
Wiadomo, piekarnik, piekarnikowi nierowny. Moze to ciasto potrzebuje troche dluzszego czasu w Twoim piekarniku???
No, nie wiem. Na prawde.

Przed wyciagnieciem sprawdzam patyczkiem, choc to niewiele daje, bo jesli chce miec "ciapkowate"
icon_wink.gif
to patyczek jest i tak lekko mokry..
Nie mam pojecia, dlaczego tak Ci wyszlo
icon_frown.gif

rofl.gif

icon_mrgreen.gif
rofl.gif

rofl.gif
- Niech maja i poznaja
rofl.gif

rofl.gif
robisz furorę :D

Evalill @ 16 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=933449Ja piekłam to ciasto jakiś czas temu. Było pyszne.
lecker.gif
Ale pamiętam, że piekłam je dłużej niż zaleca przepis, bo nie miałam tej fajnej skorupki na wierzchu. Obawiałam, się, że może przez dłuższe pieczenie to już nie będzie brownie, ale w środku było idealne, jak na Waszych zdjęciach i zgodnie z opisem cudownie wilgotne.
wszystko możliwe, spróbuję następnym razem nieco dłużej piec

hazo @ 16 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=933467Według mnie za krótko ubijane. Ja jajka z cukrem ubijałam tak długo, aż zrobił się gęsty krem. Potem dopiero zmieszałam z mąką i dodałam czekoladę. Masa przekładana do formy była bardzo gęsta. Piekłam 20 minut, ale wydaje mi się, że mogłabym o 2-3 minutki dłużej, bo ciasto jest dość grube i środek chyba wyszedł zbyt rzadki. A skorupka na wierzchu przypomina nieco bezę.
lecker.gif

Duende, oczywiście nie bierz tego całkiem dosłownie, bo to moje pierwsze brownie i może moje spostrzeżenia nie są słuszne.
właśnie myślałam, że może zbyt długo ubijałam, po prawie pełne 10 minut
icon_mrgreen.gif

następna próba będzie za jakiś czas. Skorupka na wierzchu fakt, była chrupiąca i taka niby bezowa
icon_smile.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
index.php?act=findpost&pid=933569robisz furorę :D

(...)
- juz zrobilam
icon_cool.gif
zahnlos.gif

icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

Caritka @ 16 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=933443(...)

rofl.gif

icon_mrgreen.gif
rofl.gif

rofl.gif
- Niech maja i poznaja
rofl.gif

rofl.gif
No upieklam "dzis" tak, jak zapowiedzialam.

Nie zdazylam tylko zrobic zdjecia w przekroju...
i tak, jak sie spodziewalam
icon_lol.gif
cala blaszka poszla migiem (bylo 6 osob) , a ja znowu dostalam "
anbetung.gif
"
rofl.gif

Jaco- jeszcze raz ogromnie dziekuje za przepis
bussi.gif
anbetung.gif

PICT000_3.JPG

Załączniki

• PICT000_3.JPG
    PICT000_3.JPG
    68.6 KB · Wyświetleń: 1

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
U nas dzisiaj na deser było.Pyszne.
Czy czekoladę wkręcacie na pełnym biegu czy też na wolnych obrotach?
Hazo pisze że jej ciasto gęste jest a moje wyszło rzadkie,lejące.A jak jest u Was?

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Moje zawsze wychodzi takie geste, ale lejace. Takie, ze samo splywa.
gruebel_2.gif
nie wiem, jak to okreslic.

-Gdy dodaje czekolade (powoli), mieszam roznie.
Raz zaczynam na pierwszym biegu, raz na drugim, a gdy przeleje calosc, to przerzucam jeszcze o jeden lub - i na chwilke na trzeci
icon_mrgreen.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Moje pierwsze, w gazowym piekarniku bylo tez niskie i jakby surowe, a na gorze grubawa, popekana 'skorka'. Winilam za to temperature zbyt wysoka.

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Jotha, moje wcale nie bylo takie niskie.
Na zdjeciu sie tak zdaje. Serio. Spieszylam sie i nie moglam sie nad nim skupic, zeby dobrze i wyraznie ujac.
Wyszlo mi tak, jak na moim ostatnim zdjeciu.
No szkoda, ze nie zdazylam zrobic w przekroju...

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A moje bylo.
icon_wink.gif
Rozmiar foremki tez pewnie robi swoje z tym, ze u mnie wyraznie rozwarstwily sie obie czesci, prawie jak w bezie. Surowe i spekane, grube.
zahnlos.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
icon_mrgreen.gif

Ja, jeszcze- odpukac, nie mialam zadnych wpadek czy porazek z tym ciastem
icon_mrgreen.gif

ale pieklam dopiero 3? lub 4 razy
icon_mrgreen.gif

icon_wink.gif

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Piekłam kilka dni temu. Musze dopisać, bo zwykle uciekaja mi takie drobiazgi żeby zwiększyc czas pieczenia, w moim piekarniku 25min, po 20min konsystencja jest półpłynna. Jest absolutnie boskie w smaku.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy