Budyń kremowy

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
są gusta i guściki.
dla mnie budyń, który ma grudki i nie jest gładki to nie budyń
icon_wink.gif


dzisiaj spróbuję z tą pszenną - zaufam Małej Mi
fiesgrins.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,699
0
0
Jadzinka @ 21 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=740974A myślicie, że gdyby do budyniu dodać troche karmelu z gotowanego mleka skondensowanego, to wyszedłby budyń karmelowy?
mniam.gif
Można sprobować, ale dodać trzeba do takiego gorącego, bo ta masa jest okrutnie gęsta i potrzebuje trochę czasu żeby się dobrze połączyła z budyniem. Tylko ilość cukru zmniejsz, bo wyjdzie ulepek.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
Rany... jaką ja teraz presję czuję, tak mi ufacie...!
icon_lol.gif
Ale, na serio, z pszenną o tyle lepszy, że wychodzi budyń, a nie mleczny kisiel. Choć taki tez może być smaczny, czemu nie
icon_smile.gif


(i nie rezygnujcie z masła
icon_smile.gif
)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jadzinka

Member
Lip 6, 2008
11
0
0
Sinistra @ 22 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=741103Można sprobować, ale dodać trzeba do takiego gorącego, bo ta masa jest okrutnie gęsta i potrzebuje trochę czasu żeby się dobrze połączyła z budyniem. Tylko ilość cukru zmniejsz, bo wyjdzie ulepek.
Tak myślałam, że może ten kajmak dodać do gotującego się mleka z cukrem, tak jak dodaje się kakao, aby wyszedł budyń czekoladowy. Będę musiała to wypróbować, niech no się tylko skończy moja dieta
fiesgrins.gif
 

nurbika

Member
Lis 26, 2007
411
0
0
jejkuuuuuuuuuuu!!!!!!!!! ale boski! Dzieki serdeczne za przepis! już NIGDY nie kupie w sklepie budyniu. Ale słuchajcie - zrobiłam z GRAHAMKI :D :D
na 1 porcję do spróbowania - 150ml mleka, 1,5 łyżki mąki, 1 pastylka słodziku, chlapka Masmixu kulinarnego, szczypta cynamonu i kilka kropelek aromatu smietankowego. Z tych proporcji wyszedł budyń o idealnej gęstości (przynajmniej dla mnie ) nie lejący, ale też nie klucha. No strasznie jestem szczęśliwa że spróbowałam, teraz poszaleje ze smakami. A, i tej grahamki i mącznego posmaku praktycznie nie czuć. Spróbuje może z pełnoziarnista orkiszową?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
Wow, Nurbika ale eksperymenty! Bardzo się cieszę, że smakuje, bardzo!
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
MAła Mi - teraz i ja będę robić z pszenną
icon_wink.gif
rzeczywiście inny niż z ziemniaczaną
fiesgrins.gif

pycha !
wczoraj był 'waniliowy' z dżemem z czarnej porzeczki - mniam !
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
dance.gif
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
nurbika @ 22 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=741430jejkuuuuuuuuuuu!!!!!!!!! ale boski! Dzieki serdeczne za przepis! już NIGDY nie kupie w sklepie budyniu. Ale słuchajcie - zrobiłam z GRAHAMKI :D :D
na 1 porcję do spróbowania - 150ml mleka, 1,5 łyżki mąki, 1 pastylka słodziku, chlapka Masmixu kulinarnego, szczypta cynamonu i kilka kropelek aromatu smietankowego. Z tych proporcji wyszedł budyń o idealnej gęstości (przynajmniej dla mnie ) nie lejący, ale też nie klucha. No strasznie jestem szczęśliwa że spróbowałam, teraz poszaleje ze smakami. A, i tej grahamki i mącznego posmaku praktycznie nie czuć. Spróbuje może z pełnoziarnista orkiszową?
Hm, tylko szczerze mówiąc zastanawia mnie zasadność użycia grubej mąki do budyniu. Przecież 2 łyżki zwykłej pszennej jeszcze nikomu nie zaszkodziły
gruebel_2.gif
To jakaś specjalna dieta?
I ta 1 pastylka słodziku... Nie chcę być złośliwa i rozumiem, że ludzie mają różne gusta kulinarne, ale szczerze mówiąc taki maksymalnie odchudzony i przerobiony na stricte zdrowy budyń nie brzmi dla mnie zachęcająco
icon_wink.gif


olcieek @ 23 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=741645MAła Mi - teraz i ja będę robić z pszenną
icon_wink.gif
rzeczywiście inny niż z ziemniaczaną
fiesgrins.gif

pycha !
A nie mówiłam?
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

nurbika

Member
Lis 26, 2007
411
0
0
1 tabletka mojego słodziku odpowiada słodkością 2 łyżeczkom cukru - na 150ml mleka to i tak sporo ;)
Tak to specjalna dieta - nie jem przetworzonej mąki - jedynie pełnoziarnistą (graham i razową)

moim zdaniem smaku mu to nie ujęło
icon_smile.gif
 

aga-a

Member
Wrz 3, 2005
1,122
0
0
Lud_ @ 23 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=741717Hm, tylko szczerze mówiąc zastanawia mnie zasadność użycia grubej mąki do budyniu. Przecież 2 łyżki zwykłej pszennej jeszcze nikomu nie zaszkodziły
gruebel_2.gif
To jakaś specjalna dieta?
I ta 1 pastylka słodziku... Nie chcę być złośliwa i rozumiem, że ludzie mają różne gusta kulinarne, ale szczerze mówiąc taki maksymalnie odchudzony i przerobiony na stricte zdrowy budyń nie brzmi dla mnie zachęcająco
icon_wink.gif
czemu się zawsze czepiasz jak ktoś coś odchudzi/przerobi na własną dietę?
Niektórzy nie mogą jeść wszystkiego (nawet nie chodzi o odchudzanie, a o dietę zdrowotną), myślę, że należy uszanować to i cieszyć się, ze potrafią przerobić wiele przepisów tak by mogli je skosztować...

wracając do tematu: przepis zapisany ;)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,699
0
0
Lud_ @ 23 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=741717Nie chcę być złośliwa i rozumiem, że ludzie mają różne gusta kulinarne, ale szczerze mówiąc taki maksymalnie odchudzony i przerobiony na stricte zdrowy budyń nie brzmi dla mnie zachęcająco
icon_wink.gif
Nie chcesz? Na pewno? Bo dalej sobie przeczysz. Nie brzmi, to nie rób takiej odmiany. I wszystko.

Nurbiko, jakoś na pomysł z mąką pp nie wpadłabym, ale teraz spróbuję.
daumen.gif

Każda okazja do zwiększenia ilości błonnika w diecie Czh jest warta rozważenia.
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
aga-a @ 23 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=741809czemu się zawsze czepiasz jak ktoś coś odchudzi/przerobi na własną dietę?
Niektórzy nie mogą jeść wszystkiego (nawet nie chodzi o odchudzanie, a o dietę zdrowotną), myślę, że należy uszanować to i cieszyć się, ze potrafią przerobić wiele przepisów tak by mogli je skosztować...

wracając do tematu: przepis zapisany ;)
Zawsze? Interesujące, biorąc pod uwagę fakt że nie mam dużego stażu na CinCinie i nie przypominam sobie podobnych sytuacji.


Sinistra @ 24 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=741843Nie chcesz? Na pewno? Bo dalej sobie przeczysz. Nie brzmi, to nie rób takiej odmiany. I wszystko.
Nie chcę, na pewno - wyrażam swoją opinię w, jak mniemam, całkiem przyjazny sposób. Myślę, że Nurbika, która chyba moim postem nie poczuła się urażona - tak wywnioskowałam - może być dumna z faktu, jak wielu dzielnych adwokatów na ma Cinie.
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dnia.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
Lud_ chodzi o to, że każdy ma jakieś swoje "widzimisie" albo ma diete, którą musi stosować. Ja np. obcinam wszędzie masło/margaryne i jestem z tego znana na forum. Jeśli ktoś woli słodzik i inną mąkę to jego sprawa. Przeczytam i zapamiętam a wcale się nie wypowiadam jak mi nie pasuje. Jego sprawa i już.
icon_wink.gif
 

nurbika

Member
Lis 26, 2007
411
0
0
Rzeczywiście mój słodzik jest kosmiczny, lub mi się smaki pozmnieniały. Dziękuję za "wsparcie duchowe" - rzeczywiście mam swoje jak to Ilonka okresliła widzimisię i dlatego kombinuje jak koń pod górke bym mogła tez skorzystac z Waszych świetnych przepisów nie rezygnując przy okazji z mojego sposobu zywienia
icon_smile.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,699
0
0
nurbika @ 24 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=742113Rzeczywiście mój słodzik jest kosmiczny, lub mi się smaki pozmnieniały.

rzeczywiście mam swoje jak to Ilonka okresliła widzimisię
Wiesz Nurbiko, odkąd odstawiłam słodycze (poza sorbetami
icon_mrgreen.gif
) to też zmienił mi się smak. Słodkie są dla mnie rzeczy, które dla innych słodkie nie są np. warzywa, pieczywo razowe.

A kto nie ma "widzimisię"? Każdy ma jakieś swoje małe dziwactwa i dlatego świat jest ciekawym i barwnym miejscem.
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Sinistra @ 25 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=742222Wiesz Nurbiko, odkąd odstawiłam słodycze (poza sorbetami
icon_mrgreen.gif
) to też zmienił mi się smak. Słodkie są dla mnie rzeczy, które dla innych słodkie nie są np. warzywa, pieczywo razowe.
Sini, Nurbiko, a ile to trwało, zanim zaczęłyście wyczuwać tę słodkość tak wyraźnie?
Ja też kiedyś odstawiłam słodycze, ale na krótko, na jakieś 1,5 miesiąca. Przyznam, że kiedy wróciłam do nich, wszystko smakowało jak poprzednio...


Sinistra @ 25 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=742222Każdy ma jakieś swoje małe dziwactwa
Fakt, też to zawsze powtarzam:)
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
Nurbiko a powiesz mi co to za słodzik??
Chcę właśnie z cukru zrezygnować ale o budyniu raz kiedyś nie zapomnę i jakoś musiałabym go dosmaczać.
anbetung.gif
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
ja mam z lidla : P
w zasadzie też nie słodzę, ale czasami przecież trzeba. ale mam nadzieję, że dyskutować o zdrowotności słodziku tu nie będziemy
icon_wink.gif


znowu zrobiłam budyń cynamonowy z musem jabłkowym
fiesgrins.gif
mleko dosmaczyłam aromatem do szarlotki i cynamonem i do miski ciepnęłam mus z jabłek
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: