Budyń kremowy

nurbika

Member
Lis 26, 2007
411
0
0
Słodzik - Sweetie Gold - naprawde najsłodszy jaki kiedykolwiek używałam (nie licząc Stevii). Sini a jadłaś kiedyś chleb esseński - on jest ze skiełkowanych ziaren zbóż jedynie bez żadnych innych dodatków - dla mnie smakuje jak nasączony jakimś syropem :D No i jak mówisz w warzywkach słodkie tez czuję bardziej niż inni.

W sumie nie słodze od ponad roku - i co najśmieszniejsze wcale więcej tego słodzika nie używam i nie ciągnie mnie do cukru - odp dla Lud_ mniej więcej po 3 miesiącach zaczęłam czuć słodycz wszedzie dosłownie i wszystko było za słodkie (miewałam fantazje kulinarne o potrawach ostrych kwaśnych lub słonych ;) )

Wracając do tematu - zrobiłam dziś z aromatem kokosowym , wiórkami i malinami - a niedługo spróbuje zrobić na mleku i mące sojowej - zobaczymy co wyjdzie ;)
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
oo też go miałam ! i zgadzam się jest bardzo, bardzo słodki.
i ja też mam ten zmysł do słodkiego - większość rzeczy jest dla mnie za słodka po prostu. dlatego np. nie zbrukajcie mnie za to - ale mnie beza pavlovej nie zachwyciła - owszem konsystencje ma fajną, taką rozpływającą delikatnie w ustach i w gruncie rzeczy z niesłodką śmietaną się uzupełnia, ale dla mnie za słodkie i tyle. wszelkie jogurty owocowe, soki, płatki śniadaniowe w wersji innej niż corn flakes.

przepraszam za off.
juz nie będę.
icon_redface.gif

w razie potrzeby na priva proszę się zgłaszać.
 

PeWu

Member
Maj 2, 2008
4
0
0
co to slodzikow, to osobiscie nie przepadam, zawiera aspartam, a co to jest,odsylam do googla
icon_smile.gif

Juz zdecydowanie lepiej uzywac cukier nieprzetworzony czyli brazowy
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

coconut

Member
Sie 19, 2008
8
0
0
W końcu zebrałam się i zrobiłam ten budyń z przyprawą do pierników i kakao. Bardzo smaczny tylko, że wyszedł mi za rzadki, ale nadal będę eksperymentować.
icon_mrgreen.gif
Zdjęcia takie sobie, bo jestem zielona w tym temacie.
icon_wink.gif

Edit:
Ja również czasami zastępuję cukier słodzikiem, ale wolę się za często nie truć.
icon_lol.gif
 

Załączniki

  • Budy__1.jpg
    Budy__1.jpg
    41.7 KB · Wyświetleń: 0
  • Budy__2.jpg
    Budy__2.jpg
    32.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
Coconut, cieszę się, że smakowało
icon_smile.gif
 

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
Mi też wyszedł za rzadki
icon_sad.gif
W smaku on jest pyszny, i też konstystecjonalnie inny od tego na skrobii (nie mówię o gęstości, ale o tej śliskości budyniu ziemniaczanego). Może te łyżki mają być czubate (dałam płaskie)? Aha, ziemniaczany budyń wymaga wg mnie więcej cukru niż ten, tutaj te dwie łyżeczki na porcję dają w efekcie baaardzo słodki budyń, w ziemniaczanym potrzeba co najmniej pełnej łyżki.
 

nurbika

Member
Lis 26, 2007
411
0
0
Nie wszystkie słodziki zawierają aspartam.

ja dałam 1,5 Łyżki stołowej na 150ml mleka z lekkim czubkiem w sumie - i konsystencja wyszła idealna
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
Jeśli chodzi o te łyzki, ja nie daje płaskich, tylko takie, jak się nabiorą, z czubkiem. Potem nie spłaszczam ich.
icon_smile.gif
ale w sumie konsystencja to indywidualna sprawa, jedna osoba lubi rzadszy, inna taki, ze łyzka staje.

można zrobic tak: kiedy budyń się gotuje i widzimy, że jak dla nas będzie on chyba jednak za rzadki, trzeba w kilku łyzkach mleka rozpuścić dodatkową łyzke maki. Wlać do budyniu i ponownie zagotować, niech sobie pobulgocze. To na pewno pomoże.
icon_smile.gif


Tyle, że każdy budyń w garnku, gorący, zawsze wydaje się trochę rzadszy, a jak postoi chwilę na talerzu i przestygnie - tak by się go dało jeść, to trochę gęstnieje. zupełnie zimny gestnieje jeszcze bardziej.
 

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
Robiłam drugi raz i dałam takie bardziej czubate łyżki, ale nadal rzadki. No ja niestety chcę, żeby łyzka stała ^^

Jutro podejście trzecie, z mocno czubatymi łyżkami.
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
to jak widziałaś że za rzadkie to dlaczego nie dodałaś jeszcze rozdrobnionej z mlekiem mąki ?
gruebel_2.gif

bno chyba, że Ty jesz zimny to rozumiem - wtedy przecież i tak zmienia konsystencję.
 

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
Robiłąm go drugi raz jeszcze przed tym, jak p0oradzono tu dodać mąki w trakcie, poza tym... Juz miałam mąkę w puszce odstawioną do spiżarni, i ani mąki, ani kubka czy łyżki pod ręką.

No a zimny, to ja bym chciała, ale on nigdy nie dotrwa.
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
ale Ty to musisz i tak lubić taki meeeega gesty - wnioskuję to po wykonaniu Twojej kaszy mannej - robiłam dwie porcje, nawet trochę większa ilość mleka i wyszło ze stojącą łyżką, mam się zdziwiła, bo jak mówiła do mnie że chce gęstą kaszkę to chyba nie to miała na myśłi
rofl.gif
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
olcieek @ 29 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=744017ale Ty to musisz i tak lubić taki meeeega gesty - wnioskuję to po wykonaniu Twojej kaszy mannej - robiłam dwie porcje, nawet trochę większa ilość mleka i wyszło ze stojącą łyżką, mam się zdziwiła, bo jak mówiła do mnie że chce gęstą kaszkę to chyba nie to miała na myśłi
rofl.gif
Robiłam tę kaszkę wielokrotnie (chodzi o 'super kremową', tak?) wg proporcji Koffee i nigdy mi w niej łyżka nie stała...
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,699
0
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
Eklerku, cieszę się ogromnie
icon_biggrin.gif