- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Budyń kremowy
Zamieszczam obiecany przepis na budyń. Zrobienie go trwa dosłownie chwilę. Od bardzo dawna robię sama budyń oraz kisiel, ponieważ smak ich jest o wiele lepszy od tych z torebki, nie mówiąc juz o braku konserwantów, barwników i ulepszaczy.
Porcja na 2 osoby:
0.5 litra mleka ( czyli ok. 2 szklanki)
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki masła ( ok. 1.5 - 2 cm plasterek masła odkrojonego z kostki)
ew. 1 łyżeczka ciemnego kakao
Do garnka wlewamy 1.5 szklanki mleka i wsypujemy cukier. Gotujemy. Jeśli chcemy budyń czekoladowy, to dodajemy teraz także kakao.
W połowie szklanki pozostałego mleka rozpuszczamy makę, mieszając dokładnie, by nie było grudek, bo to oznacza grudki w budyniu.
Kiedy mleko się zagotuje, zmniejszamy płomień i wlewamu mleko z mąką, mieszając. Niech się razem zagotuje. Dodajemy masło i gotujemy 5 minut. Podczas gotowania mieszamy i pilnujemy, by nie przywarł do dna, bo budynie lubia to robić
Gotowe! Rozlewamy do salaterek, podajemy.
Bardzo polecam, smacznego!

Zamieszczam obiecany przepis na budyń. Zrobienie go trwa dosłownie chwilę. Od bardzo dawna robię sama budyń oraz kisiel, ponieważ smak ich jest o wiele lepszy od tych z torebki, nie mówiąc juz o braku konserwantów, barwników i ulepszaczy.

Porcja na 2 osoby:
0.5 litra mleka ( czyli ok. 2 szklanki)
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki masła ( ok. 1.5 - 2 cm plasterek masła odkrojonego z kostki)
ew. 1 łyżeczka ciemnego kakao
Do garnka wlewamy 1.5 szklanki mleka i wsypujemy cukier. Gotujemy. Jeśli chcemy budyń czekoladowy, to dodajemy teraz także kakao.
W połowie szklanki pozostałego mleka rozpuszczamy makę, mieszając dokładnie, by nie było grudek, bo to oznacza grudki w budyniu.
Kiedy mleko się zagotuje, zmniejszamy płomień i wlewamu mleko z mąką, mieszając. Niech się razem zagotuje. Dodajemy masło i gotujemy 5 minut. Podczas gotowania mieszamy i pilnujemy, by nie przywarł do dna, bo budynie lubia to robić

Gotowe! Rozlewamy do salaterek, podajemy.


Bardzo polecam, smacznego!

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: