Buleczki drozdzowe z serem i szynka
Mala wariacja na wyswiechtany temat
Smaczne jako dodatek do zup, salat a takze po porstu jako kanapka do szkoly
2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
3/4 szklanki letniej wody
2 lyzki cukru
2 lyzki masla
1/2 szklanki mleka
3 1/2 szklanki maki
2 lyzeczki soli (lub mniej jezeli szynka jesc slona)
4 lyzki musztardy Dijon
1 lyzka miodu
300g szynki w plasterkach
200g startego zoltego sera
Drozdze z cukrem rozpuscic w letniej wodzie i zostawic okolo 5 minut az zaczna babelkowac.
W malym rondelku podgrzac mleko z maslem, dodac do wody z drozdzami, dodac 3 1/4 szklanki maki i sol - zarobic ciasto. Przelozyc na stolnice i wyrabiac podsypujac pozostala maka do uzyskania gladkiego i elastycznego ciasta. Ciasto uformowac w kule, przelozyc do natluszczonej duzej miski i zostawic przykryte na godzine az podwoi swoja objetosc.
Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice, wywalkowac w prostokat o wymiarach okolo 50x35cm.
Musztarde polaczyc z miodem, rozsmarowac na ciescie, posypac serem i rozlozyc na serze plasterki szynki.
Zwinac w rolade zaczynajac od dluzszego boku. Pokroic na 16 rownych plasterkow, kazdy delikatnie wlozyc do posmarowanej maslem foremki na muffiny, zostawic przykryte na okolo 45 minut.
Piekarnik rozgrzac do 190C, piec buleczki okolo 20-30 minut az ladnie sie zrumienia.
Foremka na muffiny ma z reguly tylko 12 wglebien, pozostale 4 buleczki mozna upiec na blasze, ukladajac je dosc ciasno obok siebie.
Mala wariacja na wyswiechtany temat


2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
3/4 szklanki letniej wody
2 lyzki cukru
2 lyzki masla
1/2 szklanki mleka
3 1/2 szklanki maki
2 lyzeczki soli (lub mniej jezeli szynka jesc slona)
4 lyzki musztardy Dijon
1 lyzka miodu
300g szynki w plasterkach
200g startego zoltego sera
Drozdze z cukrem rozpuscic w letniej wodzie i zostawic okolo 5 minut az zaczna babelkowac.
W malym rondelku podgrzac mleko z maslem, dodac do wody z drozdzami, dodac 3 1/4 szklanki maki i sol - zarobic ciasto. Przelozyc na stolnice i wyrabiac podsypujac pozostala maka do uzyskania gladkiego i elastycznego ciasta. Ciasto uformowac w kule, przelozyc do natluszczonej duzej miski i zostawic przykryte na godzine az podwoi swoja objetosc.
Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice, wywalkowac w prostokat o wymiarach okolo 50x35cm.
Musztarde polaczyc z miodem, rozsmarowac na ciescie, posypac serem i rozlozyc na serze plasterki szynki.
Zwinac w rolade zaczynajac od dluzszego boku. Pokroic na 16 rownych plasterkow, kazdy delikatnie wlozyc do posmarowanej maslem foremki na muffiny, zostawic przykryte na okolo 45 minut.
Piekarnik rozgrzac do 190C, piec buleczki okolo 20-30 minut az ladnie sie zrumienia.
Foremka na muffiny ma z reguly tylko 12 wglebien, pozostale 4 buleczki mozna upiec na blasze, ukladajac je dosc ciasno obok siebie.
