Bułeczki-ślimaczki z Gwatemali

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Caritka @ 15 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=449741...wczoraj znowu je mialam
fiesgrins.gif
Oszalalam za nimi
mniam.gif
A robisz wg. przepisu oryginalnego, czy zmodyfikowanego przez Mirrabelkę?
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Sini...- robie tak, jak zmodyfikowala Mirabbelka
icon_biggrin.gif

Tylko zamiast cukru pudru- uzywam zwaklego.. Jakos za pierwszym razem nie mialam go w domu i tak juz zostalo
icon_wink.gif

Zawsze musze dosypac jedna- dwie lyzki maki, zeby ciasto bylo elastyczne, no, ale to wiadomo, ze wszystko zalezy do maki...
Aha, no i za kazdym razem, ciasto rosnie mi przez noc w lodowce
icon_biggrin.gif


Bardzo lubie te bulki, bo nie dosc, ze sa pyszne, to jeszcze robi sie szybko
icon_biggrin.gif
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
To znowu ja
icon_wink.gif
fiesgrins.gif


Wlasciwie po pytaniu Sini, zastanawialam sie, dlaczego nie robilam tych bulek w orginalnej wersji...
Mialam i mleczko kokosowe i anyz, wiec je zrobilam.... Nie mialam tylko oleju kukurydzianego, wiec uzylam slonecznikowego...
Powiem Wam...- ze te orginalne, wyszly bardzo smaczne, baaardziej puchate od tamtej zmodyfikowanej wersji
- no i ten smak....- mniam...- bardziej delikatniejszy i bardziej mleczny (?) ...- noo pycha!! Robilam juz je dwa razy
icon_lol.gif

Tamte robilam bardzo czesto, bo sa swietne, ale teraz zostane juz przy orginalnej wersji
icon_wink.gif

- Tym razem zrobilam w takim ksztalcie
icon_wink.gif
i niczym ich nie pedzlowalam
icon_wink.gif


pict0012so1.jpg

I w srodku
icon_biggrin.gif


pict0018se8.jpg
 

Załączniki

  • pict0012so1.jpg
    pict0012so1.jpg
    138.1 KB · Wyświetleń: 0
  • pict0018se8.jpg
    pict0018se8.jpg
    121.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
icon_lol.gif

Agusiu... Ty sie tak nie szokuj, tylko smigaj je robic
icon_lol.gif


Akulko....- czy na pewno chcesz dietowac?
biggrinflip.gif

Zastanow sie....
icon_mrgreen.gif
- wiesz jakie te bulki doooobre?
fiesgrins.gif
 

wesola30

Member
Sty 25, 2006
614
0
0
Caritko piekne
icon_eek.gif


Akulka nie przejmuj sie ja od tego czasu co na cinie siedze tez przytylam ,ale jak tu sie powstrzymac
gruebel_2.gif
jak widze takie dobroci to zaraz uciekam do kuchni pichcic bo tak mi slinka leci
fiesgrins.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

?ucja

Member
Mar 19, 2006
347
0
0
odnoszę wrażenie że od samego czytania i oglądania zdjęć w cinie się tyje , a mnie się zachciało jeszcze chodzić na kurs pieczenia i gotowania .
No mówię wam kobitki jak mi się rozmiar zwiększył
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Linette, Wesolku- ciesze sie, ze Wam sie podobaja
icon_biggrin.gif

Bardzo dziekuje
bussi.gif


Akulka @ 22 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=453420Wiem, wiem i to za dobrze
cry_1.gif
Ale musze, wiosna idzie, a mnie w ta ciepla zime przybylo - wszystko przez cina
cry_1.gif
Akuuulko- tylko nie zwalaj winy na CC
baa.gif
icon_mrgreen.gif

Cin jest niewinny
fiesgrins.gif



Chcialabym jeszcze dodac, ze ostatnio zrobilam je na "normalnych" drozdzach ( zawsze robilam na drozdzach Oetkera) i na drugi dzien rano sie zszokowalam...
Ciasto tak wyroslo, ze prawie "dobilo" do brzegow miski.. ( a miske mam spora... )
Myslalam, a raczej bylam pewna, ze ciasto przeroslo i w piekarniku duzo nie urosnie...
Jednak.... nawet podczas piecznia, bulki bardzo ladnie wyrosly- wyszly olbrzymie i na dodatek jeszcze bardziej puszyste i takie leciutkie.. (- nie wiem, jak to opisac...)
Proponuje do nich uzywac "normalnych" drozdzy...
icon_wink.gif


Ja sie juz od nich uzaleznilam
icon_lol.gif
Sa przepyszne!!
daumen.gif

-dziwie sie, ze jeszcze nikt sie na nie nie skusil....- zaluujcie
fiesgrins.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Ooo- fajnie, ze masz zamiar je zrobic
icon_biggrin.gif

Mam nadzieje, ze beda Ci tak smakowac, jak nam
icon_biggrin.gif


A jakie sa nastepnego dnia?
Hmm...- szczerze?
icon_mrgreen.gif
- To nie wiem...
icon_redface.gif

bo te bulki, ktore zostaja nam po sniadaniu, ( no jakby nie bylo jestesmy tylko w dwojke, a bulek wychodzi 8- 9 szt.
icon_wink.gif
)
-wkladam zaraz po ostygnieciu do zamrazalnika..
Po rozmrozeniu nie ma wielkiej roznicy - nawet skorka jest nadal chrupiaca
icon_biggrin.gif

Mysle, ze jak u Ciebie jest wiecej osob do sniadania, to na drugi dzien, nic Ci juz nie zostanie
icon_wink.gif
icon_lol.gif




Oby Tobie / Wam tylko smakowaly
gruebel_2.gif
icon_wink.gif
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Skusilas mnie tymi buleczkami Caritko, pieklam dzis rano z oryginalnego przepisu, ale pominelam anyzek.
Wyszly cudowne mieciutkie slimaczki, o delikatnym posmaku kokosu. Bardzo sie ciesze, bo szukalam wlasnie takiego lekkiego pieczywa na sniadanie. Posmarowalam roztrzepanym jajkiem, ale pozostawilam takie malo przyrumienione - mam gazowy piekarnik i niektore juz za bardzo zaczynaly sie przypiekac od spodu. Nastepnym razem zrobie w ceramicznej formie, ktora spelnia u mnie funkcje kamienia.
 

Załączniki

  • Img000.jpg
    Img000.jpg
    20.9 KB · Wyświetleń: 0
  • Img002.jpg
    Img002.jpg
    17 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
O jeeej, Ines
icon_smile.gif
Bardzo sie ciesze, ze wreszcie Ktos sie na nie skusil
banana.gif

Wyszly Ci sliczne!!!
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Obiecuje, ze to moj ostatni wpis, bo i tak je ciagle robie
icon_wink.gif

To znaczy, od zamieszania przeprowadzkowego mialam dosc dluga przerwe w pieczeniu,
postanowilam, ze pierwszym wypiekiem w nowym mieszkaniu, beda te bulki, a ze akurat wypadly Swieta, zrobilam je po swiatecznemu
icon_wink.gif

Mniam
icon_biggrin.gif

Mirabbelko-
anbetung.gif
bussi.gif


pict001vb6.jpg
 

Załączniki

  • pict001vb6.jpg
    pict001vb6.jpg
    108.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy