Brownies

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
Paulinka @ 21 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=606564Agusia, skad masz chocolate chips?!?!
to jeszcze pamiątka przywieziona z Anglii
zahnlos.gif

niestety u nas nie wiedziałam
icon_mad.gif
 

ama

Member
Lis 22, 2005
18
0
0
Wpadłam w jakiś szał pieczenia łatwych ciast i muszę przyznać, że to jest bardzo łatwe.
Zrobiłam i jest pyszne, choć trochę za słodkie, mimo, że czekolada bardzo dobra i bardzo gorzka 99% kakao-niegdy takiej gorzkiej wcześniej nie jadłam
zwinker2.gif


Piekłam w takiej formie jak Paulinka, w temp. 175 stopni 30minut.
Jest super - wierzch chrupiący, a w srodku lekko ciągnące.
 

shark1513

Member
Sie 23, 2006
27
0
0
Zrobiłam ale niestety nie wyszło mi brownies a ciasto czekoladowe.
Ale to z pewnoscia moja wina bo za długo piekłam , chciałam zeby wytraciła sie skorupka ,niestety skorupki jak nie było tak nie ma
icon_sad.gif

Podejrzewam jednak , ze to moja wina
gruebel_2.gif
bo uzyłam zamiast gorzkiej czekolady słodką i nie uzyłam cukru . Wyrobiłam za dobrze jajka i zrobiła sie w rezultacie jedna zbita czekoladowa masa .Nie ma tej struktury brownies
W smkau jest jednak bardzo dobre.
Ale nie poddam sie tak łatwo
icon_mrgreen.gif
 

Made

Member
Maj 17, 2007
415
0
0
shark1513 @ 21 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=650708Zrobiłam ale niestety nie wyszło mi brownies a ciasto czekoladowe.
Ale to z pewnoscia moja wina bo za długo piekłam , chciałam zeby wytraciła sie skorupka ,niestety skorupki jak nie było tak nie ma
icon_sad.gif

Podejrzewam jednak , ze to moja wina
gruebel_2.gif
bo uzyłam zamiast gorzkiej czekolady słodką i nie uzyłam cukru . Wyrobiłam za dobrze jajka i zrobiła sie w rezultacie jedna zbita czekoladowa masa .Nie ma tej struktury brownies
W smkau jest jednak bardzo dobre.
Ale nie poddam sie tak łatwo
icon_mrgreen.gif
Shark, z modyfikacjami to jest zawsze taki problem - trzeba uważać, by nie przedobrzyć
icon_wink.gif
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Przytuptałam, żeby zameldować, że dobra bardzo, zwłaszcza polane dodatkową porcją czekolady
icon_wink.gif

Zdjęć niestety nie mam, zresztą, co by dużo nie gadać, czekoladowy mikołaj współpracował średnio, tak jak Poczta Polska, i polewa wyszła mało atrakcyjna.
Ale ciasto mniam.

Teraz mam ambitny plan użyć brownie jako jednej z warstw tortu urodzinowego. Jak sądzisz, Paulinko? Dolna część brownie, dwie pozostałe klasyczny, dobrze nasączony biszkopt, sporo wytrawnego alkoholu i masa na bazie bitej śmietany z odrobinką czekolady. I może wiśnie... Tak sobie planuję na trzydzieste urodziny kumpla
icon_smile.gif
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Azzie, kochana, ciesze sie strasznie że Ci smakowało!
icon_smile.gif
(moja polonistka twierdziła, że nie można się cieszyć strasznie, ja się jednak tak cieszę
icon_wink.gif
)
Z tym tortem, to bardzo dobry pomysł!
icon_smile.gif
Ja kiedyś też używałam brownies jako spód w jakimś ciachu
icon_smile.gif
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Piecze się jako spód pod tort o mniejszej średnicy
icon_wink.gif
Zaczynam się obawiać, że cała konstrukcja rozrośnie się do gargantuicznych rozmiarów i nie zmieszczę jej w pojemniku do przewożenia...
 

Katarzynna

Member
Maj 8, 2008
35
0
0
Jeżu kolczasty jakie to pyszne!!! To pierwsze moje brownies i ostatnie - innych nie chcę. Ostatnio piekłam z grubo siekanymi orzechami laskowymi, wyszło przepyszne, ze skorupką i gliną na dole, byłam w szoku, ze tak dobrze wyszło za pierwszym razem, teraz w piekarniku siedzi z orzechami włoskimi i migdałami.
Matko, te kawałki czekolady ciągnące się w jeszcze ciepłym cieście... rewelacja...
 

postri

Member
Gru 20, 2006
23
0
0
Dziś zrobiłem wg. przepisu Pauliny.
Nie miałem polewy, zamiast orzechów laskowych dałem porąbane migdały.
Na górę wiórki kokosowe i cukier puder.
Wyszło mi ciut za bardzo w stronę murzynka. Jest inne w smaku niż te co jadłem w USA. Zapewne sprawa składników.
 

Załączniki

  • DSC03179.JPG
    DSC03179.JPG
    107.3 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC03180.JPG
    DSC03180.JPG
    130.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
postri @ 12 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=864202Wyszło mi ciut za bardzo w stronę murzynka.
Nie robiłam nigdy brownies (chociaż się czaje od jakiegoś czasu
fiesgrins.gif
) i moze nie powinnam sie w takim razie wypowiadać
icon_razz.gif
ale...
icon_mrgreen.gif
możliwe, że za długo trzymałeś w piekarniku - na zdjęciu widać, że Twoje ciacho jest wypieczone a brownies raczej mokre powinno być. Może to tez miało wpływ na smak
gruebel_2.gif
 

ewena

Member
Paź 26, 2007
1,394
0
0
Miałam to samo właśnie powiedziec, co Ilonka, że pewnie za długo w piekarniku było. Ja z kolei się juz napiekalam brownies, bo to jedno z moich ulubionych ciast i wiem, ze im krócej się piecze tym lepsze, mniej murzynkowate właśńie. A przepis jest widzę fajny:)
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Dopisze sie tu-chyba sie Paulina nie obrazi.

001.JPG

150 gr masla
1 wielka czekolada Terravita mleczna(300 gr czekolady mlecznej)
stopic i ostudzic.
3 jajka wmieszac po kolei w maslana mase najlepiej metalowa rozga
dodac pol sloika dzemu wisniowego-wymieszac
wmieszac pol szklanki maki+szklanke pokruszonych ciastek(mialam owsiane) + pol lyzeczki proszku do pieczenia
Wylac na blaszke 25/25 cm wysmarowana maslem i posypana orzechami mielonymi.
Piec 20-25 min w 200st C
 

Załączniki

  • 001.JPG
    001.JPG
    127.2 KB · Wyświetleń: 0

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
zrobilam, pychota i czuc bardzo gorzkosc czekolady
nastepnym razem skusze sie zeby dac polowe mlecznej
na pewno wyjdzie rewelacja
icon_mrgreen.gif

a tego ciasta nie sposob zmasakrowac zeby nie wyszlo
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
o raaaaany, jakie dooooooobre
icon_mrgreen.gif

robilam w wersji 2 gorzkie + 1 [pociachana] mleczna

mniam!
icon_mrgreen.gif