Budyń kremowy

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
0
0
Budyń kremowy

S4021733.JPG

Zamieszczam obiecany przepis na budyń. Zrobienie go trwa dosłownie chwilę. Od bardzo dawna robię sama budyń oraz kisiel, ponieważ smak ich jest o wiele lepszy od tych z torebki, nie mówiąc juz o braku konserwantów, barwników i ulepszaczy.

S4021731.JPG

Porcja na 2 osoby:

0.5 litra mleka ( czyli ok. 2 szklanki)
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki masła ( ok. 1.5 - 2 cm plasterek masła odkrojonego z kostki)

ew. 1 łyżeczka ciemnego kakao


Do garnka wlewamy 1.5 szklanki mleka i wsypujemy cukier. Gotujemy. Jeśli chcemy budyń czekoladowy, to dodajemy teraz także kakao.
W połowie szklanki pozostałego mleka rozpuszczamy makę, mieszając dokładnie, by nie było grudek, bo to oznacza grudki w budyniu.

Kiedy mleko się zagotuje, zmniejszamy płomień i wlewamu mleko z mąką, mieszając. Niech się razem zagotuje. Dodajemy masło i gotujemy 5 minut. Podczas gotowania mieszamy i pilnujemy, by nie przywarł do dna, bo budynie lubia to robić
icon_smile.gif


Gotowe! Rozlewamy do salaterek, podajemy.

S4021734.JPG

S4021735.JPG



Bardzo polecam, smacznego!
mniam.gif





 

Załączniki

  • S4021733.JPG
    S4021733.JPG
    33 KB · Wyświetleń: 1
  • S4021734.JPG
    S4021734.JPG
    32.9 KB · Wyświetleń: 1
  • S4021731.JPG
    S4021731.JPG
    34.5 KB · Wyświetleń: 1
  • S4021735.JPG
    S4021735.JPG
    37 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
I następny Twój przepisik do zrobienia.
I chyba jutro na śniadanko bo wolne mam
banana.gif
więc będzie czas ugotować.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Sliczny ten budyn, a dlaczego maka pszenna?
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
I ja robie z ziemniaczaną.
A kakao nie wsypuje bezpośrednio do mleka tylko mieszam z mąką i resztą mleka. Tak rozprowadzone wlewam do wrzącego mleka.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
Zacytuje Mi (w przepisie na kisiel tak napisała)
icon_wink.gif


CYTATWpisałam obiecany budyń.

Różnica jest w mące. Do budyniu daję pszenną. Chodzi o to, że z mąką ziemniaczaną wychodzi masa klarowna, przezroczysta, dobra do kisielu, natomiast z pszenną maką masa jest mleczna i nieprzejrzysta, jak na budyń.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
0
0
bussi.gif
Dzięki, Ilonko, właśnie chciałam też to wpisywać.

No, więc, dokładnie taka jest różnica. Robię te kisiele/budynie od lat, ale kiedy byłam w fazie eksperymentów, próbowałam i tak, i tak. To moje osobiste odczucia - z mąką ziemniaczaną kisiel jest jak trzeba - przezroczysty, "szklany" i tak się fajnie lekko ciągnie, jak to kisiel. Budyń nie powinien, w budyniu tego nie chiałam. Mąka pszenna pozwala na uzyskanie mlecznego budyniu o właściwej, budyniowej konsystencji. Gotujemy ciut dłużej.

Polecam, wychodzi "prawdziwy" budyń, koniecznie z dodatkiem masła
icon_smile.gif


Jeszcze tylko sok wiśniowy lub malinowy....
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
Juz, juz. Prosze nie podnosic tego wątku!!





icon_wink.gif
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A czemu nie podnosic ?

Jak mam napisac niepodnoszac, ze dziekuje za wyjasnienie o mace, no jak ?
icon_wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
0
0
rofl.gif





Ależ skąd, kto podnosi....?





icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
cry_1.gif


Bo mi się budyniu chce z fruzeliną wiśniową. I to już, teraz.... A jak zrobić w pracy skoro sie nie ma produktów??
cry_1.gif





icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
To może ja się soku napiję
icon_mrgreen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
0
0
Na razie soku, a budyń w domku
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
Na sniadanie ewentualnie jutro, bo dzisiaj juz obiad zaplanowany
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
No dobra jakoś dam rade.

Mi a powiedz mi jeszcze co to za wiśnia w środku budyniu? Kandyzowana?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
0
0
Ehem!
icon_mrgreen.gif